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October 3, 2012
By Electronic Mail

Anthony Herman, Esq.
General Counsel

Federal Election Commission
999 E Street NW
Washington, DC 20463

Re: Comments on Advisory Opinion Request 2012-32 (Raese,
Bielat, Tea Party Leadership Fund)

Dear Mr. Herman:

These comments are filed on behalf of the Campaign Legal Center and Democracy 21
with regard to Advisory Opinion Request (AOR) 2012-32, a request submitted on behalf of
federal candidates John Raese and Sean Bielat and the Tea Party Leadership Fund.

AOR 2012-32 was made public by the Commission on September 25, 2012. Federal law
provides that “[b]efore rendering an adwvisory opinion, the Commission shall accept written
comments submitted by any interested party within the 10-day period following the date the
request is made public.” 2 U.S.C. § 437f(d); see also 11 C.F.R. § 112.3(¢). The Commission
correctly noted on its website calendar that comments regarding AOR 2012-32 are due Friday,
October 5. Yet the agenda for the Commission’s meeting Thursday, October 4, indicates that the
Commission will be considering and likely rendering an advisory opinion in response to AOR
2012-32 on October 4, before the public commant period has expired. Deliberating on this AOR
at a public meeting prior to close of the public comment perlod disrespects publie commentens
and renders the public commerd process illusory. Rendering an adviaory iepinion en this matter
prior to the close of the comment period will violate 2 U.S.C. § 437f(d) and 11 C.F.R. § 112.3(e).

Regarding the merits of AQR 2012-32, notwithstanding the fact that the Tea Party
Leadership Fund has not met the “registered . . . for a period of not less than 6 months”
requirement for “multicandidate political committee” status under 2 U.S.C. § 441a(a)(4),
requestors ask the Commission whether the Tea Party Leadership Fund may make, and whether
candidates Raese and Bielat may accept, contributions exceeding the $2,500 limit applicable to
non-multicandidate political committees, up to the $5,000 limit applieable to multicandidate
political committees. AOR 2012-32 at 2.

Requegtors aoknowledge that the Suprerae Conrt in Buckley v. Valeo, 424 U.S. 1, 35-36
(1976), reviewed the six month requirement and upheld it as a constitutionally permissible means



of “preventing individuals from evading the applicable contribution limitations by labeling
themselves committees.” AOR 2012-32 at 2-3 (quoting Buckley, 424 U.S. at 35-36).
Neverthgless, requestors argue that the statatory six month requiremont for multicandidate
political connnittee status is an “intolernble prion neatraint . . . bearing a heavy picsumpticir
againat ifs conatitutionnl validity.” AOR 2012-32 at 3-4. Requestors imply that the Commission
sheuld conclude that the six month requirement is uncanstitutional and, on this oasis, isque an
advisary opinion declaring the statutory requirement unconstitutional and promising not to
enforce it.

Advisory opinions are for the purpose of addressing questions “concerning the
application of the [Federal Election Campaign] Act,” 11.C.F.R. § 112.1(a), not for declaring
portions of the Act unconstitutional. Federal law is clear here aad the Commission has no
authority to duclare tiis statlitory six month requirement unconstitutional. It is weli-settiod iaw
thit “adjuadicatior of the canstitatianaiity of congressional enactenents [is] beyont thun
jurisdiction of administrative agencies.” Thunder Basin Coal Co. v. Reich, 510 U.S. 200, 215
(1994) (quoting Joknson v. Robison, 415 U.S. 361, 367-68 (1974)); see alsa Wsinberger v. Sulfi,
422 U.S. 749, 764 (1975). As the Court of Appeals for the D.C. Circuit said in Branch v. FCC,
824 F.2d 37 (D.C. Cir. 1987), an “agency may be influenced by constitutional considerations in
the way it interprets . . . statutes [but] it does not have jurisdiction to declare statutes
unconstitutional.” Id. at 47. The request made here to do so is particularly remarkable given that
the Supreme Court in Buckley directly addressed and specifically upheld the provision at issuc.

Requcstans cite no arthority that woulid atihonize the Commissibn fo duclnre a sintutory
provisiaa unconstitutional and nunenforceable. Furthennare, the “peicr restraint” caaes oitad by
requestors are inapposite to the six month requirement for multicandidate political committee
status. Unlike the book han at issue in Bamium Books, Inc. v. Sullivan, 372 U.S. 58 (1963), or the
restraining order prohibiting labor union organizing at issue in Thomas v. Collins, 323 U.S. 516
(1945), or the law prohibiting door-to-door advocacy without first registering with the mayor and
receiving a permit at issue in Watchtower Bible & Tract Soc'y of N.Y., Inc. v. Vill. Of Stratton,
536 U.S. 150 (2002)—requestors here are not prohibited by the six month requirement from
making and accepting contributions.

Indeeit, the Tca Party Leadership Fund has alroady contributod $2,500 each to Mr. Raese
and Mr. Bielat. AOR 2012-32 at 1. The Tea Party Leadership Fund hes freely associated wiih
and expressed its suppart of Messts. Raese and Bielat. The six month requirement for
multicandidate political committee status has not operated as a prior restraint on First
Amendment activity. As the Buckley Court explained:

[A] limitation upon the amount that any one person or group may contribute to a
candidate or political committee entails only a marginal restriction upon the
contributor’s ability to engage in free communicatiun. A contribution scrves as a
general expression of support for the candidate and his views . . . . The quantity
of communication by the contributor does not increase perceptibly with the size of
his contribution, since tho expressian resis miely on the imdifferentiated,

symbolic art of contributing. ... A limitation on the amount af maney a person
may give ta a candidate or campaign arganization thus involves little direct



restraint on his political communication, for it permits the symbolic expression of
support evidenced by a contribution but docs not in any way infringe the
contributor’s freedom to discuss candidates and issucs.

Buckley, 424 U.S. at 20-21 (emphasis added).

The Commission has no choice in this matter but to opine that the six month requirement
for multicandidate political committee status established by section 441a(a)(4) remains in full
force and effect—and that if requestors make and accept contributions exceeding $2,500 before
meeting all of the statutory requirements for multicandidate political committee status, they will
violate federal law. The Commission camnot decide the law is unconstitutional. Indeed, the
Commniission’s obligation is to defend the constitutionallty of campaign linance laws enacted by
Congress. When requestors file the inevitable lawsuit for which this AOR is the obvious
predicate, the Commission must meet requestors it: court and defend the law once agaiu.

We appreciate the opportunity to submit these comments.

Sincerely,
/s/ J. Gerald Hebert /s/ Fred Wertheimer
J. Gerald Hebert Fred Wertheimer
Paul S. Ryan Democracy 21
Campaign Legal Center

Donald J. Simon

Sonosky, Chambers, Sachse
Endreson & Perry LLP

1425 K Street NW — Suite 600

Washington, DC 20005

Counsel to Democracy 21

Paul S. Ryan

The Campaign Legal Center
215 E Street NE
Washington, DC 20002

Counsel to the Campaign Legal Center

Copy to: Each Commissioner
Ms. Shawn Woodhead Werth, Secretary & Clerk of the Commission
Mr. Kevin Deeley, Acting Associate General Counsel, Policy
Ms. Amy L. Rothstein, Assistant General Counsel
Mr. Robert M. Knop, Assistant General Counsel



