
   

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
        June 14, 2004 
 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 2004-12 
 
Neil R. Reiff, Esq. 
Sandler, Reiff & Young, P.C. 
50 E Street, S.E., Suite 300 
Washington, DC 20003 
 
Dear Mr. Reiff: 
 
 This responds to your letters dated March 23 and April 7, 2004, on behalf of the 
Democratic State party committees of Arizona, New Mexico, Nevada, Colorado, Utah, 
Wyoming, Idaho, Montana and Alaska (the “Participating State Committees”), requesting an 
advisory opinion concerning the application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as 
amended (the “Act”), and Commission regulations, to an entity named the Democrats for the 
West (“DFW”), which you refer to as a “regional party organization.” 
 
Background 
 

On March 24, 2004, the Participating State Committees announced the creation of DFW, 
via press release.  DFW is organized under section 527 of the Internal Revenue Code.  26 U.S.C. 
527.1

 
The Participating State Committees established DFW as a “regional party organization  .  

.  .  in order to provide the participating party committees with a regional entity to develop 
regional strategy and research and to assist the [Participating State] Committees in developing 
regional thematic message[s] and campaign tactics for electoral activity at both the federal and 
non-federal levels.”  You state that DFW will allow the Participating State Committees to build 
an organizational infrastructure to help ensure a stronger and more vital Democratic Party in the 
Western states through research, issue and tactical polling, training and periodic conferences 
                                                           
1  You indicate that DFW intends to register as a political committee with the Commission once it has met the 
definition of political committee at 2 U.S.C. 431(4)(A).  To date, DFW has not filed a statement of organization with 
the Commission.  
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among and between the Participating State Committees.  Training will be of a general nature 
only, and will be available to anyone who wants to attend, including candidates and their 
employees and agents. 

 
DFW will not disseminate any public communications that expressly advocate the 

election or defeat of any Federal candidate or “promotes or supports or attacks or opposes” any 
Federal candidate.  DFW also will not: (1) undertake any other direct electoral activity, including 
voter registration, voter identification or get-out-the-vote activity; (2) direct, solicit or make any 
contribution to, or expenditure on behalf of, any Federal candidate; or (3) make any transfers or 
contributions to any other Federal political committee or party committee other than the 
Participating State Committees.  DFW will not pay for the republication of any campaign 
materials prepared by any Federal candidate, nor will DFW pay for any public communication 
that refers to any Federal candidate within 120 days of an election. 

DFW will not assume any responsibilities performed by any other party committee or 
organization and is not intended to supplant any other existing infrastructure or committee within 
the national or State Democratic Party structure. 

 
You indicate that DFW was established, and will be maintained and controlled solely by 

the Participating State Committees, and that no officer, agent or employee acting on behalf of any 
other organization, including any other State or National party committee, was involved in the
establishment of, or will maintain or control, the organization.   

 
The Participating State Committees have created two ad-hoc committees to assist in the 

development of DFW: the Founders Committee and the Steering Committee.  The Founders 
Committee is composed of prominent westerners who have served as public officials and who 
will serve as spokespersons.  The Steering Committee is composed of State party officers and 
other activists to assist in the creation of DFW. 

 
DFW’s Federal account will be financed initially by transfers of Federal funds (i.e., funds 

subject to the source prohibitions, amount limitations and reporting requirements of the Act) 
from the Participating State Committees.  DFW expects that such transfers will represent a 
modest portion of the total funds DFW eventually raises.  As its primary source of Federal 
revenue, DFW wishes to solicit contributions from sources (e.g., individuals, Federal political 
committees) that are permissible under the Act. 

 
DFW would also like to establish non-Federal accounts and solicit donations from 

sources that are not permissible under the Act.  No officer, employee or agent acting on behalf of 
any National committee will solicit non-Federal funds on behalf of DFW, nor will any Federal 
candidate or officeholder. 
  
 You state that DFW may maintain a small, full-time staff to administer the organization 
but that the Participating State Committees will also play a direct role in administering the 
organization.  DFW will incur administrative expenses, including, but not limited to, rent, office 
supplies, computers, furniture, and utilities.  DFW will likely retain professional consultants to 
undertake fundraising, polling, training and strategic functions. 
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 Any of DFW’s work product with respect to its research and polling would either: (1) be 
shared solely with the Participating State Committees; (2) if permissible, be shared with other 
State or local party committees or National party committees of the Democratic Party; or (3) be 
publicized through press releases, or through a publicly available website maintained by DFW. 
 
Legal Analysis and Conclusions 
 
(1) Is DFW a “State committee” of a political party under 11 CFR 100.14(a)?  
 
 Yes, DFW is a State committee of a political party. 
 
 Under 11 CFR 100.14(a), as amended after the enactment of the Bipartisan Campaign 
Reform Act of 2002, Pub. L. 107-155 (Mar. 27, 2002) (“BCRA”), a “State committee” is the 
“organization that by virtue of the bylaws of a political party or the operation of State law is part 
of the official party structure and is responsible for the day-to-day operation of the political party 
at the State level, including an entity that is directly or indirectly established, financed, 
maintained, or controlled by that organization, as determined by the Commission.”  See also 2 
U.S.C. 431(15).  You state that the Participating State Committees established DFW, and will 
provide the initial financing for DFW.  Further, the Participating State Committees will maintain 
and control DFW.  Accordingly, because DFW is “an entity that is directly or indirectly 
established, financed, maintained, or controlled by” the Participating State Committees, DFW is 
a “State committee” under 11 CFR 100.14(a). 
 
(2) What is the limit on contributions from persons to DFW’s Federal account? 
 
 As a State committee, the limit on contributions from persons other than multicandidate 
committees to DFW’s Federal account is $10,000 per calendar year.  2 U.S.C. 441a(a)(1)(D) and 
441a(f).  For multicandidate committees, the limit on contributions to DFW’s Federal account is 
$5,000.  2 U.S.C. 441a(a)(2)(C) and 441a(f). 
 
(3) Are unlimited transfers of Federal funds from the Participating State Committees to DFW 

permitted by 11 CFR 102.6(a)(i) and (ii), as well as section 110.3(c)(1)?  Are unlimited 
transfers of Federal funds from other National and State Committees to DFW permitted by 
these rules? 

 
 Yes, unlimited transfers of Federal funds from the Participating State Committees, or 
from other National and State committees that are party committees of the same political party, to 
DFW, are permissible because these committees are party committees of the same political party.
2 U.S.C. 441a(a)(4); 11 CFR 102.6(a)(ii) and 110.3(c)(1).  Additionally, as discussed below,
unlimited transfers of Federal funds between DFW and the Participating State Committees are
also permissible because DFW and the Participating State Committees are “affiliated
committees.”  Id.; 11 CFR 102.6(a)(i). 
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(4) Is DFW affiliated with the Participating State Committees? 
 
 Under the Act, political committees “established or financed or maintained or controlled” 
by the same persons or group of persons are treated as a single political committee for the 
purposes of the contributions they make or receive.  2 U.S.C. § 441a(a)(5).  Commission 
regulations interpret the Act and characterize such committees as “affiliated committees.”  11 
CFR 100.5(g), 102.2(b)(1), and 110.3.  As discussed above, DFW was established, and will be 
financed, maintained and controlled by the Participating State Committees, all of which are party 
committees of the same political party.  Accordingly, DFW is affiliated with each one of the nine  
Participating State Committees.2
 
(5) Will each contribution to DFW be proportionally attributable to each participating State 

Committee’s contribution limit?  That is, will each contribution count against the limit of 
each Participating State Committee? 

 
 Yes.  Because DFW will be providing support to each of the nine Participating State 
Committees, contributions from persons other than the Participating State Committees to DFW 
will be proportionately (i.e., one–ninth) attributable to each of the nine Participating State 
Committees.  Thus, for example, a $9,000 contribution by an individual to DFW would be 
attributed to each of the nine Participating State Committees as a $1,000 contribution, and the 
same contributor would then be permitted to contribute up to an additional $9,000 of Federal 
funds to one or more of the nine Participating State Committees in that calendar year, provided 
that the individual does not exceed the $37,500 biennial contribution limit of 2 U.S.C. 
441a(a)(3)(B). 3  As an alternative, DFW may be able to set up procedures following the joint 
fundraising rules at 11 CFR 102.17 to handle contributions that cause an excessive contribution 
regarding one or more of the Participating State Committees.  This would require advance 
approval of a written fundraising agreement, an appropriate fundraising notice, distribution of the
joint fundraising proceeds, and proper reporting by all committees involved. 
 
                                                           
2   DFW’s situation is materially different from that presented in Advisory Opinion 2001-07, in which the 
Commission concluded that the political committee of a joint venture limited liability company owned in equal 
shares by five independent utility corporations was not affiliated with the separate segregated funds (“SSF”) of the 
sponsoring companies because “the ownership, control and decisionmaking authority [was] divided and diffused” 
among the five corporations.  Here, the Participating State Committees are not independent corporations with 
separate SSFs.  Rather, the Participating State Committees are all party committees of the same political party and 
are already entitled by law to make unlimited transfers of funds between and amongst themselves.  2 U.S.C. 
441a(a)(4); 11 CFR 110.3(c)(1).  
3  Under this approach, a person who had contributed substantial Federal funds to any one of the nine Participating 
State Committees in a calendar year would be limited in the amount of Federal funds he or she could contribute to 
DFW in that calendar year.  For example, if a person had already contributed $9,500 to the Democratic State Party 
of Arizona in a calendar year, that person could then give no more than $4,500 to DFW because one-ninth of the 
$4,500 contribution to DFW would be attributable to the Democratic State Party of Arizona, thereby reaching the 
contribution limit for that State committee.  Additionally, we note that if a person had made a $10,000 contribution 
to any one of the Participating State Committees in a calendar year, then that person would not be permitted to 
contribute to DFW in the same calendar year. 



AO 2004-12   
Page 5 
 

(6) Can DFW raise funds that are not subject to the source prohibitions and amount limitations 
of the Act? 

 
 DFW can raise funds from corporations and labor organizations (see 2 U.S.C. 441b) and 
from Federal government contractors (see 2 U.S.C. 441c), and DFW can raise funds in excess of  
the contribution limitations of 2 U.S.C. 441a(a).  In such cases, DFW must deposit the funds in 
its non-Federal account.  See generally 11 CFR 102.5 and 106.7.   
 
(7)  May DFW invite national party officers, employees or agents, or Federal candidates or 

officeholders, and their agents, to appear as guests or featured speakers at DFW events? 
Such events will include meetings, conferences or training for which no contributions would 
be solicited.  Other events may include fundraising events or regional training sessions in 
which attendees may be required to make a contribution or pay a modest fee to attend.    

 
 Yes, DFW may invite such persons to appear as guests or featured speakers at DFW 
events.  However, the rules applicable in particular circumstances vary.  Because DFW is a State 
party committee, Federal candidates and individuals holding Federal office may attend, speak, or 
be featured guests at a DFW fundraising event without restriction or regulation.  11 CFR 
300.64(b).  Accordingly, Federal candidates and officeholders are not required to issue any 
disclaimers during their appearances at such events.  See Explanation and Justification to 
Prohibited and Excessive Contributions: Non-Federal Funds or Soft Money: Final Rules, 67 Fed. 
Reg. 49,065, 49,108 (July 29, 2002). 
 
(8) How may DFW pay for its ordinary day-to-day operational activities? For research and 

polling? For meetings and conferences?  For employee salaries and wages (including fringe 
benefits)? 

 
 Party committees that make disbursements of certain items in connection with Federal 
and non-Federal elections are permitted to make such disbursements in one of two ways: they 
may make them entirely from funds raised subject to the prohibitions and limitations of the Act; 
or, if they have established separate Federal and non-Federal accounts pursuant to 11 CFR 102.5, 
they may allocate them between these accounts.  11 CFR 106.7(b).  In the situation you describe, 
DFW will establish separate Federal and non-Federal accounts pursuant to 11 CFR 102.5. 
 
 If a party committee elects to allocate costs other than salaries and wages, then it must 
allocate such disbursements pursuant to the fixed allocation percentages described at 11 CFR 
106.7(d)(2).  Items that can be allocated under section 106.7(d)(2) include administrative costs 
such as rent, utilities, office equipment, and office supplies, except that any such expenses that 
are directly attributable to a clearly identified Federal candidate must be paid only from the 
Federal account.  11 CFR 106.7(c)(2).  As you suggest in your letter dated March 23, 2004, and 
under section 106.7(d)(2)(i) and (ii), because a Senate candidate will appear on the ballot in six 
of the States represented by the Participating State Committees during each election year, DFW 
must allocate at least 36 percent of its administrative expenses to DFW’s Federal account in 
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Presidential election years, and at least 21 percent of its administrative expenses to DFW’s 
Federal account in non-Presidential election years.4  11 CFR 106.7(d)(2)(i)-(ii). 
 
   Party committees must keep a monthly log of the percentage of time each employee 
spends in connection with a Federal election.  11 CFR 106.7(d)(1).  Where a party committee 
pays salaries and wages for employees who spend 25 percent or less of their compensated time in
a given month on Federal election activities or on activities in connection with a Federal  
election, the party committee must pay such salaries and wages from funds that comply with 
State law.  Id.  Salaries and wages (including fringe benefits) paid for employees who spend 
more than 25 percent of their compensated time in a given month on Federal election activities or 
on activities in connection with a Federal election must be paid only from a Federal account.   Id.;
see also Advisory Opinion 2003-11 (addressing a State committee’s provision of “fringe 
benefits” to its employees).  
  
(9)  How may DFW pay for the costs of fundraising events? Is it permissible for DFW to use 

Federal funds to pay employees who work in excess of 25 percent in a given month in 
connection with Federal elections if such Federal funds had been raised through events 
where the costs of such events had been paid for with a combination of Federal and non-
Federal funds through the use of the “funds received” method? 

 
 Yes.  DFW may pay employees with Federal funds raised through events where Federal 
and non-Federal funds are raised when the costs of such events have been properly allocated 
using the “funds received” method.  Expenses incurred by State party committees directly related 
to programs or events undertaken to raise funds to be used, in whole or in part, for activities in 
connection with Federal and non-Federal elections that are Federal election activities pursuant to 
11 CFR 100.24 must not be allocated between Federal and non-Federal accounts.  11 CFR 
106.7(e)(4).  Except as provided in 11 CFR 300.32(a)(4), all such disbursements must be made 
from a Federal account.  Id.  Thus, DFW must use exclusively Federal funds to pay employees 
who work in excess of 25 percent in a given month in connection with a Federal election. 
 
(10) May DFW provide its polling and research information to State and local party 

committees, or to National party committees? Under what circumstances? 
 
 DFW may provide its polling and research information to State and local party 
committees of the Democratic Party at less than the usual and normal fee, or at no charge.  Cf.  
11 CFR 110.3(c)(1).  If polling and research information is paid for with funds that do not 
comply with the source prohibitions, amount limitations and reporting requirements of the Act, 
then such polling and research information can only be provided to National party committees if 
the recipients pay DFW the usual and normal fee. 
 
 The Commission expresses no opinion regarding whether the activities proposed in your 
letters dated March 23 and April 7, 2004 are permissible under the State laws of the Participating 
State Committees.  The Commission also expresses no opinion regarding qualification for tax- 
                                                           
4  In either situation, the required allocation also applies to the preceding year.  11 CFR 106.7(d)(2)(i), (ii).  
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exempt status under 26 U.S.C. 527 or any other ramifications of the proposed activities under the 
Internal Revenue Code because those questions are outside the Commission's jurisdiction. 
 
 This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the Act and 
Commission regulations to the specific transaction or activity set forth in your request.  See  
2 U.S.C. 437f.  The Commission emphasizes that, if there is a change in any of the facts or 
assumptions presented and such facts or assumptions are material to a conclusion presented in 
this advisory opinion, then the requester may not rely on that conclusion as support for its 
proposed activity.  
 
 
 
       Sincerely, 
 
       (signed) 
 
 
       Ellen L. Weintraub 
       Vice Chair 
 
 

Enclosures  (AOs 2003-11 and 2001-07) 
 
 
 
 


