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June 19, 2020 

 

Lisa J. Stevenson 

Acting General Counsel 

1050 First Street, NE 

Washington, DC 20463 

 
RE: Comments on Advisory Opinion Request 2020-03 

 

The Campaign Legal Center respectfully submits these comments in response to 

Advisory Opinion Request 2020-03. 

 

Former Libertarian presidential candidate Shaun McCutcheon asks whether he 

may circumvent federal contribution limits by transferring to a national party 

committee unlimited personal funds that were first deposited into his campaign 

account. The Commission should respond in the negative.  

 

As a preliminary matter, Mr. McCutcheon should be commended for first seeking 

clarity from the Commission about the legality of such a transaction, rather than 

simply forging ahead and anticipating that the Commission will decline to initiate 

an enforcement action. As the Request notes, former Democratic presidential 

candidate Michael Bloomberg sought no such guidance before transferring $18 

million from his self-financed campaign to the Democratic National Committee; for 

that reason, the Request refers to such a transaction as the “Bloomberg Billionaire 

Loophole.” 

 

The Commission should make clear that the “Bloomberg Billionaire Loophole” does 

not exist.  

 

The legal basis for the Bloomberg Billionaire Loophole is contrived by adding and 

subtracting varying statutory and regulatory provisions and ignoring the 

constitutional distinctions between “contributions” and “expenditures.”  

 

Although a person may not contribute more than $35,500 per calendar year to a 

national party committee, 52 U.S.C. § 30116(a)(1)(B), FECA provides that a 
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“contribution accepted by a candidate” may be transferred “without limitation” to “a 

national, State, or local committee of a political party,” 52 U.S.C § 30114(a)(4); 

accord 11 C.F.R. § 113.2(c).  

 

A candidate’s personal funds expended in support of their campaign are not 

“contribution[s] accepted by a candidate.” Instead, a candidate’s personal funds 

used in support of their campaign are properly regarded as “expenditures,” and 

therefore not subject to the unlimited party transfer provisions.    

 

Commission regulations permit a candidate to make “unlimited expenditures from 

personal funds” in support of their campaign. 11 C.F.R. § 110.10 (emphasis added). 

Such regulations are consistent with the constitutional treatment of a candidate’s 

disbursements of personal funds on their own campaign as “expenditures.” Buckley 

v. Valeo, 424 U.S. 1, 52-53 (1976) (per curiam) (rejecting a “ceiling on personal 

expenditures by a candidate in furtherance of his own candidacy,” on grounds that a 

candidate has a “First Amendment right to . . .  advocate his own election,” and 

that, in contrast with contribution limits, such personal expenditure limits do not 

serve the government’s interest in preventing actual or apparent corruption); see 

also Davis v. FEC, 554 U.S. 724, 738-739 (2008) (affirming the constitutional 

treatment of a candidate’s use of personal funds on their own campaign as 

“expenditures”).  

 

The Commission has advised that candidates who make expenditures from personal 

funds in support of their campaign shall report those expenditures as both 

contributions to and expenditures of the candidate’s committee. See, e.g., AO 1990-

09 (Mueller) at 3. As the Request notes, Commission advisory opinions have also 

described the candidate’s right to make unlimited personal expenditures to include 

the right to transfer unlimited personal funds to the candidate’s committee in order 

for the committee to make the expenditures instead. See AOR at 6 (citing AO 1984-

60 (Mulloy) at 2, AO 1985-33 (Collins) at 1). Such reporting conventions, however, 

do not convert a candidate’s “expenditure” of personal funds into a “contribution 

accepted by a candidate” that may be transferred without limit to a party 

committee. 

 

A candidate’s constitutional right to make unlimited expenditures of personal funds 

“in furtherance of his own candidacy” does not translate into a right to make 

unlimited contributions of personal funds to a political party—contributions which 

implicate a significant risk of corruption. See, e.g., McConnell v. FEC, 540 U.S. 93, 

143-54 (2003) (acknowledging that “large soft-money contributions to national 

political parties give rise to corruption and the appearance of corruption”). 

 

The Act and Commission regulations provide no legitimate basis for a candidate to 

transfer personal funds in excess of federal limits to a national party committee. 

The Request describes four ways that such a transfer may violate 52 U.S.C § 
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30116(a)(1)(B) or other provisions of FECA, AOR at 4-7; such a transfer would 

additionally violate 52 U.S.C § 30125(a). 

 

Under 52 U.S.C § 30125(a), a national party committee may not “receive” funds that 

are “not subject to the limitations, prohibitions, and reporting requirements” of 

FECA. A candidate may expend personal funds without regard for FECA’s limits in 

support of their own candidacy, but such personal funds are therefore “not subject 

to [FECA’s] limitations.”  

 

Accordingly, a party committee violates 52 U.S.C § 30125(a) by receiving transfers 

of a candidate’s personal funds that were deposited into a campaign committee 

outside of FECA’s limits. 

 

Contributions to party committees are capped to limit corruption and its 

appearance. Candidates may use their personal wealth on their own campaigns 

because candidates generally cannot corrupt themselves. The latter rationale does 

not negate the former: An individual’s ability to buy excessive influence is not 

diminished simply because they became a candidate before giving the party millions 

in contributions. 

 

The Commission should decline this request to allow a self-funded candidate to 

evade FECA’s anti-corruption provisions.  

 

  

Respectfully submitted,  

  
/s/ Brendan M. Fischer 

 

Brendan M. Fischer 

Tony Dechario 

Campaign Legal Center  

1101 K Street, NW, Suite 400  

Washington, DC 20005  
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