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Pursuant to 2 U.S.C §437f(d), this letter requests the opportunity to provide comments onTCOR p S 
2004-20 on behalf of Simmons for Congress ("SFC"). AOR 2004-20, submitted by the Fargell 
for Congress campaign; asks about the determination of what constitutes an "election" under the 
provisions of the Federal Election Campaign Act ("FECA"), as amended, in light of the recently 
revised nomination procedures for candidates to District office under the General Statutes of the 
State of Connecticut C'CGS"). 

SFC is the principal campaign committee of Representative Rob Simmons who has filed a 
statement of candidacy with the Commission as a candidate in 2004 for re-election as a United 
States. Representative from Connecticut's Second District. SFC is raising funds in connection 
with the 2004 campaign. ! 

Connecticut's previous statutes' relating to the nomination of candidates to District office (the 
office of United States Representative being one such 'District office" pursuant to CGS §9-
372(3) and <4)), provided that the Convention of the delegates of a political party was the sole 
authority to determine both the nominee of the party to a District office and whether any other 
candidate qualified for a primary for such District office. At that time, a candidate (qualified for a 
primary only if he or she received at least fifteen per cent of .the delegate votes at said 
Convention. There was no other means by which a candidate could qualify for a primary. 

Advisory Opinion 1976-58 addressed this old statute and indicated that the convention was 
indeed an "election" for the requirements of FECA and the allocation of contributions 
thereunder.. If a candidate qualified for a primary under the old rules, said primary would then 
constitute a separate electionsubject to separate contribution limits. . 
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In 2003, the Connecticut General Assembly significantly revised its statutes regarding the 
nomination of candidates. CGS §9-400 was amended to allow a candidate for State or District 
office to petition directly to be included on the ballot in a primary election as long as said 
candidate gathered valid signatures from at least two percent of the enrolled members of the 
political party in the district for which office he or she was contesting. The candidate for 
nomination could still seek delegate votes at the District Convention and if he or she received at 
least fifteen per cent of the delegate votes, the candidate could still qualify for the primary ballot 
through that means. However, the candidate could also completely skip the District Convention 
and submit petitions to qualify for the primary election. 

This statutory revision significantly altered the authority and nature of the District Conventions 
which, in our opinion, requires an Advisory Opinion from the Commission to review its previous 
opinion from 1976 regarding Connecticut's procedures. 

CGS §9-372 (2) defines the term "Convention" as a "meeting of delegates of a political party 
held for the purpose of designating the candidate or candidates to be endorsed by such party in a 
primary of such party for state of district office..." (emphasis added). Connecticut's new 
nomination procedure is now closer to that reviewed by the Commission in Advisory Opinion 
1986-17 on New York's laws. In that set of facts, New York's laws allowed the state committee 
of a political party to designate a candidate for nomination but also allowed enrolled members of 
the party to petition to designate another candidate for the primary election. The Commission 
determined that the state committee did not have authority to nominate a candidate but only to 
designate a candidate for nomination and therefore said state committee action would not be 
deemed a separate "election" under FECA. 

Under Connecticut's new law, a candidate submitting petitions to be qualified on the primary 
election ballot, must submit said petitions with the required number of signatures within fourteen 
days after the close of the District Convention (CGS §9-400(b)). Furthermore, CGS §9-416 '••• 
provides that only if "(1)... no person other than the party-endorsed candidate has received at 
least fifteen per cent of the votes of the delegates present and voting:... and (2) within the time 
specified in section 9-400, no candidacy for nomination by a political party to a state or district 
office, has been filed by or on behalf or a person other than a party-endorsed candidate... no 
primary shall be held by such party for such office and the party-endorsed candidate for such 
office shall be deemed to have been lawfully chosen as the nominee of such party for such 
office." 

Therefore, the earliest date that a party-endorsed candidate can be lawfully and conclusively 
determined to be the nominee of such party for a state or district office under the new law is 
fourteen days after the. close of the District Convention. Of course, if there has been one or more 
other: candidates who have qualified for the primary election eithet through receipt of at least 
fifteen per cent of the delegate votes at the District Convention or through-submission of the 
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required number of signatures from enrolled party members, then the primary election will be 
held and the nominee of such party will not be determined until after said primary which 
pursuant to CGS§9-423 is the second Tuesday in August, this year being August 10,2004. 

SFC believes that Connecticut's new law is more similar to the New York law reviewed by the 
Commission in Advisory Opinion 1986-17 than the old Connecticut law reviewed by the 
Commission in Advisory Opinion 1976-58. For that reason, SFC respectfully requests that the 
Commission address the following questions as a part of its review of AOR 2004-20: 

1) Does the District Convention under Connecticut law constitute an "election" under 
FECA? 

2) Alternatively, since Connecticut law now allows for a candidate to submit petitions to 
qualify for the primary election, does the last date upon which petitions maybe submitted 
become the date constituting an "election" under FECA if no such petitions are filed and the 
party-endorsed candidate then is deemed to have been lawfully chosen as the nominee of such 
party for such office? 

The Commission's guidance on this issue is greatly appreciated. Please do not hesitate to contact 
me if you need further information from our Committee on this matter. 

Sincerely, 

Eric M. Janney 
Chairman and Counsel 
Simmons for Congress 
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