
March 13,2006 

By Electronic Mail 

Lawrence H. Norton, Esq. 
General Counsel 
Federal Election Commission 
999 E Street, NW 
Washington, D.C. 20463 

Re: Comments on Advisory Opinion Request 2006-11 

Dear Mr. Norton: 

These comments are filed on behalf of the Campaign Legal Center and Democracy 21 in 
regard to AOR 2006-11, an advisory opinion request submitted by the Washington Democratic 
State Central Committee (the "Committee"), seeking advice "on the proper allocation between 
the Committee and a federal candidate of the costs of a mass mailing." AOR 2006-11 at 1. 
Specifically, "[t]he Committee seeks confirmation that the Federal Election Campaign Act of 
1971, as amended (the "Act") permits the Committee and the federal candidate who will be 
clearly identified in the mass mailing to each pay 50% of the mass mailing's costs." AOR 2006-
l l a t 2 . 

. For the reasons set forth below, the Commission should advise the Committee that the 
Committee and the clearly identified federal candidate may each pay 50% of the cost of the mass 
mailing. However, the Commission should further advise the Committee that its payment for the 
proposed mass mailing would constitute payment for a "coordinated communication" under 11 
C.F.R. § 109.37. As such, the Committee's payment for the mass mailing would constitute 
either an in-kind contribution to the clearly identified federal candidate subject to contribution 
limits established by 2 U.S.C. § 441a(a), or a coordinated party expenditure subject to the limits 
established by 2 U.S.C. § 441a(d).l 

1 See also 11 C.F.R. §§ 110.1 (limiting contributions by persons other than multicandidate political 
committees), 110.2 (limiting contributions by multicandidate political committees), and 109.32 
(coordinated party expenditure limits). The Committee does not specify in AOR 2006-11 whether its 
proposed mass mailings would be distributed in connection with the primary election or general election 
of die clearly identified federal candidate. Given that the proposed mass mailing would include a generic 
reference in support of Democratic candidates, it seems most likely that the mass mailing would be 
distributed in connection with the general election In the event a mass mailing is distributed in 
connection with a federal candidate's general election campaign, payment for such mass mailing would 
constitute either an in-kind contribution subject to the limits established by 2 U.S.C. § 441a(a) and 
interpreted by 11 C.F.R §§ 110.1 and 110.2, or a coordinated party expenditure subject to the limit 
established by 2 U.S.C. § 441a(d) and interpreted by 11 C.F.R § 109.32. However, in the event a mass 
mailing is distributed in connection with a federal candidate's primary election campaign, payment for 



The Commission should further advise the Committee that the attribution scheme 
regarding telephone banks established by 11 C.F.R. § 106.8 is inapplicable to mass mailings. In 
adopting 11 C.F.R. § 106.8, the Commission explicitly considered and rejected including other 
types of communication, such as print media, in this attribution scheme. See Party Committee 
Telephone Banks Final Rule and Explanation & Justification ("E&J"), 68 Fed. Reg. 64517, 
64518 (Nov. 14,2003). Any new rule of law extending such an attribution scheme to mass 
mailings or other types of communication must be established through the rulemaking process, 
not through issuance of an advisory opinion. 

Finally, the Commission should recognize that the new rule of law requested by the 
Committee would eviscerate existing statutory limits on coordinated activity between party 
committees and federal candidates. 

I. Any Committee payment for its proposed coordinated communication would 
constitute either an in-kind contribution or a coordinated party expenditure 
subject to the limits established by 2 U.S.C. § 441a. 

The Committee states explicitly that "it intends to coordinate, within the meaning of 2 
U.S.C. § 441a(a)(7)(B), with the federal candidate who is to be clearly identified in a particular 
mass mailing." AOR 2006-11 at 1. 

The cited provision of the Federal Election Campaign Act (FECA) provides that 
"expenditures made by any person in cooperation, consultation, or concert, with, or at the request 
or suggestion of, a candidate... shall be considered to be a contribution to such candidate." 2 
U.S.C. § 441a(a)(7)(B)(i). The Committee's proposed mass mailing activity clearly and 
admittedly falls within the scope of this statutory provision. As such, any Committee payment 
for the proposed mailing would constitute an in-kind contribution to the clearly identified federal 
candidate subject to contribution limits established by 2 U.S.C. § 441a(a), or a coordinated party 
expenditure subject to the limits established by 2 U.S.C. § 441a(d). 

The Commission's regulations interpreting the statutory restrictions on coordinated 
activity apply to the Committee's proposed mass mailing activity with equal clarity. The 
regulations provide that a communication is coordinated with a candidate when the 
communication: 

• is paid for by a party committee; 
• satisfies at least one ofthe coordination regulation content standards; and 
• satisfies at least one of the coordination regulation conduct standards. 

11 C.F.R. § 109.37(a). The Commission's regulations also make clear that "a payment by a 
political party committee for a communication that is coordinated with a candidate . . . must be 
treated by the political party committee making the payment as either: (1) An in-kind 

such mass mailing would constitute an in-kind contribution to such candidate, subject to the amount limit 
established by 2 U.S.C. § 441a(a) and interpreted by 11 C.F.R. §§ 110.1 and 110.2. 
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contribution for the purpose of influencing a Federal election... to the candidate with whom it 
was coordinated...; or (2) A coordinated party expenditure pursuant to coordinated party 
expenditure authority... in connection with the general election campaign of the candidate with 
whom it was coordinated " 11 C.F.R. § 109.37(b). 

The mass mailings proposed by the Committee in AOR 2006-11 would undoubtedly 
meet the three requirements of 11 C.F.R. § 109.37(a). The Committee does not dispute this 
conclusion in its advisory opinion request. 

First, 50% of the mass mailing's costs would be paid for by a political parry committee. 

Second, the communications would meet the content standard at 11 C.F.R. 
109.37(a)(2Xii), because the communications would meet the definition of "public . 
communication" at 11 C.F.R. § 100.26, and expressly advocate the election of a clearly 
identified federal candidate. See AOR 2006-11 at 1-2 ("The Committee also stipulates that the 
mass mailing will expressly advocate the election of the clearly identified federal candidate and 
the other candidates of the party who are referenced generically in the mass mailing."). 

Third and finally, although the Committee does not discuss the Commission's 
coordination regulations, the Committee stipulates that it intends to engage in conduct that would 
constitute coordination under FECA—leaving no reason to doubt mat the Committee's conduct 
would likewise meet one or more of the Commission's coordination conduct standards at 11 
C.F.R. § 109.37(a)(3) (incorporating 11 C.F.R. § 109.21(d)). See Ad. Op. 2004-1 (appearance 
by a federal candidateinan-ad-satisfies-&ejymaterial involvement" conduct prong of 
coordination rules); Ad. Op. 2003-25 ("[I]t is highly implausible that a Federal candidate would 
appear in a communication without being materially involved in one or more of the listed 
decisions regarding the communication."). 

Consequently, the Committee's proposed mass mailing would fell within the scope of 2 
U.S.C. § 441a(a)(7)(B)(i) and would constitute "coordinated communication" under 11 C.F.R. § 
109.37. Any payment for such mass mailing would constitute either an in-kind contribution to 
the federal candidate with whom the mailing was coordinated subject to the contribution limits of 
2 U.S.C. § 441a(a), or a coordinated party expenditure subject to the limits of 2 U.S.C. § 
441a(d). See 11 C.F.R. § 109.37(b). 

n. Any new rule of law extending the telephone bank attribution scheme 
established by 11 C.F.R. § 106.8 to mass mailings or other types of 
communication must be established through the rulemaking process, not 
through issuance of an advisory opinion. 

The Committee suggests that the telephone bank attribution scheme established by 11 
C.F.R. § 106.8 should be extended to apply to the Committee's proposed mass mailings. In 
adopting section 106.8, the Commission considered but explicitly decided not to include in the 
regulation other forms of communication such as broadcast or print media. See Party Committee 
Telephone Banks Final Rule and E&J, 68 Fed. Reg. at 64518. Specifically, the Commission 
"decided to limit the scope of.. . section 106.8 to telephone banks . . . because each type of 
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communication presents different issues that need to be considered in further detail before 
establishing new rules." Id. 

Given the explicitly limited scope of 11 C.F.R. § 106.8, what the Committee actually 
requests in AOR 2006-11 is not clarification regarding the application of the regulation to its 
proposed activities—because the regulation is clearly inapplicable—but, rather, the 
establishment of a new rule of law applicable to its proposed mass mailings. 

However, any such new rule of law must be established through the rulemaking process, 
not through issuance of an advisory opinion. Under the Federal Election Campaign Act and 
Commission regulations, a new rule of law "may be initially proposed by the Commission only 
as a rule or regulation," not as an advisory opinion. 2 U.S.C. § 437f(b); see also 11 C.F.R. § 
112.4(e). 

The Commission based its decision not to include mass mailings and other forms of 
communication in regulation 106.8 on the fact that doing so would require detailed consideration 
that the Commission has not yet undertaken. The Commission's Explanation and Justification 
for the telephone bank rule makes abundantly clear that the establishment of a similar rule for 
broadcast or print communications—including mass mail—would require a focused, detailed 
rulemaking. Establishment of such a new rule of law is beyond the scope of the Commission's 
advisory opinion authority and would need be accomplished, if at all, through the rulemaking 
process. 

m. The new rule of law requested by the Committee would eviscerate existing 
statutory limits on coordinated activity between party committees and federal 
candidates. 

Section 441a of FECA limits contributions from party committees such as the requestor 
to federal candidates, and also limits expenditures by such party committees in coordination with 
the general election campaigns of federal candidates. See 2 U.S.C. §§ 441a(a) and 441a(d). The 
new rule of law requested by the Committee would eviscerate these limits by enabling a party 
committee to engage in unlimited coordinated activity with federal candidates—simply by 
including in the public communication a generic reference to other candidates of the party. 

Although section 106.8 of the regulations does not assume coordination has occurred 
between the party committee paying for a telephone bank and the federal candidate clearly 
identified in the telephone message, the Committee here proposes to engage in coordinated 
activity. The Committee further proposes it be permitted to share the costs of its mass mailings 
equally with the candidate with whom the Committee coordinates. The Committee's request for 
advice implies that its 50% of the cost of the mass mailing would not be subject to statutory and 
regulatory limits on coordinated communications—by analogizing its 50% of the cost of the 
mass mailing to the 50% of the cost of a phone bank attributed to a party committee under 
section 106.8. 

In other words, the Committee seeks permission to engage in unlimited coordinated 
spending with a federal candidate on public communications that expressly advocate the election 
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of that federal candidate:—simply by including in the communications a generic reference such 
as "remember to vote for other Democratic candidates." See Party Committee Telephone Banks 
Final Rule and E&J, 68 Fed. Reg. at 64519 (a variation on "Example 2"). 

Furthermore, although the Committee's advisory opinion request pertains only to 
proposed mass mailings coordinated with congressional candidates, its analysis contains no 
limiting principle to prevent the extension of such a new rule of law to include public 
communications coordinated with presidential candidates in years to come. If employed in the 
presidential election context, however, mis coordinated spending strategy would not only 
eviscerate the political party contribution and expenditure limits of 2 U.S.C. § 441a, but would 
also undermine the voluntary presidential spending limits that candidates agree to in exchange 
for public financing. See 2 U.S.C. § 441a(b). 

In short, the new rule of law proposed by the Committee would undermine longstanding 
statutory provisions limiting political party coordinated expenditures and in-kind contributions, 
as well as presidential expenditure limits. No statutory basis exists for the Committee's 
proposed new rule of law. 

Conclusion 

For the reasons set forth above, we urge the Commission to advise the Committee that, 
although the Committee and a federal candidate may each pay 50% the proposed mass mailing's 
costs, the Committee's payment for the mailing would constitute a payment for a "coordinated 
communication" and, as such, the Committee's payment would be either an in-kind contribution 
to the candidate or a coordinated party expenditure—either of which is subject to statutory limits. 
We further urge the Commission to advise the Committee that the attribution scheme regarding 
telephone banks established by 11 C.F.R. § 106.8 is inapplicable to mass mailings. Finally, we 
urge the Commission to recognize that any new rule of law extending such an attribution scheme 
to mass mailings or other types of communication must be established through the rulemaking 
process, not through issuance of an advisory opinion—and that such a rule would eviscerate 
existing statutory limits on coordinated activity between party committees, and federal 
candidates. 

Respectfully, 

/s/Fred Wertheimer /s/J. Gerald Hebert 

Fred Wertheimer J. Gerald Hebert 
Democracy 21 Paul S. Ryan 

Campaign Legal Center 

Donald J. Simon 
Sonosky, Chambers, Sachse 

Endreson & Perry LLP 
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1425 K Street NW - Suite 600 
Washington, DC 20005 

Counsel to Democracy 21 

Paul S. Ryan 
The Campaign Legal Center 
1640 Rhode Island Avenue NW - Suite 650 
Washington, DC 20036 

Counsel to the Campaign Legal Center 

Copy to: Each Commissioner 
Commission Secretary 


