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The Bob Casey for Pennsylvania Committee (the "Casey Committee"), the 
authorized committee of Bob Casey, a candidate for election to the United States Senate 
from the Commonwealth of Pennsylvania, requested an Advisory Opinion addressing 
whether it would be a prohibited in-kind corporate contribution under the Federal 
Election Campaign Act ("FECA") for a television station to sell advertising time to the 
Casey Committee at the Lowest Unit Charge ("LUC"),1 if the Casey Committee was not 
"entitled" to receive the LUC under section 315 of the Communications Act, 47 U.S.C. 
315(b). 

Following the Commission's longstanding precedent for analyzing discounts 
offered to Federal candidates, we concluded that providing the LUC to the Casey 
Committee in these circumstances would be a prohibited in-kind corporate contribution, 
unless the LUC was provided to the Casey Committee as a discount offered in the 
ordinary course of the television station's business on the same terms and conditions 
offered to the station's non-candidate customers. If the LUC was provided as a discount 
in the ordinary course of business, the LUC would not be an in-kind contribution, even in 
an instance in which a committee such as the Casey Committee was not "entitled" to the 
LUC under the Communications Act. Unfortunately, we were unable to obtain the 
support of a fourth Commissioner for our opinion, and consequently the Commission was 
unable to approve an Advisory Opimon by the required affirmative vote of four members. 

Background 

The Communications Act generally requires broadcasters to provide candidates 
the LUC in the 45 days preceding a primary election and the 60 days preceding a general 
election. 47 U.S.C. 315(b). The Bipartisan Campaign Reform Act ("BCRA") amended 
the Communications Act to provide that a Federal candidate "shall not be entitled" to the 
LUC if any of the candidate's advertisements makes a direct reference to the candidate's 
opponent, but fails to contain a statement both identifying the candidate and stating that 
the candidate has approved the communication (the "Communications Act Statement"). 
See 47 U.S.C. 315(b). 

1 The LUC is the lowest advertising rate that a station charges other advertisers for the same class and 
amount of time for the same period. See 47 U.S.C. 315(b)(1) and 47 CFR 73.1942(a)(1). 



KDKA Television, an incorporated television station, informed both the Casey 
Committee and the authorized committee of Casey's opponent that it would make the 
LUC available for advertisements run by either candidate, regardless of whether the 
advertisements included the required Communications Act Statement. Several other 
incorporated television stations also assured the Casey Committee that they, too, would 
make the LUC available to the Casey Committee regardless of whether the 
advertisements included the proper Communications Act Statement. 

The Casey Committee asked the Commission for its opinion as to whether the 
Casey Committee could accept the offers it received from KDKA and other television 
stations to provide airtime at the LUC, regardless of whether the advertisements included 
the proper Communications Act Statement. The Casey Committee represented in its 
Advisory Opinion request that it would like to produce and broadcast advertisements that 
would satisfy the disclaimer requirements of FECA, see 2 U.S.C. 441d(d)(l)(b), but not 
contain the required Communications Act Statement. 

The Federal Communications Commission ("FCC") has jurisdiction over the 
Communications Act, but has not yet promulgated regulations implementing the BCRA 
amendments to the Communications Act and has not made a formal determination as to 
whether any of the advertisements proposed by the Casey Committee would or would not 
contain the proper Communications Act Statement. The FCC's determination of whether 
a station may provide the LUC to a candidate not entitled to it under the FCC's access 
and non-discriminatory rules is, of course, separate and distinct from the Commission's 
determination of whether providing the LUC to a candidate not entitled to it is an in-kind 
contribution under FECA. 

Legal Analysis and Conclusions 

Following the Commission's longstanding precedent for analyzing discounts 
offered to Federal candidates, it is our opinion that providing the LUC to the Casey 
Committee in these circumstances would be a prohibited in-kind corporate contribution, 
unless the LUC was provided to the Casey Committee as a discount offered in the 
ordinary course of the television station's business on the same terms and conditions 
offered to the station's non-candidate customers. 

First, we must note that the Commission does not have jurisdiction over the 
Communications Act and whether or not a disclaimer meets it requirements. The 
Commission has jurisdiction over both the issue of whether a disclaimer meets the 
requirements of FECA and whether a corporation has provided an in-kind contribution by 
providing the LUC to a candidate not "entitled" to receive it. However, for the purposes 
of this Advisory Opinion, the Casey Committee represented that the ads in question 
would not meet the disclaimer requirements of the Communications Act and thus would 
not be "entitled" to the LUC. 

Under Commission regulations, a corporation makes a prohibited in-kind 
contribution to a political committee when it offers that committee a discount outside of 
its ordinary course of business. 11 CFR 100.52(d)(1). FECA prohibits corporations from 

2 



making any contributions or expenditures in connection with a Federal election. See 2 
U.S.C. 441b(a). FECA and Commission regulations define the terms "contribution" and 
"expenditure" to include any gift of money or anything of value for the purpose of 
influencing a Federal election. See 2 U.S.C. 431(8)(A)(i) and 431(9)(A)(i); 11 CFR 
100.52(a) and 100.111(a); see also 2 U.S.C. 441b(b)(2) and 11 CFR 114.1(a)(1) 
(providing a similar definition for "contribution and expenditure" with respect to 
corporate activity). Commission regulations further define "anything of value" to include 
all in-kind contributions and state that, unless specifically exempted under 11 CFR 
100.71(a), the provision of any goods or services (including advertising services) without 
charge, or at a charge that is less than the usual and normal charge for such goods or 
services, is a contribution. See 11 CFR 100.52(d)(1); see also 11 CFR 100.111(e)(1). 

If a broadcaster provides the LUC to a Federal candidate who is not legally 
entitled to receive it, the broadcaster's sale price would constitute a discount. The 
Commission has held, however, that "the purchase of goods or services at a discount does 
not result in a contribution when the discounted items are made available in the ordinary 
course of business and on the same terms and conditions to the vendor's other customers 
that are not political committees." Advisory Opinion 2004-18 (Friends of Joe 
Lieberman) {emphasis added). The Commission has consistently analyzed discounts in 
this manner. In Advisory Opinion 1996-02 (CompuServe) the Commission stated that: 

'The Commission has permitted a number of the proposed transactions on the 
basis that the discount or rebate is made available in the ordinary course of 
business, and on the same terms and conditions (e.g., business volume), to the 
company's other customers that are not political committees or organizations. 
Such transactions have included a publisher's sale of books to the author's 
principal campaign committee at a 'bulk rate' purchase price, subject to certain 
conditions, where such a rate is a standard price available for large purchasers 
who agree to those conditions; a bank's grant of fee waivers on loans to 
candidates where it has provided waivers, based on similar business 
considerations (e.g., estimated profitability of an account), to commercial 
customers; the offer of catering and reception services to political committees at a 
reduced rate available on equal terms to other customers', and the offer by a hotel 
corporation of discount or complimentary rooms and other amenities to 
campaigns that reserve a certain number of rooms at the appropriate rate where 
the same offer is made to other customers satisfying the same conditions." 
{emphasis added). 

Citing Advisory Opinions 1995-47 (Representative Underwood), 1994-10 (Franklin 
National Bank), 1989-14 (Anthony's Pier 4 Restaurant), and 1987-24 (Hyatt Corp.). See 
also Advisory Opinions 1978-45 (Representative Coleman), 1982-30 (Sunrise-Sunset 
Corporation), 1985-28 (Friends of Lane Evans), 1986-22 (WREX-TV), 1988-25 (General 
Motors Corp.), 1995-46 (Friends of Senator D'Amato), 2001-08 (Senator Specter). 

Despite the Commission's broad and consistent use of this approach, our 
colleagues found it inapplicable to a Federal candidate's purchase of television 
advertising. The draft they supported argued that by creating a special discount to which 
only Federal candidates are eligible, the BCRA amendments to the Communications Act 
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established Federal candidates as a separate class of television advertising customers. 
Draft A at fh. 5. Accordingly, they found the inquiry of whether similarly situated non-
candidate customers would have received the LUC irrelevant to the determination of 
whether a Federal candidate could receive the LUC. Under their analysis, if a station 
chose to provide the LUC to all Federal candidates regardless of a disclaimer, the LUC 
could be permissibly provided to any Federal candidate, disclaimer or not, and regardless 
of whether the LUC would be provided to non-candidate customers. 

If our colleagues' interpretation is correct, then the practical effect of BCRA's 
passage was explicitly to entitle the LUC to Federal candidates that include a disclaimer, 
and implicitly to entitle the LUC to Federal candidates that do not. In our opinion, this 
result is contrary to the plain language of the BCRA amendments to the Communications 
Act. The statute provides, "In the case of a candidate for Federal office, such candidate 
shall not be entitled to receive the [LUC] for the use of any broadcasting station ... unless 
such reference [contains the Communications Act Statement]." 47 U.S.C. 315(b)(2)(A) 
{emphasis added). Moreover, this interpretation is contrary to the intent of the 
amendments, as expressed by their co-sponsors, Senators Wyden and Collins. In 
introducing the provision, Senator Wyden stated, "It says, if you want that lowest unit 
rate provided for in this law that we are guaranteeing to you, then you must put your 
name and your face at the end of this ad for a few seconds so people know who is paying 
for this ad. ... It is a very reasonable kind of requirement in exchange for that lowest unit 
rate." Cong. Rec. S2694 (daily ed. March 22,2001). He further stated, "This is a 
proposal that makes it clear that to get that lowest unit rate, you have to be held 
personally accountable." Id. at S2697. Senator Collins, the provision's co-sponsor, 
stated, "Under our proposal, the candidate's picture would appear at the end of the ad and 
the candidate would have to have a statement saying he or she approved the ad in order to 
get the lowest broadcast rate." Id. at S2695. 

In accord with the Commission's longstanding precedent, and the plain language 
and legislative history of the BCRA amendments to the Communications Act, we 
concluded that providing the LUC to the Casey Committee would result in a prohibited 
in-kind corporate contribution, unless the LUC was otherwise provided as a discount 
offered to all similarly situated advertisers that are not authorized committees of Federal 
candidates (i.e., the discount is ordinarily offered to any customer purchasing the same 
type and volume of advertising as the Federal candidate). If provided to all similarly 
situated advertisers that are not Federal candidates, the LUC would not be an in-kind 
contribution to the Casey Committee, regardless of whether the Casey Committee has 
complied with Section 315 of the Communications Act.2 

The Commission received several comments from broadcasters stating that this 
construction of the Communications Act could place stations in the difficult position of 
evaluating whether a certain advertisement did or did not contain a proper 

2 The situation presented here differed materially from that presented in Advisory Opinion 2004-43 
(Missouri Broadcasters Association), in which the Commission concluded that a broadcaster's decision to 
offer a Federal candidate the LUC did not result in an in-kind contribution when there was no evidence of a 
violation of the disclaimer requirements. In the present situation, the Casey Committee stipulated that its 
advertisements will, in fact, not contain the proper Communications Act Statement, and the Commission 
had no basis for second-guessing that stipulation. 
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Communications Act disclaimer. These commenters stated that stations would likely be 
forced to make these determinations in response to complaints received in the limited 
time period immediately before elections. We are sympathetic to these commenters* 
concerns, and note that under Section 315 of the Communications Act, a candidate or 
candidate committee must provide a certification at the time of purchase stating whether 
an advertisement requiring a disclaimer under Section 315 contains a proper disclaimer. 
See 47 U.S.C. §§315 (b)(2)(A); (E). A television station provided with the proper 
certification would ordinarily provide the candidate or candidate committee with the 
LUC under Section 315 of the Communications Act. Accordingly, provided the station 
received a proper certification from the candidate, we would have considered the LUC a 
discount offered to the candidate pursuant to Section 315, and therefore, not an 
impermissible in-kind corporate contribution by the station, regardless of whether the 
disclaimer was or was not in fact sufficient under the Communications Act. Under this 
construction, however, the certification would not have shielded the candidate or 
candidate committee from any resulting FECA liability for receiving an impermissible in-
kind corporate contribution, or for failing to include a proper FECA disclaimer in an 
advertisement. See, e.g., 2 U.S.C. 441d(dXl)(b); 11 CFR 110.11(c)(3). This 
determination would not have altered a television station, candidate, or candidate 
committee's obligations under any law or regulation outside of the Commission's 
jurisdiction. 

We believe this construction would have sufficiently addressed the commenters' 
concerns, while preserving the Commission's ability to regulate impermissible in-kind 
corporate contributions under FECA. Unfortunately, no fourth Commissioner agreed. 

Robert D. Lenhard Date 
Vice Chairman 
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Steven T. Walther Date 
Commissioner 
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Commissioner 
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