To: Bradley Litchfield/FEC/US@FEC
cc: - ocdp@earthlink.net

Subject: Request for Advisory Opinion

November 1, 2001

e AOR 2001-19

Federal Election Commission
999 E Street N.W.
Washington, D.C. 20463

re: Oakland Democratic Campaign Committee
FEC #C00040857

Dear Sir/Madam:

I am chair of the Oakland Democratic Campaign Committee and am writing to
request that you provide us with an advisory opinion on whether we are
prohibited by law from qualifying for a state bingo license. The Oakland
Democratic Campaign Committee is the federal committee established by the
Oakland County Democratic Party.

As part of our ongoing fundraising efforts, we operate two bingos that were
designated as of October 17, 1995, as federal bingos by the Michigan Bureau
of State Lottery, which licenses bingos in this state.

A statute passed in 1995 by the Michigan Legislature, 1995 PA 275, MCL
432.103 et seq., in section 3(6) defines what is an organization that would
qualify for a bingo license. In part, that subsection states that a
_[glualified organization does not include a candidate committee, political
committee, political party committee, ballot question committee, independent
committee, or any other committee as defined by, and organized pursuant to,
the Michigan campaign finance act, Act No. 388 of the Public Acts of 1976,
beings sections 169.201 to 169.282 of the Michigan Compiled Laws._

[Emphasis added].

Please note that the 1995 amendment to the Michigan bingo statutes was
challenged in court on constitutional and other grounds. The Michigan Court
of Appeals upheld the amendment. The Michigan Supreme Court on March 27,
2001, denied an application for leave to appeal the Court of Appeals
decision, and on August 28, 2001, denied a motion for reconsideration.

The Michigan Bureau of State Lottery in letters to me dated September 24,
2001, stated it was bringing action to revoke our two bingo licenses,
stating, in part, as follows:



According to records of the Bureau, the current and/or previous bingo
license applications submitted by your organization indicate that it falls
within the definition of a _committee_ under the Michigan Campaign Finance
Act (Act 388 of the Public Acts of 1976, as amended). As a result of Act
275 of the Public Acts of 1995, such committees are no longer eligible for
licensure under the Bingo Act.

The Bureau scheduled an informal hearing for us to demonstrate compliance on
Friday, August 19, 2001. At the informal hearing, I argued the statute did
not apply to us due to the fact our committee is organized under federal,
rather than state, law. The Bureau has taken the matter under advisement; I
expect it will issue a ruling within the next 1-2 months.

I request that you provide us as soon as possible with an opinion on the
following questions:

(1) As a committee that does not allocate receipts and expenditures between
federal and non-federal activity but rather has separate federal and
non-federal committess, is the Oakland Democratic Campaign Committee, FEC
#C00040857, a _committee as defined by, and organized pursuant to, the
Michigan campaign finance act, Act No. 388 of the Public Acts of 1976, being
sections 169.201 to 169.282 of the Michigan Compiled Laws?_

(2) If so, does federal law bar the application of the state bingo license
prohibition to our federal committee?

If you have any questions or require any further information about this
matter, please contact me directly at 248-680-8870. Thank you.

Yours sincerely,
/s/
Gary Kohut, Chair
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