
 

 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
      December 10, 2007 
 
 
 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 2007-29 
 
The Honorable Jesse L. Jackson, Jr. 
PO Box 490286 
Chicago, IL 60649-9906 
 
Dear Representative Jackson: 
 

We are responding to your advisory opinion request concerning the application of 
the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended (the “Act”), and Commission 
regulations to your proposed donation of funds from your principal campaign committee 
to the campaign committee of your wife, Ms. Sandi Jackson, who is seeking election to 
the political party position of Committeeman of the 7th Ward in the Cook County 
Democratic Party.  

 
The Commission concludes that Representative Jackson may donate an unlimited 

amount of funds from his principal campaign committee to Ms. Jackson’s campaign 
committee. 

 
Background 
 
 The facts presented in this advisory opinion are based on your letter received on 
October 22, 2007 and on other publicly available sources.1 
 

You represent the 2nd District of Illinois in the United States House of 
Representatives and are a candidate for re-election in 2008.  The Jesse L. Jackson, Jr. for 
Congress Committee is your principal campaign committee.   
                                                 
1 See www.cityofchicago.org, www.elections.il.gov/ElectionInformation/CandNameList.aspx, and the 
October 2007 Quarterly Report of the Jesse L. Jackson, Jr. for Congress Committee (shows $827,869.05 
cash on hand). 
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Ms. Jackson currently serves as an Alderman on the Chicago City Council, 

representing the 7th Ward in an area that overlaps with the 2nd congressional district.  She 
is seeking election to the position of Committeeman of the 7th Ward in the Cook County 
Democratic Party.  As a Committeeman of the 7th Ward, she would represent the same 
geographic area in the Cook County Democratic Party.  In her capacity as a Democratic 
Party Committeeman, you state that “she would be expected to promote the activity and 
advance the interests of the local political party.” 

 
Questions Presented 
 
1.  May you donate funds from your principal Federal campaign committee to the 
campaign committee for Ms. Jackson’s election to the position of Committeeman of the 
7th Ward in the Cook County Democratic Party?   
 
2.  If so, do the Act or Commission regulations limit the amount of such funds that your 
principal campaign committee may donate to Ms. Jackson’s campaign committee for 
Committeeman? 

 
Legal Analysis and Conclusions 
 
Question 1.  May you donate funds from your principal Federal campaign committee to 
the campaign committee for Ms. Jackson’s election to the position of Committeeman of 
the 7th Ward in the Cook County Democratic Party? 
 

Yes, you may donate funds consisting of contributions accepted by your principal 
Federal campaign committee to Ms. Jackson’s campaign committee for her election to 
Committeeman of the 7th Ward in the Cook County Democratic Party.   

 
The Act and Commission regulations identify six permissible uses of  

contributions accepted by a Federal candidate. 2  See 2 U.S.C. 439a(a) and 11 CFR 113.2.  
Two of these permissible uses are relevant here. 
 

One permitted use of campaign contributions accepted by a principal campaign 
committee is for donations to “State and local candidates subject to the provisions of 
State law.”3  See 2 U.S.C. 439a(a)(5); 11 CFR 113.2(d).  The Commission has generally 
used the terms “State and local candidates” interchangeably with “candidate for state or 
local office” to describe candidates for election to an office of a State or local 

 
2 These uses are:  (1) for authorized expenditures in connection with the individual’s campaign for Federal 
office; (2) for ordinary and necessary expenses incurred in connection with the recipient’s duties as a 
holder of Federal office; (3) for donations to organizations described in section 170(c) of Title 26 of the 
U.S. Code [charitable organizations]; (4) for transfers to any national, State, or local committee of a 
political party; (5) for donations to “State and local candidates”; and (6) for “any other lawful purpose” that 
would not result in a conversion of the funds to personal use.  See 2 U.S.C. 439a(a)(1) through (6); 11 CFR 
113.2(a) through (e). 
3 You represent that no contribution limits apply to Ms. Jackson’s election.  The Commission expresses no 
opinion regarding the application of the laws of Illinois or Chicago. 
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government.4  The Commission therefore concludes that the term “State and local 
candidates,” as used in 2 U.S.C. 439a(a)(5) and 11 CFR 113.2(d), does not include those 
seeking office in a political party organization, such as the office sought by Ms. Jackson.  
Thus, donations to Ms. Jackson’s campaign committee would not qualify as a permissible 
use under the “State and local candidates” provision of 2 U.S.C. 439a(a)(5) and 11 CFR 
113.2(d). 

 
However, the Commission concludes that the proposed donation to Ms. Jackson’s 

campaign committee would be permissible because the Act and Commission regulations 
permit a Federal candidate or officeholder to use campaign contributions “for any other 
lawful purpose” other than the conversion of such funds to the “personal use” of the 
candidate, officeholder, or any other person.  See 2 U.S.C. 439a(a)(6); 11 CFR 113.2(e).  
Commission regulations define “personal use” as “any use of funds in a campaign 
account of a present or former candidate to fulfill a commitment, obligation or expense of 
any person that would exist irrespective of the candidate’s campaign or duties as a 
Federal officeholder.”5  11 CFR 113.1(g); see also 2 U.S.C. 439a(b)(2).  Commission 
regulations list a number of purposes that would constitute personal use per se, but the 
list does not include donations of funds to candidates for a local office of a political party.  
11 CFR 113.1(g)(1)(i).  The question thus becomes whether the proposed use of funds 
would nonetheless constitute personal use under 2 U.S.C. 439a and 11 CFR 113.1(g).  
See 11 CFR 113.1(g)(1)(ii).  The Commission concludes that it would not.   

 
When the Commission applies the “personal use test” on a case-by-case basis, it 

does so in light of “its long-standing opinion that candidates have wide discretion over 
the use of campaign funds.”  Explanation and Justification, Expenditures; Reports by 
Political Committees; Personal Use of Campaign Funds, 60 Fed. Reg. 7867 (February 9, 
1995) (Personal Use E&J).  As discussed above, the Act and Commission regulations 
permit transfers to political party committees and donations to State and local candidates.  
The use of funds that you propose is analogous.  Therefore, the proposed donations of 
campaign funds to Ms. Jackson’s campaign are permissible pursuant to 2 U.S.C. 
439a(a)(6) and 11 CFR 113.2(e), as long as the funds transferred to Ms. Jackson's 

 
4 See, e.g., 11 CFR 300.70 (defines scope of subpart E, which is titled “State and Local Candidates,” as 
applying to “any candidate for State or local office”); see also 11 CFR 100.24 (Federal election activity), 
100.29 (electioneering communication), 100.87 (volunteer activity for party committees), 100.88 (volunteer 
activity for candidates), 100.148 (volunteer activity for candidate), 106.4 (allocation of polling expenses), 
109.21(g) (coordinated communication safe harbor for endorsements of candidates for “non-Federal” 
office), 300.11(a)(3)(iii) (prohibitions on fundraising for and donating to certain tax-exempt organizations), 
300.32(b)(1)(ii) and (c)(2) (Levin funds), 300.37(a)(3)(iv) (prohibitions on fundraising for, and donating to, 
certain tax-exempt organizations), 300.50(a)(3)(iii) (prohibited fundraising by national party committees), 
300.51(a)(3)(iii) and (iv) (prohibited fundraising by State, district, or local party committees), and 300.72 
(Federal funds not required for certain communications). 
5 The Commission explained this test as follows: 

If campaign funds are used for a financial obligation that is caused by campaign activity 
or the activities of an officeholder, that use is not personal use.  However, if the 
obligation would exist even in the absence of the candidacy or even if the officeholder 
were not in office, then the use of funds for that obligation generally would be personal 
use. 

Personal Use E&J, 60 Fed. Reg. at 7863-4. 
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campaign committee are used only for the committee's bona fide campaign purposes and 
are not otherwise converted to personal use.6  

 
Question 2.  If so, do the Act or Commission regulations limit the amount of such funds 
that your principal campaign committee may donate to Ms. Jackson’s campaign 
committee for Committeeman? 
 

No, neither the Act nor Commission regulations limit the amount of funds that 
your principal campaign committee may donate to Ms. Jackson’s campaign committee 
for her Committeeman election.   

 
Federal candidates and officeholders may not solicit, receive, direct, transfer, 

spend, or disburse funds in connection with any election other than an election for 
Federal office unless the funds do not exceed the amounts permitted with respect to 
contributions to candidates and political committees under 2 U.S.C. 441a(a)(1), (2), and 
(3), and do not come from sources prohibited under the Act from making a contribution 
in connection with a Federal election.  See 2 U.S.C. 441i(e)(1)(B); 11 CFR 300.62.  With 
respect to non-Federal elections, Commission regulations also require that such funds be 
in amounts and from sources that are consistent with State law.  See 11 CFR 300.62. 

 
Because you propose to donate funds from your principal campaign committee, 

the Commission assumes that the funds comply with the amount and source limits of the 
Act and Commission regulations.  Accordingly, the amount of funds you may donate 
from your principal campaign committee to Ms. Jackson’s campaign committee is not 
restricted by 2 U.S.C. 441i(e)(1)(B) or 11 CFR 300.62, provided such donations are 
consistent with applicable State law.  

 
The Commission expresses no opinion regarding whether the activities you 

propose are permissible under the laws of Illinois or Chicago. 
 
 

 
6 The Commission’s advisory opinions provide further support for the permissibility of your proposed 
transfer of campaign contributions.  In Advisory Opinion 1993-10 (Colorado), the Commission permitted a 
former Federal candidate to transfer his excess Federal campaign funds to two separate election efforts:  his 
campaign for President of the Popular Democratic Party, and his campaign for Governor of Puerto Rico.  In 
permitting the transfer of funds to the campaign for the political party office, the Commission relied on the 
“any other lawful purpose” provision in 2 U.S.C. 439a and compared the candidacy for party office to a 
candidacy for State or local office, noting that “while no opinion has dealt with the use of excess campaign 
funds in campaigns to seek office in a political party organization, these prior opinions [on transfers to 
candidates for State or local office] would suggest that such use is not unlawful or personal use under 
section 439a.”  Id.  Moreover, prior to the recent inclusion of transfers to State and local candidates in the 
enumerated list of permissible uses of campaign funds in 2 U.S.C. 439a(a), the Commission also relied on 
the “any other lawful purpose” provision in determining that donations of campaign funds to State and 
local candidates did not constitute personal use and were therefore permissible.  See, e.g., Advisory 
Opinions 2000-32 (Martinez) (donation of funds to a State candidate) and 1996-52 (Andrews) (refund to, 
and re-solicitation of, Federal campaign contributors on behalf of campaign for State office treated as 
transfer of funds by Federal candidate to his campaign for State office).   
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This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the 
Act and Commission regulations to the specific transaction or activity set forth in your 
request.  See 2 U.S.C. 437f.  The Commission emphasizes that, if there is a change in any 
of the facts or assumptions presented and such facts or assumptions are material to a 
conclusion presented in this advisory opinion, then the requester may not rely on that 
conclusion as support for its proposed activity.  All cited advisory opinions are available 
on the Commission’s website at http://saos.nictusa.com/saos/searchao. 

 
Sincerely, 
 
 
(signed) 
Robert D. Lenhard 
Chairman 

 
 
 
 
 

http://saos.nictusa.com/saos/searchao
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