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| I propose the following amendment to Draft Advrsory Opinion 1999-11 to replace
the language at page 4, line 6 through page 6, line 11:

cIn determining whether expenses for events in which federal'candidates
participate are being incurred “for the purpose of mﬂuencmg a Federal election,” the
* Commission has exammed the stated purpose of these activities. The Commission has -
concluded that events in which Federal officeholders participate in their capacities as
ofﬁcehoitiers are not for the purpose of influencing a Federal election simply because the
ofﬁcehoiders’may be candidates for election to Federal office. Thus, payments associated

~ with the expenses of such events are not contributions to that officeholder’s campaign,

absent any campaign activity at that event.'

! See, Advisory Opinions 1994-15 and 1992-5 (Member of Congress hosting public affairs cable program);
Advisory Opinion 1991-17 (Congressman’s participation in a voter education video program); Advisory
Opinion 1988-27 (involving a speech at a PAC fundraiser by a Congressman in return for an honorarium
within four months of an election, where the PAC, in an unrelated action, might also contribute to his
campaign). See also Advisory Opinions 1981-37 (corporate and union purchases of tickets for a series of
public affairs forums to be moderated by a Member of Congress) and 1980-89 (donation of refreshments to




Your situation is similar to those presented in priqr advisory opinions. The fact
that these opinions concerned Federal rather than State officeholder activities is not a
significant distinction since the basic expectations, duties and obligations of both lévels
of phblic service are similar.?

You have represented that the .purpose 6f these disbursements is to support Ms.
Byrum in her state legislative capacity.” The facts as represented to the Commission bear
this out. You stated that neither she nor any of her representatives will solicit any
contribution or expressly advocate her election during the course of this activity. |
Discﬁssion at the events will be limited to issues relating to her consti-tuents’ needs or
issues affécting her _S't.ate senatorial district. No advertising of the events will take place
outside her senate district. The scoi)e of advertising and the freqixéncy éf the events will
be unchanged from previous years. Information relating to participants at the eveqts will
not be provided to nor made available for use by. her Congressional canlli)aig'n committee.

Under these facts, the Commission cc')ncludes. that the costs related to these events

are neither contributions nor expenditures for the purposes of the Federal Election

a reception held by a Member of Congress for his advisbry committee on the arts). In contrast, the
Commission determined in Advisory Opinion 1999-2 that a candidate’s participation in an event as a
candidate would cause the Commission to determine the event was in connection with an election.

? Michigan law similarly describes the activities of an officeholder versus those of a candidate. See,
Michigan Campaign Finance Act §169.221a (“[a] candidate committee of a candidate who is elected to an
elective office may make an expenditure for an incidental expense for the elective office to which that
candidate was elected”). )

! You also stated that Ms. Byrum made disbursements for the billboards and “coffees” for the past several
years. The Commission notes that there is nothing in the continuation of this long-standing practice which
would make these disbursements “for the purpose of influencing” her election to federal office simply
because Ms. Byrum has become a federal candidate.

¢ The Commission also assumes, as in the above opinions, that at the events themselves, the organizers will
not place banners, posters or any similar item advertising Ms. Byrum's candidacy for Congress. See
Advisory Opinions 1994-15, 1992-6, and 1992-5. -



Campaign Act. Thus, Ms. Byrum is not required to pay for the billboards using funds

raised for her Federal campaign.




