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Re: Advisoiy Opinion Request from Greenberg Quinlan Rosner Research, Inc. 

Dear Attomey Herman: 

The New Hampshire Department of Justice, Office of the Attomey General, responds to 
the request by Greenberg Quinlan Rosner Research, Inc. ("GQRR") for an advisory opinion as to 
whether New Hampshire Revised Statutes ("RSA") 664:16-a is preempted by the Federal 
Election Campaign Act of 1971 as amended ("FECA"). For the reasons set forth below, RSA 
664:16-a is not preempted by FECA. 

I. Introduction 

The question presented to the Commission is whether Congress intended to preempt state 
law with respect to regulation of telephone surveys discussing federal campaigns. Since RSA 
664:16-a addresses transactions outside FECA's preemptive regulatory scheme, it is within the 
field of traditional state regulation, and not within the preemptive domain of 2 U.S.C. §453. 

Telephonic polling generates a significant number of complaints to the Office of the 
Attomey General. In response to concems by New Hampshire citizens, in 1998, the New 
Hampshire legislature passed the statutory sections at issue, RSA 664:2, XVII and 664:16-a. 
These provisions simply require disclosure be made to New Hampshire citizens who receive a 
push-poll, as that term has been defined by the legislature. 

To determine whether a particular poll requires a disclosure, the law provides a three-part 
test. Disclosure is required if the poll involves: 

(a) Calling voters on behalf of, in support of, or in opposition to, any candidate for public 
office by telephone; and 
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(b) Asking questions related to opposing candidates for public office which state, imply, 
or convey information about the candidates character, status, or political stance or record; 
and ' * 
(c) Conducting such calling in a manner which is likely to be constmed by the voter to be 
a survey or poll to gather statistical data for entities or organizations which are acting ^ 
independent of any particular political party, candidate, or interest group. 

If such a poll is conducted, the caller is required to "inform any person contacted that the 
telephone call is being made on behalf of, in support of, or in opposition to a particular candidate 
for public office, identify that candidate by name, and provide a telephone number from where 
the push-polling is conducted." 

As is discussed in greater detail below, GQRR's request for an advisory opinion attempts 
to merge the concepts of express preemption and field preemption, which is a legal constmct that 
GQRR does not justify by citation to any court decision that has recognized such a merger. 
Indeed, merging the two legal theories would result in a contradictory analysis. Congress could 
not have intended to expressly identify areas of preemption, while at the same time, so broadly 
regulate a field that no state can pass any laws within tiiat field. 

In its rules and opinions, the FEC has found that states retain broad jurisdiction to 
regulate elections. As such, field preemption cannot apply, leaving only the argument that New 
Hampshire's law is expressly preempted by federal law. 

For the reasons set forth below. New Hampshire respectfully requests that the 
Commission reject GQRR's constmction of federal law, and find that RSA 664:2, XVII and 
664:16-a are not preempted by FECA. 

II. Federal Preemption Doctrine 

Any analysis of federal preemption works "on the assumption that the historic police 
powers of the States [a]re not to be superseded by the Federal Act unless that [is] the clear and 
manifest puipose of Congress." Lorillard TobaccotCo. v. Reilly, 533 U.S. 525, 541-542 (2001). 
The Court will not "lightly presume" the exercise of Federal supremacy. Schwartz v. State of 
Texas, 344 U.S. 199,202-203 (1952) (overturned; but not for cited proposition). "[W]hether a 
certain state action is pre-empted by federal law is one of congressional intent," Gade v. National 
Solid Wastes Management, 505 U.S. 88,96 (1992) (citations omitted), and "[t]he purpose of 
Congress is the ultimate touchstone" in eveiy preemption case. See Medtronic Inc. v. Lohr 518 
U.S. 470,485 (1996), quoting Retail Clerks v. Schermerhorn, 375 U.S. 96,103 (1963). The 
Supreme Court has summarized the different categories of preemption, stating that: "[a]bsent 
explicit pre-emptive language, we have recognized at least two types of implied pre-emption: 
field pre-emption.. .and confiict pre-emption." Gade, 505 U.S. at 98. 
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FECA contains an express preemption provision, and is therefore not properly analyzed 
under implied preemption doctrine. See 2 U.S.C. §453. The Supreme Court has noted, "an 
express definition of the pre-emptive reach of a statute.. .supports a reilsonable inference.. .that 
Congress did not intend to pre-empt other matters." Lorillard, 533 U.S. at 541-542 (citing 
Freightliner Corp. v. Myrick, .514 U.S. 280,288 (1995)). In other words, express preemption is 
not'"field occupation" where, for example, any state regulation pertaining to immigration is 
preempted despite the lack of a preemption provision in the statute. See Mines v. Davidowitz, 
312 U.S. 52 (1941) (holding that federal law is exclusive in regulating immigration). Express 
preemption exists where the scope of preemption is detennined by the construction of the 
preemption provision in the statute. See Lorillard, 533 U.S. 525 (interpreting the scope of 
preemption provisions in federal cigarette outdoor and point of sale advertising regulations). 

On this point, GQRR's use of the term "express field preemption" misapprehends these 
categories of preemption. Where GQRR discusses implied field preemption doctrine, it misses 
the mark as zmp/zW preemption presupposes the absence.of an express preemption provision. 
The term "occupy the field," moreover, is a term of art, and to the extent that House committee 
members used tiiat term, it should not be interpreted as requiring the Coinmission to apply 
implied preemption doctrine. See H.R. Rep. No. 93-1239,93d Cong., 2d Sess. 10 (1974) 
(preemption provision "intended to make certain that the Federal law is construed to occupy the 
field with respect to elections to Federal office..."). The Commission should instead be guided 
by the language of the Act itself, and the Commission's own interpretation of FECA. The 
merging of these two preemption doctrines is inappropriate since the analysis is different under 
express preemption where it "supports a reasonable inference.. .that Congress did not intend to 
pre-empt otiier matters." Lorillard, 533 U.S. at 541-542 (citing Freightliner Corp., 514 U.S. at 
288). 

Under express preemption analysis, a considered analysis ofthe scope of FECA and its 
interpretive regulations is necessary to discem congressional intent. 

III. FECA Statute &. Regulations 

FECA regulates federal campaigns regarding the organization of federal political 
committees, the reporting of campaign contributions and expenditures by federal candidates and 
political committees, the regulation of campaign contributions and expenditures, and the 
regulation of electioneering communications. See 2 U.S.C. §453. A plain reading of FECA 
indicates that telephone surveys were never part of the federal election regulatory scheme. 

2 U.S.C. §453 states: ".. .the provisions of this Act, and of rules prescribed under this 
act, supersede and preempt any provision of State law with respect to election to Federal office." 
The Commission's regulations, however, define the preemptive reach of FECA. Notably, the 
Commission's regulations provide that: 
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Federal law supersedes State law conceming the (1) Organization 
and registration of political committees supporting Federal 
candidates; (2) Disclosure of receipts and expenditures by Federal * 
candidates and political committees; and (3) Limitation on 
contributions and expenditures regarding Federal candidates and 
political committees. 

11 CFR 108.7(b). These regulations also expressly provide that certain areas that may also 
pertain to federal elections remain within the legitimate scope of state power, stating that: 

The Act does not supersede State laws which provide for the (1) 
Manner of qualifying as a candidate or political party organization; 
(2) Dates and places of elections;(3) Voter registration; (4) 
Prohibition of false registration, voting fraud, theft of ballots, and 
similar offenses; (5) Candidate's personal financial disclosure; or 
(6) Application of State law to the funds used for the purchase or 
constmction of a State or local party office building to the extent 
described in 11 CFR 300.35. 

11 CFR 108.7(c). 

The Commission has rejected the proposition that telephone surveys are a part of FECA's 
regulatory scheme, stating that "[t]he plain language ofthis section does not impose disclaimer 
requirements upon polls, survey research, or anything ofthe sort." In re Democratic 
Congressional Campaign Committee, MUR 5835 (Statement of Reasons of Vice Chairman 
Petersen, and Commissioners Hunter and McGahn) 4,16 (FEC July 1,2009). Instead, the 
Commission explained that the reach ofthe section applies to "general public political 
advertising." Id. That the Commission could have, in theory, decided different does not, as 
GQRR suggests, compel the conclusion that state regulation of disclaimers in politically related 
telephone surveys is preempted. Rather, this decision merely confirms what is plain from 
reading the statute; that telephone surveys are outside of FECA's regulatory scheme. 

« • 
IV. Federal Law on FECA Preemption 

The Federal Courts have not interpreted FECA's preemption provision broadly. Rather, 
they have found that, in light of the provision's ambiguous language and its accompanying 
legislative history, FECA's preemption is narrow. As the Court set out in Krikorian v. Ohio 
Elections Commission, 2010 WL 4117556,10 (S.D. Ohio 2010): 

While at first blush, § 453 appears to have an exceedingly broad 
scope, courts have not interpreted in that manner. Rather, courts 
have recognized that § 453 is ambiguous and have 'given [§] 453 a 
narrow preemptive effect in light of its legislative history.'" Karl 
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Rove & Co. V. Thornburgh, 39 F.3d 1273,1280 (5tii Cir.1994) 
(quoting Stern v. General Elec. Co., 924 F.2d 472,475 n. 3 (2d 

• Cir.1991)); see also Weber, 995 F.2d at 875. Indeed, courts 
recognize in this area "a 'strong presumption'... agamst 
preemption." Karl Rove & Co., 39 F.3d at 1280 (quoting Weber, 
995F.2dat875). 

The Krikorian court also emphasized the FEC's express statutory authority to determine the 
appropriate scope of FECA's ability to preempt state regulation of elections, stating that: 

Section 453 incorporates by reference "mles prescribed under" 
FECA. With the 1974 amendments to FECA, Congress created the 
Federal Election Commission ("FEC") and **vest[ed] in it primary 
and substantial responsibility for administering and enforcing the 
Act," delegating to the agency "extensive mlemaking and 
adjudicative powers." Buckley v. Valeo, 424 U.S. 1,109,96 S.Ct. 
612,46 L.Ed.2d 659 (1976). The FEC has issued a regulation 
interpreting the scope of § 453 in accordance with the statute's 
plain language and it's legislative history. See 11 C.F.R. § 108.7. 
That regulation identifies specific areas which are and are not 
superceded... 

Id. at 11. Under this framework, courts will often uphold state regulations, despite the fact that 
they may touch upon federal candidates, coinmittees and campaigns. See Karl Rove & Co. v 
Thornburgh, 39 F.3d 1273 (5tii Cir. 1994) (held tiiat FECA does not preempt state law on issue 
of liability of candidate for debts of unincorporated campaign coinmittee); Stern v. General 
Electric Co., 924 F.2d 472 (2nd Cir. 1991) (held tiiat allegations of waste by corporation's 
directors in funding political support coinmittee were not preempted by FECA); Janvey v. 
Democratic Senatorial Campaign Committee, 793 F.Supp.2d 825 (N.D. Tex. 2011) (neither 
FECA nor BCRA soft money amendments to FECA impliedly pre-empted Texas Uniform 
Fraudulent Transfer Act claims); United States v. Trie, 21 F.Supp.2d 7 (D. D.C. 1998) (criminal 
provisions of FECA did not preempt conspiracy, mail and wjre fraud, and false statements 
provisions of criminal code). 

Moreover, GQRR's reliance on Bunning v. Commonwealth of Kentucky, 42 F.3d 1008 
(6th Cir. 1994), is misplaced. Bunning concemed the application of a Kentucky statute that 
sought to regulate campaign expenditures by candidates who were taking part in Kentucky's 
public campaign financing program. 42 F.3d at 1009. One element of the program included a 
prohibition of expenditures made pursuant to "exploratory" activities. Id. The Chainnan of the 
Kentucky Democratic Party filed a complaint alleging that Congressman Bunning's poll that 
tested the waters for a gubematorial campaign violated the "exploratory" spending prohibition. 
Id. at 1010. The Court, citing to the specific preemption areas outlined in FEC regulations, 
found that "the expenditure for the poll was made by a federal political committee, duly 
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registered with the FEC, and there is no claim that an expenditure for a poll.. .is in any way 
unlawful under FECA." Id. at 1012. The Court's analysis in Bunning dealt exclusively with 
expenditures. While the expenditure at issue involved a poll, the poll itself wasf not the subject of 
preemption. The Court found only that the regulation of expenditures was explicitly regulated by 
the FEC, and explicitly preempted under FEC regulations. 

I f » ' 

V. FEC Advisory Opinions on FECA Preemption 

The Commission's Advisory Opinions refiect the limited scope of FECA's preemption. 
In fact, the advisory opinions cited by GQRR in its request do not provide support for the 
proposition that disclaimer requirements in polls are preempted by FECA. Instead, they provide 
support for the proposition that federal law preempts state regulation where a state attempts to 
regulate federal campaign spending, contributions, political advertising and reporting to 
govemment bodies. 

For example, Advisory Opinion 1995-41, cited by GQRR for the proposition that FECA 
regulates disclaimer provisions, actually discusses the preemptive effect of FECA on financial 
disclosure laws. Advisory Opinion 1995-41 states only that "the Act would preempt New York 
State law with respect to the reporting of contributions, disbursements and expenditures, including 
expenditures for polling activity in Federal election campaigns." AO 1995-41 at 2. See also 
Advisory Opinion 1995-41 ("Federal preemption of certain reporting ohligadons of New York 
State Campaign Finance laws") (emphasis added). 

Similarly, GQRR relies on Advisory Opinion 1981-27 for the same proposition. While 
this Advisory Opinion does address disclaimers, it does so only with respect to disclaimers made 
in political advertising, not polls. In fact, in that same advisory opinion, the Coinmission made it 
clear that field preemption was not applicable by holding that: 

[t]he Conimission.. .wishes to make clear that neither the Act nor 
Commission regulations preempt the substance of the anti-littering 
ordinances referred to in the warning notice.... The Cominission 
views state or local regulations and statutes that apply to the 
placement dnd location of campaign advertisement as outside the * 
purview of 2 U.S.C. 453. ..political campaign advertising materials 
used in Houston are otherwise subject to the restrictions outlined in 
the City Code of Ordinances. 

The other Advisory Opinions cited by GQRR are similarly off-point as they all deal with 
reporting, expenditures, contributions or political advertising. See Advisory Opinion 1978-24 
(preemption of state law with respect to requirement that party affiliation be placed on campaign 
advertising) (emphasis added); Advisory C înion 2009-21 (preemption of state law restricting 
expenditures for polling expenses) (emphasis added). 
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The Commission has repeatedly held that state regulations that do not address reporting, 
expenditures, contributions or political advertising are valid exercises of state power. See e.g. 
AO 1980-47(statute, which would prohibit payment by a candidate or his committee for "walk 
around services" on an election day, would not be preempted by FECA). AO 2001-19 (no 
preemption of ordinance requiring federal committee to acquire bingo license for fundraising 
purposes); AO 1986-29 Ctt]his provision, however, will not preempt the application of state law 
with regard to your committee's providing certain information to listed state and local candidates 
that they may need for state reporting purposes."); AO 1979-82 (no preemption of state rules 
regarding transfer of excess election fiinds to son's campaign for state office); AO 1978-37 
("[t]he Commission emphasizes tiiat State regulation of funds received by a campaign for State 
office from a campaign for Federal office may not be avoided..."); AO 1976-8 ("[i]t is the 
opinion of the Commission that 2 U.S.C. §453 does not preempt provisions of State law 
pertaining to the number of signatures necessary.. .in order to place a new party on the state 
primary ballot, even though that party 'limits itself to only Federal positions. "0 

Given the narrow scope ascribed to FECA's preemption by the Federal Courts and the 
Commission's regulations. New Hampshire's statutory disclosure is not preempted by FECA. 
New Hampshire retains legitimate authority over the regulation of elections taking place in the 
State. GQRR's suggestion that the requirement that a disclaimer be placed in a telephone survey 
somehow "limit[s] the ability of a Federal candidate to pay for a poll" is an argument not 
grounded in the provisions of FECA, its regulations, or federal case law interpreting the reach of 
FECA's preemption. 

VI. Conclusion 

FECA's preemptive scope is defined and limited to the areas that FECA explicitly 
regulates. The FEC's regulations do not include telephone surveys as part of its regulatory 
scheme or its preemption authority imder §453. This is consistent with the Supreme Court's 
admonition that the police powers of the state should not be superseded unless there is clear 
congressional intent to do so. The Commission should not, therefore, find that RSA §664:16-a is 
preempted by 2 U.S.C. §453. 

• 
Sincerely, 

729558 

Mattiiew G. Mavrogeorge, Assistant Attomey General 
Brian W. Buonamano, Attomey 
Civil Bureau 
New Hampshire Department of Justice, Office of 
the Attomey General 
(603) 271-3650 
Fax:(603)223-6243 


