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Kenneth W. Anderson, Jr., Treasurer 

Kay Bailey Hutchison for Senate 

PO Box 9190 

Dallas, Texas 75209 

 

Dear Mr. Anderson: 

 

 This responds to your letter dated May 15, 1997, on behalf of Kay Bailey Hutchison  

for Senate (the "Committee"), the principal campaign committee of Senator Kay Bailey 

Hutchison, concerning application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as 

amended ("the Act"), and Commission regulations to the deposit of certain investment 

funds received by the Committee. 

 

Specifically, the Committee asks whether section 103.3(a) of Commission 

regulations requires the Committee to transfer investment income, received by the 

Committee, into its depository checking account before such investment proceeds are 

reinvested in the Committee's investment accounts.  You explain that the Committee 

maintains a checking account with a national banking association, as required by the Act 

and Commission regulations.  You affirm that, other than certain investment income, all 

moneys received by the Committee are deposited into this checking account, including 

without limitation, all contributions, rebates, refunds, reimbursements and other receipts 

from third parties.  You further explain that all disbursements of the Committee are made 

out of this checking account.  However, you indicate that Committee funds not 

immediately needed for expenses are invested in money-market funds and United States 

Government securities. 
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You state that the investments are made through and held in investment accounts 

maintained with a securities investment firm.  The investment income is received in the 

form of interest, dividends and gains on the sale or maturity of securities.  You explain 

that, in order to achieve the maximum return, investment income received is 

automatically and directly reinvested in money-market funds maintained in the 

investment account.  Furthermore, you state that all income earned from these 

investments is fully disclosed on Committee reports filed with the Commission for the 

period when the income is received.  The receipts are listed on Line 15 (Other Receipts) 

of the Detailed Summary Page and are itemized on an appropriate Schedule A filed with 

the Committee's FEC FORM 3 Report of Receipts and Disbursements. 

 

 The Act and Commission regulations require that each political committee designate 

at least one State bank, or Federally chartered depository institution (or another 

depository institution if the depository accounts of that entity are insured by the Federal 

Deposit Insurance Corporation or the National Credit Union Administration) as its 

campaign depository.  All receipts received by the committee shall be deposited in the 

checking account or accounts maintained in its campaign depository.  2 U.S.C. 

§432(h)(1), 11 CFR 103.2.  No disbursements, other than petty cash, may be made by 

such committee except by check drawn on such accounts.  11 CFR 103.3(a), see 

2 U.S.C. §432(h) and 11 CFR 102.11. 

 

 Political committees are permitted to transfer campaign funds for investment 

purposes to other accounts.  However, these funds must be returned to the campaign 

depository account before they can be used to make expenditures.  11 CFR 103.3(a); see 

also Advisory Opinions 1986-18 and 1980-39. 

 

 The Commission notes that section 103.3(a) states that all receipts must be placed in 

an account with the political committee's designated depository.  Interest and dividend 

income constitute "other receipts" which must reported.  See 2 U.S.C. §434(b)(2)(J) and 

§434(b)(3)(G). These fall under the section 103.3(a) requirement to be placed in an 

account of the committee's depository.  Read literally, section 103.3(a) would seem to 

require that earned interest and dividend income would always have to be re-deposited in 

the campaign depository account prior to reinvestment in the investment account. 

 

 However, the regulation may be read in another manner which fully serves its 

underlying purpose and also comports with the related disclosure requirements of the Act 

and Commission regulations.  The last sentence of section 103.3(a) pertains to the special 

situation of investment funds and requires that these funds be returned back to the 

campaign depository before they "are used to make expenditures."  The Commission 

notes Advisory Opinion 1980-39 concluded that transfers of funds out of the campaign 

depository for investment purposes are not considered expenditures by a political 

committee under 11 CFR 100.8.  They are, instead, a conversion of one form of "cash on 

hand" to another.
1
  It follows then, that the reinvestment of funds earned from committee 

                         
1  Under 11 CFR 104.3(a)(1), cash on hand includes “…certificates of deposit, treasury bills and any other 

committee investments valued at cost.” 
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investments would also not be considered an expenditure by a political committee which 

would require a re-transfer back to the campaign depository.  This interpretation is more 

consistent with the regulations and prior opinions that have expressly permitted the 

deposit of campaign funds in investment accounts.  As your request notes, the use of 

these investment accounts is not feasible or viable without the typical and necessary 

automatic reinvestment of accrued interest or other earnings credited directly to such 

accounts by the payer. 

 

 Therefore, considering these factors together, the Commission concludes that section 

103.3(a) does not require that interest or other income earned on and credited to the 

Committee's investment accounts be physically redeposited into the Committee's 

campaign depository before it can be reinvested into the Committee's investment 

accounts.  The Commission notes that the Committee must continue to disclose timely, 

as required by the Act and Commission regulations, all income earned through its 

investment activity, even if such income is directly reinvested in its investment 

accounts.
2
  In addition, all funds in its investment accounts must be transferred to a 

campaign depository account before they are disbursed for a Committee operating 

expenditure or other non-investment purpose. 

 

 This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the Act, 

or regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set 

forth in your request. See 2 U.S.C. §437f. 

 

     Sincerely, 

 

     (signed) 

 

     John Warren McGarry 

     Chairman 

 

 

Enclosures (AOs 1986-18 and 1980-39) 

                         
2
  The Commission also notes that the Committee is obligated to retain and preserve all account statements 

and similar records provided by the various financial and investment institutions which show the interest 

and dividends that have accrued in its accounts.  See 11 CFR 102.9 and 104.14(b). 


