
September 26, 2005 

By Electronic Mail 

Lawrence H. Norton, Esq. 
General Counsel 
Federal Election Commission 
999 E Street, NW 
Washington, D.C. 20463 

Re: Comments on Advisory Opinion Request 2005-16 

Dear Mr. Norton: 

these comments are filed on behalf of the Campaign Legal Center, Democracy 21 and 
the Center for Responsive Politics in regard to AOR 2005-16, an advisory opinion request 
submitted by Fired Up! LLC ("Fired Up**), seeking "affirmation that its publication of a network 
of progressive blogs across the country qualifies for the press exemption at 2 U.S.C. § 
431(9)(B)(i)." AOR 2005-16 at 1. 

For the reasons set forth below, we believe the Commission should decline to answer the 
hypothetical question posed by Fired Up. Should the Commission decide to reach the merits, we 
urge the Commission to find that Fired Up does not qualify for the press exemption at 2 U.S.C. § 
431(9)(BXi). 

I. Fired Up poses a hypothetical question, which the Commission should not 
answer. 

Commission regulations state: "Requests presenting a general question of interpretation, 
or posing a hypothetical situation... do not qualify as advisory opinion requests." 11 C.F.R. § 
112.1(b). 

Fired Up is a limited liability corporation under Missouri law, and has elected to be taxed 
as a partnership.1 As such, Commission regulations provide that Fired Up is not prohibited from 
making federal political contributions and expenditures. See 11 C.F.R. §§ 110.1(g)(2)-(3). 
Accordingly, Fired Up can engage in its proposed activities whether or not it is exempt as a press 
entity. The question it poses, thus, is largely hypothetical, and not appropriate for an advisory 
opinion. 
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i See Letter of September 12, 2005 from Marc E. Elias to Brad Deutsch, at 1. 



n. Fired Up is a partisan political organization and, as such, does not qualify for 
the press exemption. 

If the Commission chooses to answer the AOR, it should advise Fired Up that it does not 
qualify for the press exemption since, by its own description, Fired Up has an overtly partisan 
purpose to support Democratic candidates, and intends, among other partisan activities, to 
actually solicit campaign contributions solely on a partisan basis - characteristics inconsistent 
with "the press." 

Since its enactment, FECA has included an exemption from the definition of 
"expenditure" for any "news story, commentary, or editorial" distributed by "any broadcasting 
station, newspaper, magazine, or other periodical publication....'1 2 U.S.C. § 431(9)(BXi). 

The Commission through numerous advisory opinions has developed a body of law that 
construes and applies the news media exemption. The Commission has repeatedly said mat 
"several factors must be present for the press exemption to apply." Ad. Op. 2004-07 (April 1, 
2004) (citing advisory opinions). These are: 

First, the entity engaging in the activity must be a press entity described by the 
Act and Commission regulations. Second, an application of the press exemption 
depends upon the two-part framework presented in Reader's Digest Association v. 
FEC, 509 F. Supp. 1210, 1215 (S.D.N.Y. 1981): (1) Whether the press entity is 
owned or controlled by a political party, political committee or candidate; and (2) 
Whether the press entity is acting as a press entity in conducting the activity at 
issue (i.e., whether the entity is acting in its "legitimate press function"). 

Id. (citations omitted). 

As the Supreme Court has noted, u[M]edia corporations differ significantly from other 
corporations in that their resources are devoted to the collection of information and its 
dissemination to the public....A valid distinction thus exists between corporations that are part of 
the media industry and other corporations that are not involved in the regular business of 
imparting news to the public." Austin v. Michigan Chamber of Commerce, 494 U.S. 6S2,667-8 
(1990); see also McConnell v. FEC, 540 U.S. 93,208 (2003). 

While some Internet-based entities provide a function identical or similar to classic media 
activities, and thus reasonably can be said to fall within the press exemption,2 others surely do 
not. But the test is the same for online entities as it is for off-line entities: is the entity a "press 
entity" and is it acting in its "legitimate press function"? 

Here, the requestor has stated that "Fired Up intends to endorse, expressly advocate, and 
urge readers to donate funds to the election of Democratic candidates for federal, state, and local 
office." AOR 2005-16 at 2. It also states that its Web site will contain links to ''Democratic and 
progressive organizations." Id. It "intends aggressively to support progressive candidates and 
causes at all levels." Id. at 7. 

See, e.g., Ad.Op. 2004-7 (MTV); Ad.Op. 2000-13 (iNEXTV); Ad.Op. 1996-16 (Bloomberg). 
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In short, Fired Up's self-avowed purpose is to elect Democratic candidates to office, and 
indeed, to solicit campaign contributions for Democratic candidates. These purely partisan 
goals may be appropriate for a political organization, but they do not qualify a group as a "press 
entity.M 

There is no precedent among the many prior Commission advisory opinions on the press 
exemption - including those that apply it in the Internet context - for applying the exemption to 
an entity so overtly political and partisan in its core mission. 

Requestor cites a Statement of Reasons by two commissioners (Commissioner Mason 
and former Commissioner Smith) for the proposition that the press is not required to "be fair or 
be balanced," AOR 2005-16 at 5, and a General Counsel Report that states, "Even seemingly 
biased stories or commentary by a press entity can fall within the media exemption." Id. These 
citations miss the point. The issue is not whether a press entity can have a point of view on 
matters of public policy. The issue here is whether a group whose self-declared purpose is to 
endorse, support and solicit funds for Democratic candidates is a press entity at all. Nothing in 
Commission precedent suggests that it is.3 

We submit that an organization whose stated purpose is to be the functional equivalent of 
a partisan campaign organization—to elect Democratic candidates and to solicit contributions for 
such candidates—does not qualify for the press exemption. 

Conclusion 

For the reasons set forth above, we urge the Commission to decline to answer the 
hypothetical question posed by Fired Up. Should the Commission decide to respond on the 
merits, we urge the Commission to find that Fired Up does not qualify for the press exemption at 
2 U.S.C.§431(9)(B)(i). 

Respectfully, 

/s/Fred Wertheimer /s/J. Gerald Hebert /s/Lawrence M. Noble 

Fred Wertheimer J. Gerald Hebert Lawrence M. Noble 
Democracy 21 Paul S. Ryan Center for Responsive Politics 

Campaign Legal Center 

3 Indeed, the precedent is to the contrary. In Ad.Op. 1998-17A (Daniels Cablevision), for example, 
the Commission approved a request by a cablecaster to give free time to Federal candidates, but 
ucaution[ed]" that "activities by Daniels which reflect an intent to advance one candidate over another, or 
to give any preference to any candidate, will be deemed to fall outside the Act's media exemption." See 
also Ad.Op. 1996-48 (C-SPAN). 
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Donald J. Simon 
Sonosky, Chambers, Sachse 

Endreson & Perry LLP 
1425 K Street NW - Suite 600 
Washington, DC 20005 

Counsel to Democracy 21 

Paul S. Ryan 
The Campaign Legal Center 
1640 Rhode Island Avenue NW - Suite 650 
Washington, DC 20036 

Counsel to the Campaign Legal Center 
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