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       August 23, 2002 

 

 

CERTIFIED MAIL 

RETURN RECEIPT REQUESTED 

 

ADVISORY OPINION 2002-09 

 

Diana Hartstein, Esq. 

Caplin & Drysdale 

One Thomas Circle, NW 

Suite 1100 

Washington, DC  20005 

 

Dear Ms. Hartstein: 

 

 This refers to your letters dated August 5, 2002 (with an enclosure), July 25, 2002, June 13, 

2002, and May 14, 2002 (with an enclosure), requesting an advisory opinion concerning the 

application of the Federal Election Campaign Act, as amended (“the Act”) and Commission 

regulations to the distribution of political advertisements through wireless telecommunications 

networks.  

 

BACKGROUND 

 

 You state that your client, Target Wireless (“Target”), provides content, which you define as 

“politics, news, sports, etc.,” through wireless telecommunications networks and Internet service 

providers to subscribers of wireless PCS digital telephones.  One of Target’s primary sources of 

revenue is advertising.   Target has been contacted by candidates and political parties about paying 

Target to send political advertising to wireless digital telephone subscribers.  However, you assert 

that Target is currently unable to provide this service because Target is uncertain whether the 

Commission’s disclaimer requirements would apply to these communications.  You conclude that, 

because the available technology limits the length of content-and-advertising communications, the 

Commission should exempt these communications from its disclaimer requirements. 

 

With regard to the specific technology involved, you state that, in the United States, all 

wireless carriers employ “Short Messaging Service” (“SMS”) technology.  You describe SMS as 

follows:  a wireless customer has the option of subscribing to a content-based information system 

that permits the delivery and receipt of content and e-mail messages.  The content and e-mail 
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messages are displayed as short messages on a liquid crystal display, which serves as the digital 

screen on each wireless telephone.  In order to receive content, customers enter into contracts for 

SMS messages with wireless telephone carriers.  The contracts require customers to pay a flat price 

for a certain number of minutes per month.  August 5, 2002 letter, p. 2.   

 

Target envisions that political advertisers would sponsor content, such as sports scores or 

information about news events, which would appear on subscribers’ telephone screens, along with a 

political message, such as “Kids are Winners with Smith” (May 14, 2002 letter, page 3).  You note, 

however, that, due to technological limitations, SMS messages are limited to 160 characters per 

screen, with “characters” including letters, symbols, spaces, punctuations marks, and single digits.  

August 5, 2002 letter, p. 2. 

 

You maintain that providing disclaimers with the political advertisements, as generally 

required by 11 CFR 110.11, will prevent candidates for Federal office and others from using 

wireless media for political advertising.  For example, you point out that a disclaimer such as “Paid 

for by the Republican National Committee” consumes 45 characters and that a longer disclaimer 

such as “Paid for by the Fisherman’s Union PAC and not authorized by any candidate or candidate’s 

committee” consumes 98 characters.   May 14, 2002 letter, p. 4.  In the latter case, only 62 

characters would remain for the advertisement itself and for the accompanying content.   

 

On page 1 of your June 13, 2002 letter, you assert that it is not feasible to provide for two 

continuous pages of political advertising, including content and disclaimers.  On pp. 1-2 of your 

August 5, 2002 letter, you explain that, because an SMS two-page message is treated as two 

separate messages, the chances that the two pages would arrive in tandem are remote.  Further, you 

state that, as SMS technology becomes more popular, the likelihood that both pages of a two-page 

message will arrive in tandem will decrease.  Finally, you point out that contracts for SMS messages 

require consumers to pay a flat fee for a certain number of minutes.  Thus, the second page of a two-

page message would consume additional time and would cost consumers money.   

 

You also note that the Commission’s regulations concerning disclaimers on television 

advertisements state that disclaimers are considered “clear and conspicuous” if the disclaimers 

appear in letters “equal to or greater than four (4) percent of the vertical screen height . . .”  11 CFR 

110.11(a)(5)(iii).  In contrast, you point out that even a relatively short disclaimer, such as “Paid for 

by Smith for Congress” uses 30 of the available 160 characters, or approximately 18% of the 

available characters.   

 

You assert that, given the limited space available with SMS delivery to wireless digital 

telephones, requiring disclaimers would “constructively estop new media agencies, wireless 

providers and candidates for public office from utilizing wireless media  . . . when implementing 

advertising initiatives for candidates.”  February 25, 2002 letter, p. 3.    You conclude that either the 

disclaimer exception listed at 11 CFR 110.11(a)(6)(i), which includes certain small items, or the 

exception listed at 11 CFR 110.11(a)(6)(ii), which includes methods of advertising where a 

disclaimer would be “impracticable,” should apply.  Therefore, you ask that Target’s proposed 

content-plus-political advertising proposal be exempted from the Commission’s disclaimer 

requirements under 11 CFR 110.11(a)(6)(i) or (ii).  As an alternative, you suggest that the political 
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advertisements could either include a web link to the sponsor’s identification, such as 

www.sponsor.com, or a toll-free telephone number so that individuals who read the messages could 

determine the identify of the sponsor.  (Presumably, the sponsor identification would contain the 

requisite disclaimer.) 

 

ACT AND COMMISSION REGULATIONS 

 

 The following discussion is based on the Act, as recently amended by the Bipartisan 

Campaign Reform Act (“BCRA”), Pub. L. No. 107-155, and the Commission’s current regulations.   

 

Current Regulations 

 

Whenever any person makes an expenditure to finance communications expressly 

advocating the election or defeat of a clearly identified candidate or soliciting any contribution, and 

does so through various types of mass media (e.g., a broadcasting station) or via "any other type of 

general public political advertising," the communication is required to include a statement of 

sponsorship or disclaimer.  2 U.S.C. 441d, 11 CFR 110.11.  The disclaimer must clearly state if the 

communication has been paid for and authorized by a candidate, or the candidate's authorized 

political committee.  If the communication is paid for by other persons but authorized by a candidate 

(including an authorized political committee of a candidate or its agents), the disclaimer shall clearly 

state that the communication is paid for by those other persons and authorized by such authorized 

political committee.  On the other hand, if the communication is not authorized by a candidate 

(including an authorized political committee of a candidate or its agents), the disclaimer shall clearly 

state the name of the person who paid for the communication and state that it is not authorized by 

any candidate or the candidate's committee.  2 U.S.C. 441d; 11 CFR 109.3, 110.11(a)(1), and 

110.11(a)(5). 

 

 Some exceptions to the Commission’s disclaimer requirements are listed at 11 CFR 

110.11(a)(6)(i) and (ii).  These exceptions include 11 CFR 110.11(a)(6)(i), which covers bumper 

stickers, pins, buttons, pens, and other similar small items upon which a disclaimer cannot be 

conveniently printed, and 11 CFR 110.11(a)(6)(ii), which covers skywriting, watertowers, wearing 

apparel, and other methods of displaying political advertising and other means of advertising where 

displaying a disclaimer would be “impracticable.”   

 

Bipartisan Campaign Reform Act 

 

 In BCRA, Congress has mandated additional disclaimer requirements.
1
  First, the disclaimer 

requirements will apply to “any” communication financed by a political committee through any type 

of general public political advertising, not just those that expressly advocate the election or defeat of 

a clearly identified candidate, or that solicit any contribution.  2 U.S.C. 441d(a).  Second, all persons 

who finance electioneering communications will be subject to the provisions of 2 U.S.C. 441d(a).
2
  

                                                 
1
  BCRA’s “disclaimer” provisions will not take effect until November 6, 2002. 

2
  An electioneering communication “means any broadcast, cable, or satellite communication which refers to a 

clearly identified candidate for federal office” and “is made within 60 days before a general, special, or runoff election 

for the office sought by the candidate, or 30 days before a primary or preference election, or a convention or caucus of a 
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Third, for communications that are not authorized by a candidate, an authorized political committee 

of a candidate, or its agents, under BCRA, disclaimers will have to include the “permanent street 

address, telephone number or World Wide Web address of the person who paid for the 

communication.”  2 U.S.C. 441d(a)(3). 

 

ANALYSIS 

 

Based on the facts presented, the Commission concludes that the disclaimer exception at 

11 CFR 110.11(a)(6)(i) applies to your request.
3
   By virtue of their size, the “small” items listed in 

11 CFR 110.11(a)(6)(i), such as bumper stickers, pins, buttons, and pens are limited in the size and 

length of the messages that they are able to contain.  Similarly, the wireless telephone screens that 

you have described have limits on both the size and the length of the information that can be 

conveyed.  Indeed, the Commission notes that the SMS technology places similar limits on the 

length of a political advertisement as those that exist with bumper stickers.   

 

Because the Commission has concluded that the disclaimer exception at 11 CFR 

110.11(a)(6)(i) applies, it does not analyze Target’s proposal under disclaimer exception 11 CFR 

110.11(a)(6)(ii), which covers skywriting, watertowers, wearing apparel, and other methods of 

displaying political advertising and other means of advertising where displaying a disclaimer would 

be “impracticable.”    

 

 This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act and 

Commission regulations to the specific transaction or activity set forth in your request.  See 2 U.S.C. 

437f.  The Commission emphasizes that if any of the material circumstances proposed change, the 

conclusion herein would not apply. 

 

       Sincerely, 

 

       (signed) 

 

       Karl J. Sandstrom 

       Vice-Chairman 

 

 

 

                                                                                                                                                                  
political party that has authority to nominate a candidate, for the office sought by the candidate; and in the case of a 

communication which refers to a candidate for an office other than President or Vice President, is targeted to the 

relevant electorate.”  2 U.S.C. 434(f)(3)(A)(i).   
3
  The Commission notes that Target suggested in its request certain alternatives to allow recipients to ascertain 

the identity of the sponsors of political messages (a telephone or website reference).  Nothing in this opinion would 

preclude Target’s use of these approaches. 


