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Dear Commissioners: 
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On behalf of State Senator Bill Boling, State Delegate Bill Janis, and Chesterfield . 
County School Board Member Beth Davis, who are candidates in the November 4, 
2003, Virginia election, and Eric Cantor, a Member of the United States House of 
Representatives, ("Requestors") we respectfully request an advisory opinion from 
the Federal Election Commission pursuant to 2 U.S.C. § 437f of the Federal 
Election Campaign Act of 1971, as amended. 

While there are no Federal candidates to be elected this year in Virginia, there will 
be hundreds of state and local candidates on the ballot. Virginia will elect forty 
State Senators, one hundred Delegates to the General Assembly, City Councilmen, 
Boards of Supervisors, local School Boards, Sheriffs, Commissioners of Revenue, 
Commonwealth's attorneys, and local Soil and Water Boards. There is a long and 
established history of Federal candidates and officeholders being politically 
involved in these races. 

The state and local candidates requesting this advisory opinion would like, as in past 
campaigns, the participation and support of Republican Federal candidates and 
officeholders including Congressman Cantor. Specifically, they would like such 
officials to (1) attend campaign events, including fundraisers, (2) solicit financial 
support, and (3) do so orally or in writing. Congressman Cantor would like to 
similarly participate in their campaigns. However, Requestors are unsure about the 
degree to which Federal candidates and officeholders may engage in state and local 
election activities and request guidance from the Commission. 
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LEGAL ANALYSIS 

A. Federal Law 

The recently passed Bipartisan Campaign Reform Act ("BCRA") states that Federal 
candidates, officeholders, their agents, or entities they control shall not "solicit, 
receive, direct, transfer, or spend funds" in connection with a non-Federal election 
unless the funds comply with Federal amount and source restrictions. 2 U.S.C. 
§ 441i(e)(l). However, a Federal candidate or officeholder "may attend, speak, or 
be the featured guest at a fundraising event for a State, district, or local committee 
of a political party." Id. §441i(e)(3). 

B. Federal Regulations 

Regulations implementing the BCRA explain that Federal candidates, officeholders, 
their agents, or entities they control "may solicit, receive, direct, transfer, spend, or . 
disburse funds in connection with any non-Federal election, only in amounts and 
from sources that are consistent with State law, and that do not exceed the Act's 
contribution limits or come from prohibited sources under the Act." 11 C.F.R. 
§ 300.62. The term "solicit" is defined as "to ask that another person make a 
contribution, donation, transfer of funds, or otherwise provide anything of value, 
whether the contribution, donation, transfer of funds, or thing of value, is to be 
made or provided directly, or through a conduit or intermediary." Id. § 300.2(m) 
(emphasis added). The term "direct" means "to ask a person who has expressed an ' 
intent to make a contribution, donation, or transfer of funds, or to provide anything 
of value, to make that contribution, donation, or transfer of funds, or to provide that. 
thing of value, including through a conduit or intermediary." Id. § 300.2(n) 
(emphasis added). 

Consistent with the BCRA, an exception to this general rule was promulgated to 
allow a Federal candidate or officeholder to "attend, speak, or be a featured guest at. 
a fundraising event for a State, district, or local committee of a political party." Id. 
§ 300.64. The political party may publicize the Federal candidate or officeholder's . 
participation in the fundraising event, and the Federal candidate or officeholder 
"may speak at such events without restriction or regulation." Id. 
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C. Explanation and Justification of Federal Regulations 

The Explanation and Justification ("E&J") of the meaning of "solicit" and "direct" 
suggests that their scope is narrowly limited to direct pleas by Federal candidates 
and officeholders. The relevant portion begins by explaining that earlier proposed 
definitions of "solicit" and "direct" "included a request, suggestion, or 
recommendation." 67 Fed. Reg. 49086. In apparent recognition that the definitions 
must be narrowly limited to verbal or written appeals by Federal candidates or 
officeholders, the E&J restated the language of the final rule requiring a Federal 
candidate or officeholder to actually "ask" for the funds or other things of value. Id. 
The E&J continued by describing comments that criticized the rulemaking's 
proposed use of a "request, suggestion, or recommendation" standard as too vague. 
Id. 

Furthermore, when discussing whether the meaning of "solicit" should include "a 
series of conversations which, when taken together, constitute a request for 
contributions or donations," the E&J offered the following response, the principles 
of which provide a theoretical justification for regulation in this area based only 
upon actual words spoken or written by Federal candidates or officeholders: 

The Commission does not believe it is appropriate to promulgate a 
regulation that would require examination of a private conversation to 
impute intent when the conversation is not clear on its face. The 
Commission is concerned that the ability to impute intent could lead to 
finding a violation when the individual who made the comment may have 
had no intention whatever of soliciting a contribution. Such a result is not 
dictated by BCRA's statutory language, and would raise constitutional 
concerns. 

67 Fed. Reg. 49087. Similarly, in the context of the meaning of the term "direct,*' 
the E&J "concludes that a precise definition in this context is necessary to avoid 
vague and overbroad application of the term." Id. 

D. Virginia Law 

Virginia does not restrict the amount or sources of funds that can be raised by the 
state and local candidates requesting this opinion. Therefore, they may raise funds 
in unlimited amounts and may do so from corporations and other entities that are 
otherwise prohibited from participating in Federal elections. 
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QUESTIONS PRESENTED 

To what extent may Federal candidates and officeholders participate in Requestors' 
campaign activities when state law pennits contributions in excess of Federal 
amount limitations and without source restrictions? Specifically: 

1. May a Federal candidate or officeholder "solicit" or "direct" 
contributions to state or local candidates, either orally or in writing, 
provided he does so within the Federal contribution limits and source 
restrictions? Are general solicitations that do not request specific 
amounts permissible? Would oral or written disclaimers be appropriate, 
and if so, what should they say? 

2. Has a Federal candidate or officeholder committed a violation if, in 
response to a proper solicitation by the Federal candidate or officeholder 
(to be determined by the answer to question 1), a state or local candidate 
receives a contribution in excess of the Federal amount limitations or 
from a federally prohibited source? 

3. May a Federal candidate or officeholder attend fundraising events 
sponsored by state or local candidates at which funds in excess of the 
Federal amount or source restrictions are raised? If no, how can the 
events be structured to allow for Federal candidate and officeholder 
attendance? If yes, may Federal candidate and officeholder attendance at 
the event be publicized and may they participate in the event as featured 
guests or by speaking, provided that they do not "solicit" or "direct" 
funds in excess of the Federal amount or source limitations (i.e., in 
violation of the standard provided in response to question 1)? 

4. May a Federal candidate or officeholder attend a fundraising or 
campaign event for a state or local candidate if the event is paid for with 
funds lawful under Virginia law but in excess of the Federal amount or 
source restrictions? 
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5. May the name of a Federal candidate or officeholder appear on written 
fundraising solicitations that are not signed by the Federal candidate or 
officeholder (e.g., a solicitation stating that the Federal candidate or 
officeholder is an "honorary chairperson" of the state candidate's 
campaign committee, or that the Federal candidate or officeholder is a 
member of the "host committee" of a state candidate's fundraising event 
that the Federal candidate or officeholder does not attend)? 

6. May a Federal candidate or officeholder ask individuals who are not 
Federal candidates or officeholders to raise money on behalf of a 
candidate for state or local office? 

Sincerely, 

Jan Witold Baran 


