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Re: Advisory Opinion Request 2003-31 

Dear Ms. Dove: 

On behalf of Senator Mark Dayton, we write to comment further on Advisory 
Opinion Request 2003-31. 

We believe that the Commission can issue an opinion that gives Senator 
Dayton and other candidates clarity and flexibility in meeting their Millionaires' 
Amendment obligations, while staying safely within the bounds of the statutory and 
regulatory language. The debate at the Commission's December 11 meeting and the 
most recent General Counsel's Draft prompt us to make the following observations: 

First, 11 C.F.R. § 400.10's use of the term "aggregate" does not compel the 
Commission to count reimbursed expenses permanently toward the Millionaires' 
Amendment thresholds. Variants of the word "aggregate" occur several times in 
Commission regulations. Yet in many of these instances, reimbursed spending does 
not count permanently toward the relevant limit 

• Individuals may not make contributions to candidates "that, in the 
aggregate, exceed $2,000." 11 C.F.R. § 110.1(b) (emphasis added). Yet 
while loans are ordinarily treated as contributions, they are excluded from 
§ 110. l(b)'s limit when repaid. See Amendments to Federal Election 
Campaign Act of 1971; Regulations Transmitted to Congress, 45 Fed. Reg. 
15,080,15,081(1980). 

• Publicly funded presidential primary candidates may not spend funds 
which, "in the aggregate, exceed $ 10,000,000" adjusted for inflation. 11 
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C.F.R. § 9035.1(a)(1) (emphasis added). Yet reimbursed expenses incurred 
to transport the media are not counted toward that limit. See FINANCIAL 
CONTROL AND COMPLIANCE MANUAL FOR PRESIDENTIAL PRIMARY 
CANDIDATES RECEIVING PUBLIC FINANCING, at 178-83 (2000). 

• Publicly funded presidential primary candidates also may not personally 
spend more than "$50,000 in the aggregate." 11 C.F.R. § 9003.2(c) 
(emphasis added). Yet spending on a candidate's credit card does not count 
against this limit, so long as it is repaid within 60 days of the closing date of 
the statement. See 11 C.F.R. § 9035.2(a)(2). 

Moreover, the Commission is not simply interpreting a reporting provision 
when it considers this request. Like the three limits discussed above, the regulations 
at 11 C.F.R. Part 400 can have a direct and irreversible effect on the competitive 
balance between candidates. 

When candidates are forced to count reimbursed spending toward the 
Millionaires' Amendment thresholds, they do not sixnply disclose different numbers on 
their FEC reports. Rather, they come closer to having their opponents raise funds in 
increments of $6,000 or $12,000 per election. The Commission should avoid this 
outcome except when necessary "to allow a candidate to respond to very large 
expenditures of personal funds by an opposing candidate." Increased Contribution 
and Coordinated Party Expenditure Limits for Candidates Opposing Self-Financed 
Candidates, 68 Fed. Reg. 3,970,3,977 (2002). 

Second, the rule for personal credit card spending by publicly funded 
presidential primary candidates provides a good analogy to this situation and a logical 
basis for Commission advice. 

The presidential primary rule allows candidates to make reimbursed purchases 
on behalf of their campaigns, regardless of the character of the spending. See 11 
C.F.R. § 9035.2(a)(2). It thus allows more spending than the normal exemption for 
reimbursed travel, lodging and subsistence. See 11 C.F.R. § 116.5. However, the rule 
also provides some protections. By requiring the use of a credit card, and by requiring 
reimbursement within 60 days of the closing date of the credit card statement, it 
makes it hard for candidates to funnel large amounts of personal funds into the race, 
and thus preserves the integrity of the limit 
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The General Counsel's draft acknowledges that the Commission has some 
flexibility in deciding what counts against the Millionaires' Amendment thresholds. 
For example, one could argue - as the General Counsel initially did - that a literal 
reading of § 400.10 requires candidates to count even their timely reimbursed travel, 
lodging and subsistence expenses toward the thresholds, because they are not 
technically exempt from the definition of "expenditure." The General Counsel's draft 
wisely departs from that course, recognizing that such a reading would create an odd 
result for no reason. See General Counsel's Draft at 5. 

To adopt the presidential rule in the Millionaires' Amendment context would 
logically extend this same approach. It would simply clarify that a candidate may pay 
for any expense on his or her personal credit card, and not have the expense count 
toward (he Amendment's thresholds if reimbursed within 60 days of the closing date 
of the credit card statement 

It was asked at the December 11 meeting why principal campaign committees 
should not simply obtain credit cards of their own for candidate use. While the 
Commission's manual for publicly funded presidential primary candidates suggests the 
"alternative" of issuing the candidate a committee credit card, neither it nor the 
Commission's rules precludes the other option. FINANCIAL CONTROL AND 
COMPLIANCE MANUAL at 27. Moreover, to presume the availability of such cards in a 
response to this request might create problems for smaller campaigns that would face 
the same questions posed here, and yet might have more difficulty in obtaining 
separate credit cards of their own.1 

Third, the Commission could adopt an interpretation under which a candidate's 
expenditures may not be "backed out" of the Millionaires' Amendment calculations 
once he or she exceeds a threshold under 11 C.F.R. § 400.40. This would keep 
candidates from gaming the system and depriving their opponents of access to 
enhanced limits after the fact 

Finally, the Commission should consider the administrative difficulties mat 
adoption of the General Counsel's draft could create for candidates across the board. 

1 Senator Dayton's principal campaign committee does not currently have a credit card of its 
own. 
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As we have observed before, counting all reimbursed spending toward the 
Millionaires' Amendment threshold poses create significant burdens for smaller 
committees that otherwise would have no real chance of triggering relief for 
opponents. 

Accordingly, we again urge the Commission to revise the draft advisory 
opinion to address the concerns stated herein. 

Very truly yours, 

Marc E. Elias 
Brian G. Svoboda 
Counsel to Senator Dayton 

cc: Lawrence M. Norton, Esq. 
Esa Sferra, Esq. 
Members of the Commission 


