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Federal Election Commission 1 
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Washington D.C. 20463 -[ 

•c 
Re: Advisory Opinion Request jll 

cr 
Dear Mr. Norton: 

On behalf of our client, Public Service Enterprise Group, Inc. ("PSEG"). and pursuant to 

2 U.S.C. § 437(f)(a)(l) and 11 C.F.R. § 112.1, we hereby request a Federal Election Commission 

advisory opinion on the following question: 

In the absence of a payroll consolidation resulting from a merger 
or acquisition, may a restricted class employee's authorization of 
payroll deduction contributions to a separate segregated fund be 
transferred to an affiliated separate segregated fund, without 
obtaining a new payroll deduction authorization from the 
employee, if the employee is informed in advance of the payroll 
deduction transfer, receives the required notices concerning the 
voluntariness and political purpose of all contributions, and is 
offered an opportunity to "opt-out" of the transfer? 

Background 

PSEG is a public utility holding company with four, 100 percent wholly-owned 

subsidiaries: PSEG Power, PSEG Services Corporation, PSEG Energy Holdings, and PSE&G.1 

PSEG Services Corporation handles the payroll administration for all of the PSEG 
affiliates. This arrangement would not be altered in any way by the transfer of payroll deduction 
authorizations proposed in this advisory opinion. 
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PSE&G registered a separate segregated fund, PSE&G PAC ("PEGPAC"), with the Commission 

in 1987. For some time, PEGPAC has solicited authorization from restricted class employees of 

PSE&G and its affiliates to make regular deductions from their paychecks for contributions to 

PEGPAC. The Commission has long authorized such payroll deduction programs, so long as 

employees are informed of their right to revoke their payroll deduction authorizations at any 

time. See 11 C.F.R. § 114.5(k)(l); Advisory Opinion No. 1991-19. Currently, restricted class 

employees from each of PSEG's subsidiaries make regular contributions to PEGPAC by way of 

payroll deduction. At the time that their payroll deduction authorizations were solicited, these 

employees were advised that deductions would continue until such time as the employees 

expressly revoked their payroll deduction authorizations. 

On November 21,2002, PSEG registered its own separate segregated fund, Public 

Service Enterprise Group PAC ("PSEG PAC"). An amended Statement of Organization for 

PSEG PAC filed on January 10,2003 listed PEGPAC as an affiliated committee of PSEG PAC. 

PSEG and PSE&G anticipate that at some future point in time, PEGPAC may be terminated, 

leaving PSEG PAC as the sole remaining separate segregated fund operated by PSEG and its 

affiliates. In light of the anticipated termination of PEGPAC, PSEG and PSE&G propose to 

transfer the existing payroll deduction authorizations from PEGPAC to PSEG PAC. 

In advance of this transfer, a letter will be sent to each individual employee who currently 

contributes to PEGPAC by means of payroll deduction. The letter will contain all appropriate 

notices pursuant to 11 C.F.R. §114.5(a)(l)-(5), including disclosing the political purpose of 

PSEG PAC, 11 C.F.R. §114.5(a)(3). Employees receiving the notice will be informed that their 

payroll deduction contributions will cease to be directed to PEGPAC as of a specified future date 

and will instead be directed to PSEG PAC after that date, unless the employee provides notice 

that he or she prefers to terminate the payroll deduction authorization. 
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If an employee provides notice that he or she prefers to "opt out*' of the transfer of 

payroll deduction authorization to PSEG PAC, the employee's payroll deduction will be 

discontinued. To ensure that employees are readily able to opt out, the letter providing notice of 

the transfer of payroll deduction authorization will be accompanied by a form that employees 

may use to indicate their desire to opt out or, alternatively, to alter the amount of their payroll 

deduction. If, however, an employee does not provide notice of a desire to discontinue or alter 

the amount of the payroll deduction, the payroll deduction will be transferred to PSEG PAC 

without requiring that the employee complete a new payroll deduction authorization form 

expressly authorizing that deductions be directed to PSEG PAC. 

Analysis 

The Commission has previously approved transfers of payroll deduction authorizations, 

without requiring that employees complete new payroll deduction authorization forms. See, e.g., 

Advisory Opinion Nos. 1991-19,1994-23. Those advisory opinions stressed the need to provide 

appropriate notice that employees are free to opt out of the transfer. Although those and other 

advisory opinions addressing transfers of payroll deduction authorizations concerned mergers 

and acquisitions in which the payrolls of multiple corporate entities were consolidated, the 

Commission's approval of the transfers appears to have turned upon the fact that the transfers 

would be made among affiliated committees. Indeed, the Commission has required that new 

payroll deduction authorizations be obtained before transferring payroll deductions only when 

there was no affiliation between the separate segregated fund that originally received the payroll 

deduction contributions and the separate segregated fund to which the contributions would be 

transferred. See Advisory Opinion Nos. 1989-16,1996-42,1997-25. In the circumstances 

presented here, the transfer of payroll deduction authorization would take place among affiliated 

committees (PEGPAC and PSEG PAC) and affiliated connected organizations (PSE&G and 

PSEG). Because PSE&G is a 100 percent wholly-owned subsidiary of PSEG, it is per se 

affiliated with PSEG. See 11 C.F.R. §100.3(a)(2)(i). PEGPAC and PSEG PAC are therefore 

likewise affiliated committees per se. 
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The status of PSEG PAC and PEGPAC most closely resembles the status of the two 

separate segregated funds described in Advisory Opinion No. 1997-25 (HACF PAC and 

Delco/Delphi PAC), for which the Commission approved the transfer of payroll deductions 

without requiring new authorizations. In Advisory Opinion No. 1997-25, the Commission noted 

that 

former HE employees who contributed by payroll deduction to 
HACF and who are now Delco/Delphi employees do not need to 
execute new authorizations for contributions to Delco/Delphi PAC. 
The latter PAC is an affiliate of HACF. In view of the Act's 
treatment of affiliated SSF's as one committee for the purposes of 
contribution limits and the ability of corporations to solicit SSF 
contributions from the eligible employees of its affiliated 
companies, the former HE employees are not making the type of 
significant change in their authorizations that occurs for [non­
affiliated] employees. 

Because PSEG PAC is affiliated with PEGPAC, re-directing payroll deduction 

authorizations from PEGPAC to PSEG PAC is likewise not a "significant change" in employees' 

authorizations. Moreover, currently PEGPAC may make unlimited transfers of the funds 

acquired through payroll deductions to its affiliated committee, PSEG PAC. See 11 C.F.R. 

§102.6(a)(i). No notice is required in connection with such transfers. The notice procedure 

proposed in this advisory opinion request represents a more transparent process for directing 

funds to PSEG PAC than the alternative of maintaining PEGPAC solely for the purpose of 

transferring payroll deduction proceeds to PSEG PAC. We respectfully submit that the 

Commission should therefore determine that the existing payroll deduction authorizations of 

PEGPAC may be transferred to PSEG PAC, so long as the employees whose payroll deduction 

authorizations are to be transferred are notified in advance that they may opt out of the transfer 

and are provided with the notices required by 11 C.F.R. §114.5(a)(l)-(5). 
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We look forward to your response to our request. If we may provide additional 

information, please let us know. 

Sincerely, 

Bobby x . Burchfield * ^ ~ 
Robert K. Kelner 
Nicole Jo Moss 


