
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
      March 31, 2006 
 
 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED
 
ADVISORY OPINION 2006-04 
 
Mr. Jon Ponder 
Treasurer 
Tancredo for Congress Committee, Inc. 
P.O. Box 3756 
Littleton, CO 80121-3756 
 
Dear Mr. Ponder: 
 
 We are responding to your advisory opinion request on behalf of Tancredo for 
Congress Committee, Inc. (“TFC”), the principal campaign committee for Representative 
Thomas Tancredo, concerning the application of the Federal Election Campaign Act of 
1971, as amended (the “Act”), and Commission regulations to certain activities by 
Representative Tancredo and TFC on behalf of Defend Colorado Now (“DCN”), a State 
ballot initiative committee.  The Commission concludes that while donations from TFC 
to DCN are generally permissible, donations in the proposed amounts would constitute 
“financing” of DCN by TFC for the purposes of 2 U.S.C. 441i(e)(1) and 11 CFR 
300.2(c).  TFC may produce and disseminate communications in which Representative 
Tancredo endorses the ballot initiative supported by DCN.  Any polling data DCN gives 
to TFC would be an in-kind contribution and would be subject to the limitations and 
prohibitions of the Act. 
 
Background 
 
 The facts presented in this advisory opinion are based on your letters received on 
November 21, 2005 and January 31, 2006, and a phone conversation on February 6, 
2006. 
 
 Representative Tancredo is a member of Congress representing the Sixth 
Congressional District of Colorado and is a candidate for reelection in 2006.  He is 
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closely identified with the issue of immigration reform and is the Chairman of the 
Congressional Immigration Reform Caucus in the U.S. House of Representatives. 
 
 DCN is a registered State committee established on February 12, 2004 for the 
purpose of qualifying and advocating for a Colorado ballot initiative that would restrict 
certain State services to persons lawfully present in the United States.  DCN intends to 
collect sufficient signatures to qualify the initiative for the November 7, 2006 election.  It 
will solicit and accept funds that are permitted under Colorado law, but that are in excess 
of the amounts permitted and from sources prohibited by the Act.  Should the initiative 
successfully qualify for the ballot, DCN will spend funds to advocate for the passage of 
the initiative, including paying for mail and media advertising in Representative 
Tancredo’s district.  DCN does not intend to support or oppose Federal or non-Federal 
candidates on the November 7, 2006 ballot. 
 
 Representative Tancredo intends to endorse the ballot initiative and use campaign 
funds from TFC to run newspaper, radio, and television advertisements in his 
Congressional District publicizing his endorsement.  No other entity, including DCN, will 
pay for these advertisements.  Representative Tancredo and TFC anticipate receiving 
polling data from DCN, and plan to use the polling data to craft these endorsement 
messages.  Representative Tancredo will not solicit funds on behalf of DCN in these 
endorsements or in any other manner. 
 

TFC would like to make a donation to DCN.  Your request presents three possible 
scenarios.  In the first alternative, TFC would donate either $50,000 or 50% of the total 
receipts of DCN at the time of the contribution, whichever is less.  The second alternative 
would limit the donation to $50,000 or 25% of total receipts of DCN at the time of the 
donation, whichever is less.  Finally, under the third alternative, TFC would not donate 
any funds directly to DCN, but would instead pay up to $50,000 directly to signature 
vendors for their services in providing signatures to DCN to qualify the initiative. 

 
Questions Presented 
 
1.  May TFC donate campaign funds to DCN? 
 
2.  Would Representative Tancredo directly or indirectly establish, finance, maintain, or 
control DCN if: 
 

 (a) TFC donates to DCN the lesser of $50,000 or 50% of DCN’s total donations? 
(b) TFC donates to DCN the lesser of $50,000 or 25% of DCN’s total donations? 
(c) TFC pays vendors up to $50,000 for providing signatures to DCN to qualify 
its initiative for the ballot? 
 

3.  May TFC pay for communications in which Representative Tancredo endorses the 
ballot initiative supported by DCN? 

 
4.  May TFC accept opinion polling data from DCN? 
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Legal Analysis and Conclusions 
 
Question 1.  May TFC donate campaign funds to DCN? 
 
 Yes, TFC may donate campaign funds to DCN.  The Act lists six categories of 
permissible uses of contributions received by a Federal candidate, including “otherwise 
authorized expenditures in connection with the campaign for Federal office of the 
candidate.” 2 U.S.C. 439a(a)(1); see also 11 CFR 113.2(a).  Representative Tancredo’s 
support for immigration reform is a part of his reelection campaign and is an issue with 
which he is closely identified.  His donation of campaign funds to a ballot initiative 
committee that shares his policy goals regarding this issue is considered “in connection 
with [his] campaign for Federal office.”  Thus, these donations are permissible under  
2 U.S.C. 439a(a)(1).  See Advisory Opinion 2004-29 (Akin).  The proposed activity may 
also fall within other permitted uses of contributions enumerated by 2 U.S.C. 439a(a), 
including the use of contributions “for any other lawful purpose” under 2 U.S.C. 
439a(a)(6). 
 
Question 2.  Would Representative Tancredo directly or indirectly establish, finance, 
maintain, or control DCN if (a) TFC donates to DCN the lesser of $50,000 or 50% of 
DCN’s total donations; or (b) TFC donates to DCN the lesser of $50,000 or 25% of 
DCN’s total donations; or (c) TFC pays vendors up to $50,000 for providing signatures 
to DCN to qualify its initiative for the ballot? 
 

The Act states that any entity “directly or indirectly established, financed, 
maintained, or controlled” by a Federal candidate or officeholder shall not solicit, 
receive, direct, transfer, or spend funds in connection with an election for Federal office 
or any election other than an election for Federal office, unless those funds comply with 
the contribution limits and source prohibitions of the Act.  2 U.S.C. 441i(e)(1).  To 
determine whether a Federal candidate or officeholder directly or indirectly established, 
financed, maintained, or controlled another entity the Commission applies the factors set 
forth in 11 CFR 300.2(c)(2).  Specifically, the Commission examines the ten factors 
identified in 11 CFR 300.2(c)(2)(i) through (x), as well as any other relevant factors, in 
the context of the overall relationship between the Federal candidate or officeholder and 
the entity.  See 11 CFR 300.2(c)(2). 

 
Under the facts presented, the key factor is whether TFC will provide funds “in a 

significant amount” to DCN.1  11 CFR 300.2(c)(2)(vii).  The Commission has 
approached the question of what constitutes a significant amount on a case-by-case basis 
in view of all the relevant circumstances.  It has stated that “amounts that are so large 
or… that comprise such a substantial percentage of the organization’s receipts” would be 
considered “financing” a committee under 11 CFR 300.2.  Advisory Opinions 2004-29, 
n. 4 (Akin), 2004-25 (Corzine).   

 
1 The Commission notes that while other factors may also indicate that DCN is directly or indirectly 
established, financed, maintained, or controlled by Representative Tancredo, your request does not provide 
sufficient information for the Commission to apply these factors in the context of this Advisory Opinion. 
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You have not proposed the donation of a specific dollar amount to DCN.  Instead, 

your proposal is that TFC will donate a specific percentage of DCN’s total receipts 
(either 25% or 50%), up to $50,000.  Therefore, the only inquiry the Commission can 
perform is to determine whether the proposed percentage is “a significant amount” under 
11 CFR 300.2(c)(2)(vii).   

 
The Commission will examine the percentage of TFC’s donation compared to the 

total donations received by DCN under each of the three alternatives proposed in your 
request in the context of the overall relationship between TFC and DCN to determine 
whether TFC’s proposed donation to DCN is “in a significant amount” under 11 CFR 
300.2(c)(2)(vii). 

 
A.  Alternative One - TFC donates to DCN the lesser of $50,000 or 50% of DCN’s total 
donations. 
 
 Alternative One proposes a donation from TFC to DCN in an amount up to 50% 
of the total receipts of DCN at the time of the donation.  A donation of 50% of an 
organization’s total receipts must be considered a “significant amount.”  For the 
Commission to find otherwise would essentially rewrite the regulation to require that a 
“majority” of an entity’s funds come from a single source before that source would be 
deemed to have financed the entity.   Accordingly, a donation by TFC that represents 
50% of DCN’s total funds is a “significant amount” that would result in TFC “financing” 
DCN for the purpose of 11 CFR 300.2(c). 
 
B.  Alternative Two - TFC donates to DCN the lesser of $50,000 or 25% of DCN’s total 
donations. 
 

Alternative Two proposes a donation from TFC to DCN in an amount up to 25% 
of the total receipts of DCN at the time of the donation, which must be examined in the 
context of the overall relationship between TFC and DCN to determine whether this 
donation is a significant amount under 11 CFR 300.2(c)(2)(vii).   

 
DCN was established on February 12, 2004 and has not been active on any issue 

other than advocating for the proposed ballot initiative.  TFC seeks to donate a substantial 
amount of money to support DCN’s sole mission of placing this initiative on the 2006 
ballot and urging voters to support it.  Through the fourth quarter of 2005 DCN received 
donations of $9,285.40.  DCN also received pledges for an additional $45,500 but these 
funds have not yet been received as of the date of your request.  TFC has indicated that it 
would like to donate up to $50,000.  This amount of money would represent substantial 
“seed money” for DCN and would result in DCN depending in large part on TFC for its 
initial existence.   

 
DCN will also share with TFC both its polling data and general “campaign 

strategy.”  Representative Tancredo also intends to use his own campaign funds to create 
and distribute advertisements to endorse the initiative.  He supported an identical 
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initiative in the past and is closely identified with this issue on a State-wide and national 
basis.  Representative Tancredo will appear on the same ballot as the initiative and has 
made the issue of immigration reform a part of his reelection campaign. 

 
In the context of the overall relationship between TFC and DCN, the Commission 

concludes that the donation of 25% of DCN’s total receipts by TFC is a significant 
amount of funds that would result in TFC “financing” DCN for the purpose of 11 CFR 
300.2(c). 

 
C.  Alternative Three - TFC pays vendors up to $50,000 for providing signatures to DCN 
to qualify its initiative for the ballot. 
 
 You propose that TFC pay an amount up to $50,000 directly to signature vendors 
for their services in providing signatures to DCN to qualify the initiative for the 
November 7, 2006 ballot.  Section 300.2(c)(2)(vii) states that the provision of funds in a 
significant amount “through direct or indirect payments for administrative, fundraising, 
or other costs” is relevant for determining whether committees are directly or indirectly 
established, financed, maintained, or controlled by a Federal candidate or officeholder.  
Paying vendors who gather signatures for DCN would constitute providing funds through 
“indirect payments” for the “other costs” of DCN.  Therefore, the legal effect of paying 
up to $50,000 to these vendors on behalf of DCN is identical to donating up to $50,000 to 
DCN.  As discussed above, such a donation is a permissible use of campaign funds, but 
the donation may result in TFC financing DCN if that donation is a “significant amount” 
of DCN’s total receipts.  The determination of whether the amount is significant may be 
dependent to some extent on what percentage of DCN’s total receipts the donation by 
TFC represents.  See analysis of questions 2(a) and 2(b), above. 
 
Question 3.  May TFC pay for communications in which Representative Tancredo 
endorses the ballot initiative supported by DCN? 
 
 Yes, TFC may use campaign contributions to pay for communications in which 
Representative Tancredo endorses the ballot initiative supported by DCN.  As stated 
above, contributions may be used by candidates “for otherwise authorized expenditures in 
connection with the campaign for Federal office” of that candidate.  2 U.S.C. 439a(a)(1).  
The Commission has previously determined that an advertisement in which a candidate 
endorses a ballot initiative on an issue with which he is associated is an expenditure in 
connection with a campaign for Federal office.  See Advisory Opinion 2004-29 (Akin).  
In this case, Representative Tancredo is closely identified with the issue of immigration 
reform.  Therefore, communications in which he endorses a ballot initiative addressing 
this issue would be permissible uses of campaign contributions under 2 U.S.C. 
439a(a)(1).  See also 11 CFR 113.2(a). 
 
Question 4.  May TFC accept opinion polling data from DCN? 
 
 Yes, TFC may accept opinion polling data from DCN subject to the prohibitions 
and limitations of the Act and Commission regulations.   
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A contribution includes “anything of value” given by any person for the purpose 
of influencing a Federal election.  2 U.S.C. 431(8)(A)(i); 11 CFR 100.52(a).  Specifically, 
11 CFR 106.4(b) states that the purchase of opinion poll results by a person not 
authorized by a candidate to make expenditures and the subsequent acceptance of the 
poll’s results by a candidate or a candidate’s authorized committee is an in-kind 
contribution by the purchaser to the candidate, and an expenditure by the candidate.  
Because Representative Tancredo and TFC will “have access” to DCN’s polling data, 
and because TFC will use this data in creating advertisements it will run, TFC’s 
acceptance of DCN’s poll results is an in-kind contribution from DCN to TFC.  However, 
if the poll results were to be made public prior to receipt by TFC, and were made public 
without any request, authorization, prearrangement, or coordination between TFC and 
DCN, then there would not be an in-kind contribution.  See 11 CFR 106.4(c).  

 
 This in-kind contribution is subject to the source prohibitions and amount 
limitations of the Act.  You indicate that to the best of your knowledge, DCN is not a 
prohibited source under the Act, such as a corporation.  Therefore, TFC may receive an 
in-kind contribution from DCN subject to the limitations of 2 U.S.C. 441a(a)(1)(A) and 
11 CFR 110.1(b)(1).  The amount of the contribution is the amount that would be 
attributed to TFC under 11 CFR 106.4(e).  The precise amount of the in-kind contribution 
must also take into account the length of time between DCN’s receipt of the poll results 
and TFC’s receipt of those results, pursuant to 11 CFR 106.4(g).2  See Advisory Opinion 
1990-12 (Strub). 
 
 The Commission expresses no opinion regarding whether the activities you 
propose are permissible under Colorado law. 
 

This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the 
Act and Commission regulations to the specific transaction or activity set forth in your 
request.  See 2 U.S.C. 437f.  The Commission emphasizes that, if there is a change in any 
of the facts or assumptions presented, and such facts or assumptions are material to a 
conclusion presented in this advisory opinion, then the requestor may not rely on that 
conclusion as support for its proposed activity. 
 

Sincerely, 
 
       (signed) 
 

Michael E. Toner 
Chairman 

 
 
Enclosures (AOs 2004-29, 2004-25, 1990-12) 

 
2 The amount of a contribution received and expenditure made by a candidate or committee receiving poll 
results would be 50 percent of the original amount if received during a period of 16 to 60 days after the 
initial recipient obtained the results, five percent of the original amount during a period 61 to 180 days after 
the initial receipt, and zero if after 180 days.  See 11 CFR 106.4(g). 
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