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ADVISORY OPINION 2013-13 1 
 2 
Dan Backer, Esq.        DRAFT 3 
DB Capitol Strategies PLLC 4 
717 King Street 5 
Suite 300 6 
Alexandria, VA 22314 7 
           8 
Mr. Paul D. Kamenar       9 
Coolidge Reagan Foundation  10 
1629 K Street, N.W. 11 
Suite 300 12 
Washington, D.C. 20006 13 
 14 
Dear Messrs. Backer and Kamenar: 15 

 We are responding to your advisory opinion request on behalf of Freshman 16 

Hold’em, Stutzman for Congress, Gardner for Congress 2012, Tom Reed for Congress, 17 

Denham for Congress, Benishek for Congress, Inc., Rodney for Congress, Duffy for 18 

Congress, Chris Gibson for Congress, Friends of Joe Heck, Friends of Dave Joyce, Pat 19 

Meehan for Congress, Scott Rigell for Congress, Rothfus for Congress, Jon Runyan for 20 

Congress, Inc., VoteTipton.com, Valadao for Congress, and Walorski for Congress, Inc. 21 

Joint Fundraising Committee (the “Committee”).  The Committee asks whether it may 22 

use only “Freshman Hold’em JFC” and the URL of the Committee’s website to identify 23 

the Committee in its disclaimers on emails, webpages, and printed materials.  The 24 

Commission concludes that the Federal Election Campaign Act (the “Act”) and 25 

Commission regulations require the Committee’s disclaimers to identify all of the 26 

Committee’s participating candidates. 27 

Background 28 

 The facts presented in this advisory opinion are based on your letter received on 29 

August 22, 2013, and your emails dated August 29 and September 3, 2013.   30 
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 The Committee is registered with the Commission as a joint fundraising 1 

committee.1  The Committee maintains a website, www.FreshmanHoldem.com, on which 2 

it posts its joint fundraising notice, including the names of its participating candidates.  3 

The Committee’s participants change from election cycle to election cycle based on the 4 

outcomes of elections.  Currently, the Committee has 18 participating candidates; in the 5 

last election cycle, it had 30 participating candidates. 6 

The Committee represents that it is commonly known as “Freshman Hold’em 7 

JFC,” and that it is referred to as such in the URL for its website, on its webpages, emails, 8 

nametags, and invitations to Committee events, and by the media.  The Committee plans 9 

to send out emails and printed materials — including nametags, donor cards, playing 10 

cards, and invitations — and to create webpages for events and other Committee 11 

business.  The Committee asserts that its full name cannot be conveniently printed or 12 

practicably displayed in these communications because the amount of text necessary for a 13 

disclaimer using its full name would distract the reader’s attention from the substance of 14 

the communication. 15 

Question Presented 16 

May the Committee use only “Freshman Hold’em JFC,” and its URL, 17 

www.FreshmanHoldem.com, to identify itself in its disclaimers on emails, webpages, and 18 

printed materials? 19 

                                                 
1  The Committee’s most recent Statement of Organization, dated March 15, 2013, is available at 
http://images.nictusa.com/pdf/618/13961151618/13961151618.pdf. 

http://www.freshmanholdem.com/
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Legal Analysis and Conclusion 1 

No, the Committee’s disclaimers must identify all of the Committee’s 2 

participating candidates. 3 

The Act and Commission regulations permit candidates and political committees 4 

to engage in joint fundraising by establishing a separate political committee to serve as 5 

their joint fundraising representative.  2 U.S.C. § 432(e)(3); 11 C.F.R. § 102.17(a).  In 6 

raising funds for its participating candidates and political committees, the joint 7 

fundraising representative “shall collect contributions, pay fundraising costs from gross 8 

proceeds and from funds advanced by the participants, and disburse net proceeds to each 9 

participant,” as well as comply with applicable recordkeeping and reporting requirements  10 

11 C.F.R. § 102.17(b)(1), (c)(4), (c)(8).   11 

The Act and Commission regulations require all political committees — including 12 

joint fundraising committees — to identify themselves in their (1) “public 13 

communications,” 11 C.F.R. § 100.26;2 see also 2 U.S.C. § 431(22); (2) electronic mail 14 

of more than 500 substantially similar communications; and (3) websites available to the 15 

general public.  See 2 U.S.C. § 441d(a)(1); 11 C.F.R. § 110.11(a).  If a public 16 

communication, mass email, or website is paid for by an authorized committee of a 17 

candidate, the disclaimer must “clearly state that the communication has been paid for by 18 

the authorized political committee.”  11 C.F.R. § 110.11(b).  The disclaimer ensures that 19 

readers of these materials can determine which candidates have underwritten them.  With 20 

                                                 
2  A “public communication” is “a communication by means of any broadcast, cable or satellite 
communication, newspaper, magazine, outdoor advertising facility, mass mailing, or telephone bank to the 
general public, or any other form of general public political advertising,” but not “communications over the 
Internet, other than those placed for a fee on another person’s Web site.”  11 C.F.R. § 100.26. 
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that knowledge, the readers can be “fully informed about the person or group who is 1 

speaking” and “make informed decisions and give proper weight to different speakers 2 

and messages.”  Citizens United v. FEC, 558 U.S. 310, 368, 371 (2010). 3 

The Committee’s proposal to identify itself only as Freshman Hold’em JFC and 4 

www.freshmanholdem.com, without more, on its public communications, website, and 5 

mass emails would not be consistent with the Act and Commission regulations because it 6 

would not “give the reader . . . adequate notice of the identity of the person or political 7 

committee that paid for . . . the communication.”  11 C.F.R. § 110.11(c)(1).  By 8 

definition, a joint fundraising committee is not an independent committee; rather, it is 9 

“established solely for the purpose of joint fundraising by” the candidates who form it.  10 

See 2 U.S.C. § 432(e)(3)(A)(ii) (emphasis added).  In other words, a political committee 11 

such as the requestor here exists only to raise funds for its participants.  A disclaimer 12 

identifying “Freshman Hold’em” as the source of the communications would therefore be 13 

misleading:  It would suggest to recipients that a political committee with that name bore 14 

ultimate responsibility for them, when in reality it is the committee’s participants who 15 

sponsor and authorize those communications.  To avoid such confusion and to provide 16 

“adequate notice,” a joint fundraising committee’s disclaimers must identify its 17 

participating candidates.  Indeed, the need to identify the candidates paying for a 18 

communication is even more compelling where, as here, the identities of participating 19 

candidates change over time.   20 

The requestor asserts that including its full name in disclaimers on its emails, 21 

webpages, and printed materials is both inconvenient and impracticable.  With regard to 22 

electronic communications such as emails and webpages, however, the Commission has 23 

http://www.freshmanholdem.com/
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explained that “the interests served by prompt public disclosure warrant application of the 1 

disclaimer provisions” to such communications “in light of the widespread use of this 2 

technology in modern campaigning, and the relatively non-intrusive nature of disclaimer 3 

requirements.”3   4 

Regarding printed materials, a political committee need not include a disclaimer 5 

unless the materials are “public communications” as defined in the Act and Commission 6 

regulations.4  For such communications, the Commission has promulgated a regulation to 7 

address situations in which issues of convenience and practicability warrant an exception 8 

from section 110.11’s disclaimer requirements:  A political committee need not include 9 

any disclaimers (1) on items that are too small for the convenient printing of a disclaimer, 10 

such as bumper stickers, pins, buttons, or pens; or (2) on means of communication that by 11 

their nature make including a disclaimer impracticable, such as skywriting and water 12 

towers.5  The printed materials presented in this request — such as invitations and donor 13 

cards — are not inherently limited in size or of a nature that would render disclaimers 14 

impracticable.  In effect, therefore, the Committee seeks a partial exemption from 15 

disclaimer requirements based not on the size or nature of its printed materials, but rather 16 

                                                 
3  Disclaimers, Fraudulent Solicitation, Civil Penalties, and Personal Use of Campaign Funds, 67 
Fed. Reg. 76,962, 76,964 (Dec. 13, 2002); see also Internet Communications, 71 Fed. Reg. 18,589, 18,601 
(Apr. 12, 2006) (“[T]he inclusion of a disclaimer statement [on emails] poses only a minimal burden for 
political committees.”).  The emails and webpages at issue in this request are not electronic 
communications in which the inclusion of disclaimers may be inherently impracticable.  See, e.g., Advisory 
Opinion 2010-19 (Google) (concurring statement of Chairman Matthew S. Petersen), 
http://saos.nictusa.com/aodocs/1160122.pdf. 

4  The requestor states that including its full name in disclaimers on nametags and playing cards is 
burdensome.  But because the definition of “public communication” generally would not include nametags 
and playing cards, see 11 C.F.R. § 100.26, these items likely would not need disclaimers.      
 
5   11 C.F.R. § 110.11(f)(1)(i)-(ii).  The Committee does not ask whether any of its planned materials 
would qualify for this exemption. 
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on the length of the Committee’s name.  Nothing in the Act or Commission regulations 1 

authorizes such an exemption or indicates that the disclaimer requirements might apply 2 

differently to political committees with longer or shorter names.  3 

Furthermore, to the extent that any of the materials at issue are solicitations, they 4 

must include a joint fundraising notice “[i]n addition to any [disclaimer] notice required 5 

under 11 C.F.R. § 110.11.”  11 C.F.R. § 102.17(c)(2).  The joint fundraising notice sets 6 

out the names of all committees participating in the joint fundraising activity, as well as 7 

certain other information.  11 C.F.R. § 102.17(c)(2).  Given that the names of all 8 

participating candidates already appear in the joint fundraising notice, the only additional 9 

information that a joint fundraising committee would have to include in its solicitations to 10 

satisfy the applicable disclaimer requirement would be a statement that the candidates 11 

paid for the communication.  Adding that brief statement to invitations or donor cards 12 

(assuming that they are solicitations) would not be unduly burdensome.     13 

The Committee also asserts that it should be permitted to use an abbreviated form 14 

of its name in its disclaimers because otherwise the disclaimer would occupy a large 15 

percentage of the communication in question.  But both the Supreme Court and the 16 

Commission have concluded that such concerns do not outweigh the public’s interest in 17 

obtaining adequate information regarding the financing of political speech.  In Citizens 18 

United, the Supreme Court upheld a provision of the Act that required a nonprofit 19 

corporation to devote up to four seconds of a 10-second advertisement to a disclaimer.  20 

558 U.S. at 368.  The Court explained that disclaimers provide information to the public 21 

about the entity who is speaking “‘so that the people will be able to evaluate the 22 

arguments to which they are being subjected.’”  Id. (quoting First Nat’l Bank of Boston v. 23 
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Bellotti, 435 U.S. 765, 792 n.32 (1978)).  Similarly, in Advisory Opinion 2007-33 (Club 1 

for Growth PAC), the Commission concluded that the Act and Commission regulations 2 

did not permit a political committee to truncate or dispense with required disclaimers in 3 

its 10- and 15-second advertisements even though the disclaimers would take up a 4 

significant portion of the advertisements.  There is even less justification here for the 5 

Committee’s request to truncate its disclaimer on standard printed materials, such as 6 

invitations, or on communications that are not meaningfully limited in space, such as 7 

emails and webpages.   8 

Finally, the requestor analogizes its proposal to a Commission regulation that 9 

allows a separate segregated fund (“SSF”) to include in its name a “clearly recognized 10 

abbreviation or acronym by which the [SSF’s] connected organization is commonly 11 

known.”  11 C.F.R. § 102.14(c).  But even an SSF that adopts a shortened name must 12 

nonetheless include both its full name and its shortened name in any disclaimers required 13 

by section 110.11.  11 C.F.R. § 102.14(c); see Advisory Opinion 2007-15 (GMAC) at 3, 14 

Advisory Opinion 2004-04 (AirPAC) at 2, Advisory Opinion 2000-34 (SAPPI PAC) at 2, 15 

Advisory Opinion 1999-20 (EQUI-PAC) at 2, Advisory Opinion 1980-23 (Agricultural 16 

and Dairy Educational Political Trust) at 2.  Thus, the SSF-naming provision in 11 C.F.R. 17 

§ 102.14(c) does not support the Committee’s request to omit its participating candidates’ 18 

names from its disclaimers. 19 

 This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the 20 

Act and Commission regulations to the specific transaction or activity set forth in your 21 

request.  See 2 U.S.C. § 437f.  The Commission emphasizes that, if there is a change in 22 

any of the facts or assumptions presented, and such facts or assumptions are material to a  23 
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conclusion presented in this advisory opinion, then the requestor may not rely on that 1 

conclusion as support for its proposed activity.  Any person involved in any specific 2 

transaction or activity that is indistinguishable in all its material aspects from the 3 

transaction or activity with respect to which this advisory opinion is rendered may rely on  4 

this advisory opinion.  See 2 U.S.C. § 437f(c)(1)(B).  Please note that the analysis or 5 

conclusions in this advisory opinion may be affected by subsequent developments in the 6 

law including, but not limited to, statutes, regulations, advisory opinions, and case law. 7 

   8 

       On behalf of the Commission,  9 
 10 
 11 
 12 
       Ellen L. Weintraub  13 
       Chair 14 
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