
FEDEFIAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC 20463 

MEMORANDUM 

TO: 

FROM: 

DATE: 

SUBJECT: 

THE COMMISSION 
ACTING STAFF DIRECTOR 
ACTING GENERAL COUNSEL 
FEC PRESS OFFICE 
FEC PUBLIC DISCLOSURE 

OFFICE OF THE COMMISSION SECRETARI 

November 16,2010 

Comment on Draft AO 2010-24 
Republican Party of San Diego County 

Transmitted herewith is a timely submitted comment 
from Neil P. Reiff of Sandler, Reiff & Young, P.C. regarding the 
above-captloned matter. 

Draft Advisory Opinion 2010-24 Is on the agenda for 
Thursday, November 18,2010. 

Attachment 
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SANDLER, REIFF & YOUNG, P.C. 

November 17,2010 

The Honorable Matthew S. Petersen 
Chaimian 
Federal Election Commission 
999 E Street, N.W. 
Washington, DC 20463 

Re: Comments on AOR 2010-24 

Dear Chaimian Petersen: 

We are writing to provide conunents regarding Draft Advisory Opinion Request 2010-24. 
These comments are being submitted by our law firm, not on behalf of any specific client, but 
based on our experience and perspective as federal election law counsel to more than 3S 
Democratic State Party committees and numerous local Democratic Party committees... 

Advisoiy Opinion Request 2010-24 poses a relatively straight forward question: How 
should a local party committee pay for services provided by a committee employee who works 
exclusively on that committee's voter registration program? We believe that none of the drafts 
accurately reflect the intent of the statutory and regulatory regime governing this issue. Once 
again, the requestor appears to ask a relatively simple question, how should it pay for the 
"services" provided by an employee that engages in the oversight of a voter registration program. 

We believe the proper analysis should begin with FEC Advisoiy Opinion 2003-11. In 
that opinion, the Commission advised that all state and local party committee expenses for 
salaries, wages and benefits are governed exclusively by 2 U.S.C. § 431(20)(a)(iv). At the time 
of the opinion, the Commission's regulations provided that such expenses were either paid 
exclusively with non-federal dollars if the employee spent 25% or less of their time on federal 
activity and exclusively with federal dollars if the employee's time was spent on federal 
activities. 11 C.F.R. § 300.33(c)(2). 

For purposes of this statute and regulation, the concept of **federal activities" has two 
different meanings. Section 43 l(20)(a)(iv) limits its scope to activities *'in connection with a 
federal election." However, section 300.33(c)(2) also includes, erroneously, contrary to the 
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express language of the statute, and without any explanation, the term "federal election 
activities." Our firm has pointed out this error, on at least two occasions, but the Commission 
has left the language in its regulations. See Comments of Association of State Democratic 
Chairs, May 29,2002, p. IS, in response to Notice of Proposed Rulemaking, 67 Fej. Reg. 35654 
(May 20,2002) & Comments of Joseph E. Sandler & Neil P. Reiff, June 3,2005, p. 8, in 
response to Notice of Proposed Rulemaking, 70 Fgd. Reg. 23072 (May 4,2005).' 

Subsequent to Advisory Opinion 2003-11, the Commission amended its regulations to 
provide that the salaries, wages and benefits of employees who spend less than 25% of their time 
on federal activity, but more than zero percent of their time on federal activity, should be paid for 
on an federal/non-federal ratio as set forth at 11 C.F.R. § 106.7(d)(2). 11 C.F.R. § 106.7(d)(l)(i). 

It is within this statutory and regulatory framework that the Commission must analyze 
this request. Using this framework, based upon the facts provided by the requestor, the 
Commission must conclude either that (1) the employee may be paid exclusively with non­
federal dollars (11 C.F.R. § 106.7(d)(l)(iii); or (2) that the employee's compensation maybe 
allocated between federal and non-federal dollars in accordance with section 106.7(d)(l)(i). 

Thus, the threshold question the Commission must address here is whether the amount 
spent on salaries, wages and benefits for this particular employee exceeds 25% of their time an a 
given month on activities "in connection with a federal election." The Commission should not 
count (and need not analyze) whether the employee spends their time on "federal election 
activities" since this term is not included in 2 U.S.C. § 431(20)(AXiv).' 

Based upon the information provided by the requestor, it appears that the materials 
prepared and used by the committee do not reference any federal or state candidate, nor does the 
requestor indicate that the activity is coordinated with any federal or state candidate. Therefore, 
the Commission must conclude that none of the activity undertaken by the employee is "in 
connection with a federal election." Based upon the statutory limitation set forth in section 
431(20)(A)(iv), the Commission cannot take any activity undertaken in connection with "federal 
election activities" into account and the Commission should amend its regulations to conform to 
the language of the statute and its own definition found at 11 C.F.R. § 100.24(b)(4).̂  

1 The United States Court of Appeals for the District of Columbia Circuit 
recently struck down Commisaion regulations that exceeded statutory authority 
to regulate the administrative, voter registration and get-out-the-vote 
expenses of non-party political committees. Emily's List v. FEC, 581 F.3d l 
(D.C. Cir. 2009). In this instance, the addition of '^federal election 
activities" likewise exceeds the Commission's authority where Congress gave 
explicit instructions in its statute as to what types of activities were to be 
covered in section 431(20)(A)(iv). 
2 For purposes of our comments, we assume that the requestor is only asking 
about salary, wage and benefit costs and are not requesting guidance as to 
programmatic costs. 
3 Contrary to the conclusion in Draft Opinion C, the activities described in 
the request cannot be considered **in connection with a federal election." The 
Supreme Court has limited this term to those activities that expressly 
advocate the election or defeat of a federal candidate. Massachusetts 
Citizens for Life v. FEC, 479 U.S. 238, 248-250 (1986). 
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Ultimately, the Commission must apply the rule found at 11 C.F.R. § 106.7(d)(1) (limited 
only to those activities that are "in connection with a federal election" as explained above) to 
answer this request. Under that rule, it appears that the cortunittee should be permitted to pay for 
the salaries, wages and benefits of those employees exclusively with non-federal funds. 11 
C.F.R. § 106.7(d)(2)(iii). Li the alternative, the Commission could decide that the generic nature 
of the activity would require it be paid for under 11 C.F.R. § 106.7(d)(2)(i) as a party 
administrative expense.̂  However, under no circumstances can the Commission determine that 
any portion of the employee's salary, wages and benefits, as described in the request, constitute 
"federal election activity." 

It is telling that such a relatively simple request has generated four different draft advisory 
opinions fbr consideration by the Commission. This serves to underscore the incoherent 
regulatory regime that party committees face on a daily basis in carrying out their operations. 
The Commission must find a common ground in this matter based upon the directives provided 
to it by Congress and the Courts and also provide party committees with rational guidance that it 
can utilize in similar situations. It is our experience, not unlike that of the requestor in this 
matter, that party committees commonly take conservative approaches to these complicated rules 
and commonly use federally permissible funds in situations where it is likely that it is not 
required, while the current regulatory scheme permits outside organizations to freely utilize 
unlimited unregulated funds to pay for their communications and voter contact activities. We 
urge the Commission to apply the law properly aa described above, in responding to this advisory 
opinion request. 

If you would like to discuss the matters addressed in this letter, or any other issues 
regarding these opinion, feel free to contact our office at (202) 479-1 111. 

Sincerely yours. 

Joseph E. Sandler 
Neil P. Reiff 

4 Thia result would appear to comport more with the spirit of the Court's 
directives in Shays v. FEC 447 F.Supp.2d 28 (D.D.C. 2004), aff*d 414 F.3d 76 
(D.C. Cir. 2005). However, if the facts represented by the requestor stated 
that only non-federal candidates were referenced in the voter-registration 
activity, the Commission would be compelled to conclude that the employee may 
be paid exclusively with non-federal funds. 


