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July 12,2004 

Bradley A. Smith 
Chairman 
Federal Election Commission 
999 E Street, N.W. 

Washington, DC 20463 

Re: Proposed Advisory Opinion 2004-20 

Dear Chairman Smith and Members of the Commission: 

> 

On behalf of the Simmons for Congress campaign, I appreciate the opportunity to provide 
comments on Proposed Advisory Opinion 2004-20 which is scheduled for review by the 
Commission at its meeting of July 15,2004. AOR 2004-20, submitted by the Faxrell for 
Congress campaign, asks about the determination of what constitutes an "election" under the 
provisions of die Federal Election Campaign Act ("FECA"), as amended, in light of the recently 
revised nomination procedures for candidates to District office under the General Statutes of the 
State of Connecticut ("CGS"). 

Simmons for Congress ("SFC") is the principal campaign committee of Representative Rob 
Simmons who has filed a statement of candidacy with the Commission as a candidate in 2004 for 
re-election as a United States Representative from Connecticut's Second District. 

I have reviewed Draft A and Draft B of AOR 2004-20 and it is the position of our campaign 
committee that the Commission should approve Draft A. 

Connecticut's previous statutes relating to the nomination of candidates to District office (the 
office of United States Representative being one such "District office" pursuant to CGS §9-
372(3) and (4)), provided that the Convention of the delegates of a political party was the sole 
authority to determine both the nominee of the party to a District office and whether any other 
candidate qualified for a primary for such District office. At that time, a candidate qualified for a 
primary only if he or she received at least fifteen per cent of the delegate votes at said 
Convention. There was no other means by which a candidate could qualify for a primary. 
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Therefore, the earliest date that a party-endorsed candidate can be lawfully and conclusively 
determined to be the nominee of such party for a state or district office under the new law is 
fourteen days after the close of the District Convention. Of course, if there has been one or more 
other candidates who have qualified for the primary election either through receipt of at least 
fifteen per cent of the delegate votes at the District Convention or through submission of the 
required number of signatures from enrolled party members, then the primary election will be 
held and the nominee of such parry will not be determined until after said primary which 
pursuant to CGS §9-423 is the second Tuesday in August, this year being August 10,2004. 

SFC believes that Connecticut's new law results in the State or District Convention not having 
conclusive authority at the time of its meeting to nominate a candidate. That authority resides 
outside of the convention process through the ability for another candidate to petition directly 
onto the primary ballot. Therefore, Draft A of Advisory Opinion 2004-20 should be approved by 
the Commission. 

The Commission's guidance on this issue is greatly appreciated. 

Sincerely, 

Eric M. Janney 
Chairman and Counsel 
Simmons for Congress 

c: Mary Dove, Commission Secretary 
Rosemary Smith, Associate General Counsel 
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