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Dear Ms. Corley and Mr. Svoboda: 
 
 This responds to your letter dated June 24, 2003, requesting an advisory opinion on 
behalf of the Democratic Congressional Campaign Committee, Inc. (“DCCC”), concerning the 
application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended, and the Bipartisan 
Campaign Reform Act of 2002 (“BCRA”)(collectively, “the Act”), and Commission regulations 
to the DCCC’s proposed sale of used office equipment and furniture. 
 
Background 
 

The DCCC is a “national congressional campaign committee” under the Act.  See  
2 U.S.C. § 441i(a); 11 CFR 110.2(c)(2); 11 CFR 300.10(a).  In 2002, the DCCC agreed to 
participate in the renovations of the Democratic Party headquarters building that began shortly 
after the 2002 general election.  You state that, as a result of the renovations, the DCCC 
anticipates that much of its office equipment and furniture will be incompatible with the new 
space and with future plans.  The DCCC would like to sell these items in arm’s length 
transactions “at a price most closely approximating fair market value.”  You state that a fair 
market price will be easily determinable because similar used items are routinely bought and 
sold.  The DCCC intends to make the used furniture and equipment available for sale to a wide 
array of potential purchasers, which may include corporations, labor organizations or other 
sources prohibited from making contributions or donations to national party committees under 
the Act. 
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Question Presented 
 

Under BCRA, may the DCCC accept proceeds from the sale of used office equipment and 
furniture, without regard to the source or amount of those proceeds? 

 
Legal Analysis and Conclusion 
 

Yes, it may, under certain conditions.  Before BCRA, national party committees were 
able to raise and spend non-Federal funds (i.e., funds not subject to the limitations, prohibitions 
and reporting requirements of the Act) using separate non-Federal accounts.  Under BCRA, 
however, national party committees may not “solicit, receive, or direct to another person a 
contribution, donation, or transfer of funds or any other thing of value, or spend any funds, that 
are not subject to the limitations, prohibitions and reporting requirements of this Act.”  2 U.S.C. 
§ 441i(a); 11 CFR 300.10(a).  As a national congressional campaign committee, the DCCC is 
considered a “national committee” of a political party for the purposes of section 441i(a) of the 
Act.  11 CFR 300.10(a).  As such, the DCCC is prohibited from receiving any contributions or 
donations that are not subject to the limitations, prohibitions, and reporting requirements of the 
Act.  2 U.S.C. § 441i(a).  The term “contribution” is defined in the Act to include “any gift, loan, 
advance, or deposit of money or anything of value made by any person for the purpose of 
influencing any election for Federal office.”  2 U.S.C. § 431(8)(A).  In the specific context of 
contributions by corporations or labor organizations, the term “contribution” is also defined to 
include “any direct or indirect payment, distribution, loan, advance, deposit, or gift of money… 
to any candidate, campaign committee, or political party or organization, in connection with any 
election to” Federal office.  2 U.S.C. § 441b(b)(2).  A “donation” means “a payment, gift, 
subscription, loan, advance, deposit, or anything of value given to a person, but does not include 
contributions.”  11 CFR 300.2(e). 

 
The Commission recently addressed transactions involving political committee assets 

under BCRA.  In Advisory Opinion 2002-14, the Commission concluded, in pertinent part, that 
payments received by a national party committee for the leasing of its mailing list would not be 
viewed as a “contribution, donation or transfer of any funds or any other thing of value . . . 
subject to the Act’s limits and prohibitions” based on how the list was developed and used, and 
on the nature of the lease transaction at issue in that opinion.  Specifically, the Commission 
concluded that the national party committee could lease its mailing list to persons, including 
corporations and labor organizations, where: 1) the list had been developed by the committee in 
the course of its political activities over a period of time and primarily for its own political or 
campaign purposes rather than for sale or lease to others; 2) the leasing of the list constituted 
only a small percentage of the committee’s use of the list; 3) the list, or the leased portion 
thereof, had an ascertainable fair market value; and 4) the list was leased at the usual and normal 
charge in a bona fide, arm’s length transaction and was used in a commercially reasonable 
manner consistent with an arm’s length agreement.  The Commission further concluded that the  
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rental payments would be considered Federal funds usable for any purpose permitted under the 
Act and the regulations and should be reported in the Committee’s reports as “Other Receipts.”1   

 
The office equipment and furniture that the DCCC proposes to sell was purchased for use 

in everyday business operations, and not as a means of raising funds.  Moreover, used office 
equipment and furniture generally has an ascertainable market value.  The Commission also 
notes that this transaction, like the sale of a campaign’s unusable van sanctioned in Advisory 
Opinion 1986-14, would result in the isolated disposal of unwanted and depreciated committee 
assets, and is thus not inherently susceptible to use for political fundraising.  Therefore the 
Commission concludes that the proceeds from the sale of the used office equipment and furniture 
will not be considered a “contribution, donation, or transfer of funds or any other thing of value” 
subject to the Act’s limitations and prohibitions if the DCCC sells these assets at a price that 
does not exceed the usual and normal charge for used office equipment and furniture at the time 
of the sale.  See 11 CFR 100.52(d). 

 
To ensure that the assets are sold for the usual and normal charge, the sale of the assets 

must not be advertised in any contribution solicitation.  Cf. Advisory Opinion 1986-14.  
Payments received from transactions meeting these conditions will not be subject to the Act’s 
contribution limits, and may come from corporations, labor organizations or other sources that 
are prohibited from making contributions or donations to the DCCC.  The payments will be 
considered to be Federal funds usable by the DCCC for Federal election purposes and for any 
other purposes permitted under the Act and the Commission’s regulations.  Such payments 
would be reported in the category of “Other Receipts.”  See Advisory Opinion 2002-14. 

 
The Commission expresses no opinion regarding any tax ramifications of the proposed 

activities because those issues are not within its jurisdiction. 
 
This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the Act and 

Commission regulations to the specific transaction or activity set forth in your request.  See  
2 U.S.C. § 437f.  The Commission emphasizes that, if there is a change in any of the facts or 
assumptions presented, and such facts or assumptions are material to a conclusion presented in 
this advisory opinion, then the requestor may not rely on that conclusion as support for its 
proposed activity. 

 
The Commission notes that this advisory opinion analyzes the Act, as amended by 

BCRA, and Commission regulations, including those promulgated to implement the BCRA 
amendments, as they pertain to your proposed activities.  On May 2, 2003, a three-judge panel of 
the United States District Court for the District of Columbia ruled that a number of BCRA 
provisions are unconstitutional and issued an order enjoining the enforcement, execution, or  
                                                 
1  The conclusion in Advisory Opinion 2002-14 is generally in accord with the pre-BCRA treatment of 
proceeds resulting from the sale of certain committee assets under similar circumstances.  See e.g., Advisory 
Opinions 1992-24, 1990-26, 1989-4, and 1986-14.  The conclusion is also consistent with the purpose of the section 
441i(a) ban on a national party’s receipt of non-Federal funds because, even before BCRA, such proceeds were 
never viewed as non-Federal funds required to be deposited in a separate account or prohibited from being used to 
finance Federal elections. 
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other application of those provisions.  McConnell v. FEC, 251 F.Supp. 2d 176 (D.D.C. 2003); 
prob. juris. noted, 123 S.Ct. 2268 (U.S. 2003).  Subsequently, the District Court stayed its order 
and injunction in McConnell v. FEC, 253 F.Supp. 2d 18 (D.D.C. 2003).  The Commission has 
determined that your request for advice is not affected by the District Court's ruling.  The 
Commission cautions that the legal analysis in this advisory opinion may be affected by the 
eventual decision of the Supreme Court. 

 
    Sincerely, 

 
      (signed) 
 

Bradley A. Smith 
      Vice-Chairman 
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