
 
  

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
 
       August 22, 2005 
 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED
 
ADVISORY OPINION 2005-10 
 
Judith L. Corley, Esq. 
Brian G. Svoboda, Esq. 
Perkins Coie LLP 
607 Fourteenth Street, N.W. 
Washington, D.C.  20005-2011 
 
Dear Ms. Corley and Mr. Svoboda: 
 
 We are responding to your advisory opinion request on behalf of United States 
Representatives Howard L. Berman and John T. Doolittle, concerning the application of the 
Federal Election Campaign Act of 1971, as amended (the “Act”), and Commission regulations 
to fundraising activities by Representatives Berman and Doolittle for independent ballot 
measure committees that support or oppose initiatives on the November 8, 2005, California 
statewide special election ballot. 
 
Background 
 

The facts of this request are presented in your letter dated June 24, 2005, and in your e-
mail communication dated July 15, 2005. 

 
Representatives Berman and Doolittle are United States Representatives from 

California.  They are also candidates for re-election to the House of Representatives in 2006 
and holders of Federal office under the Act and Commission regulations.  See 2 U.S.C. 431(2) 
and (3); 11 CFR 100.3 and 100.4. 

 
A statewide special election will take place on November 8, 2005, that will present 

several ballot initiatives to California voters.  The deadline for a ballot initiative to qualify for 
the special election was June 30, 2005.  Neither Representative Berman nor Representative 
Doolittle, nor any other candidates for Federal office, will be on the November 8, 2005, ballot. 
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The ballot initiatives represent major issues facing the constituents of Representatives 
Berman and Doolittle, and touch on matters frequently before Congress.  Accordingly, 
Representatives Berman and Doolittle would like to undertake certain activities to support or 
oppose certain ballot initiatives. 

   
Specifically, Representatives Berman and Doolittle propose to raise funds for ballot 

measure committees that have been formed solely to support or oppose the initiatives on the 
November 8, 2005, ballot.1  The ballot measure committees are not and would not be directly or
indirectly established, financed, maintained or controlled by either Representative Berman or
Representative Doolittle, or by anyone acting on their behalf, or by a national, State, district or 
local committee of a political party.  Representatives Berman and Doolittle would undertake 
fundraising in their individual capacities, and not on behalf of any political party committee.  
They would not raise funds for any public communications that would refer to either of them 
and that would be distributed in their respective congressional districts.  

  
Question Presented 
 

Do the restrictions on Federal candidates and officeholders in 2 U.S.C. 441i(e)(1)(A) or 
(B) apply to Representatives Berman and Doolittle when they raise funds for ballot measure 
committees formed solely to support or oppose ballot initiatives on the California special 
election ballot, where the ballot measure committees are not directly or indirectly established, 
financed, maintained or controlled by either Representative Berman or Representative 
Doolittle or by anyone acting on their behalf, or by any political party committee? 
 
Conclusion 
 

Under the Act, as amended by the Bipartisan Campaign Reform Act of 2002, Public 
Law 107-155, 116 Stat. 81 (2002), Federal candidates and officeholders may not raise or spend 
funds in connection with an election for Federal office, unless the funds are subject to the 
limitations, prohibitions, and reporting requirements of the Act.  See 2 U.S.C. 441i(e)(1)(A); 11 
CFR 300.61.  Federal candidates and officeholders may not raise or spend funds in connection 
with an election other than an election for Federal office, unless the funds do not exceed the 
amounts permitted with respect to contributions to candidates and political committees under 2 
U.S.C. 441a(a)(1), (2), and (3), and do not come from sources prohibited under the Act.2  See 2 
U.S.C. 441i(e)(1)(B); 11 CFR 300.62. 

   
The Commission concludes that the restrictions on Federal candidates and officeholders 

in 2 U.S.C. 441i(e)(1)(A) and (B) do not apply to the fundraising activities of Representatives 
Berman and Doolittle in the circumstances that you describe. 

 
 

1 Although not directly stated in your request, the Commission assumes that the ballot measure committees are not 
political committees under the Act. 
2 Prohibited sources include corporations, labor organizations, national banks, foreign nationals, and government 
contractors.  See 2 U.S.C. 441b, 441c, and 441e. 
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The Commission expresses no opinion regarding the application of State law or the 
Internal Revenue Code to the proposed activities, because those questions are not within the 
Commission’s jurisdiction. 
  
 This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the Act and 
Commission regulations to the specific transaction or activity set forth in your request. See  
2 U.S.C. 437f.  The Commission emphasizes that, if there is a change in any of the facts or 
assumptions presented, and such facts or assumptions are material to a conclusion presented in 
this advisory opinion, then the requestor may not rely on that conclusion as support for its 
proposed activity. 
 

Sincerely, 
 
       (signed) 
 

Michael E. Toner 
Vice Chairman 

 
 
 

 
  

 


