
 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
       March 17, 1997 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1997-1 
 
Susan Bevill Livingston 
Balch & Bingham LLP 
Post Office Box 306 
Birmingham, Alabama 35201 
 
Dear Ms. Livingston: 
 
 This responds to your letters dated March 4, and January 27, 1997, and  
August 7, 1996, on behalf of former U.S. Representative Tom Bevill who requests  
an advisory opinion concerning application of the Federal Election Campaign Act of 
 1971, as  amended (“the Act”), and Commission regulations to the use of campaign 
funds to establish a charitable foundation. 
 
 Your letters state that Mr. Bevill desires to donate the remaining cash balance of 
his former principal campaign committee, Friends of Tom Bevill (“the Committee”), to 
create the Bevill Foundation (“the Foundation”).1  This entity, you explain, will be a 
charitable foundation which will make grants solely to various educational, charitable, 
literary, scientific and religious organizations.  You affirm that the Foundation funds will 
not be used to influence any Federal election.  Further, you state that the Foundation will 
not employ any person who was a member of Mr. Bevill’s former Congressional staff.2  
The Foundation will have as its governing body a board of directors consisting of Mr. 
Bevill, his wife, and Susan B. Livingston, his daughter.  You state that you will not be 
compensated for services provided and you are donating legal services to the Foundation 
free of charge.   

                                                           
1  Mr. Bevill served as the U.S. Representative from the 4th Alabama Congressional District from 1966 
until the end of the 104th Congress in 1996.  According to the Committee’s 1996 year end report, the 
Committee had no debt and $304,747 in remaining cash on hand. 
2  You clarify that one individual, an accountant in private practice in Birmingham, who is not a member of 
Mr. Bevill’s family, will provide accounting services from time to time to the Foundation at his standard 
rates.  He will receive no other form of compensation.  This individual has also served as treasurer in Mr. 
Bevill’s more recent campaigns.  No other campaign volunteers will receive any form of compensation from 
the Foundation. 
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 The Foundation has not yet sought written recognition from the IRS that it has 
qualified as an organization described in 26 U.S.C. §170(c).  However, you explain that 
you will apply for such status should the Commission determine that campaign funds can 
be used, as proposed in the request. 
 
 Under the Act and Commission regulations, a candidate and the candidate’s 
committee have wide discretion in making expenditures to influence the candidate’s 
election, but may not convert campaign funds to the personal use of the candidate or any 
other person.  2 U.S.C. §§431(9) and 439a; 11 CFR 113.1(g) and 113.2(d)3; see also 
Advisory Opinions 1996-45, 1996-40, and 1996-20.  Commission regulations list a 
number of expense categories that would constitute personal use.  11 CFR 

113.1(g)(1)(i).4  Where a specific use is not listed as personal use, the Commission makes 
a determination on a case-by-case basis.  11 CFR 113.1(g)(1)(ii).5 
 
 However, the regulations provide that donations from campaign funds (or 
campaign assets) to organizations described in 26 U.S.C. §170(c) are not personal use, 
unless the candidate (former or current) receives compensation from the donee 
organization before that organization has expended, for purposes unrelated to the 
candidate’s personal benefit, the entire amount donated to it.6  11 CFR 113.1(g)(2); see 
also Advisory Opinion 1996-40.7 
 
 The Commission notes your statement that, while the Foundation does not 
currently have the status of a section 501(c)(3) organization, it intends to apply for such 
status in the very near future.8  Further, the provisions of the Articles of Incorporation 

                                                           
3  Commission regulations define the phrase “excess campaign funds” to mean “amounts received by a 
candidate as contributions which he or she determines are in excess of any amount necessary to defray his 
or her campaign expenditures.”  11 CFR 113.1(e).  Commission regulations define personal use as “any use 
of funds in a campaign account of a present or former candidate to fulfill a commitment, obligation, or 
expense of any person that would exist irrespective of the candidate’s campaign or duties as a Federal 
officeholder.”  11 CFR 113.1(g). 
4 These expense categories include, but are not limited to: household food items; funeral, cremation or 
burial expenses; clothing; tuition payments not associated with training campaign staff; mortgage, rent or 
utility payments for the personal residence of a candidate; tickets to non-campaign or non-officeholder 
entertainment; dues, fees or gratuities to nonpolitical organizations, unless related to a specific fundraising 
event; and salary payments to family members, unless paid for bona fide, campaign-related services.  
5 In explaining the application of the case-by-case approach, the Commission “reaffirm[ed] its long-standing 
opinion that candidates have wide discretion over the use of  campaign funds.  If the candidate can 
reasonably show that the expenses at issue resulted from campaign or officeholder activities, the 
Commission will not consider the use to be personal use.”  Explanation and Justification, Commission 
Regulations on Personal Use of Campaign Funds, 60 Fed. Reg. 7862, 7867 (February 9, 1995). 
6  26 U.S.C. §§170(c) and 501(c)(3) contain overlapping qualifications and classifications for tax-exempt 
status.  Therefore, as applied to the Foundation, these sections are used interchangeably. 
7  Another exemption, not applicable here, is the use of campaign funds to pay any ordinary and necessary 

expenses incurred in connection with one’s duties as a holder of Federal office.  See 11 CFR 113.2(a)(1) 

and (2). 
8  As noted above, the regulations require that permissible donations of excess campaign should be to 
entities holding tax exempt status.  However, the circumstances in your request are somewhat similar to 
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included with your request are consistent with this intention in that they envision the 
functioning of the Foundation as section 501(3)(c) entity.9 
 
 The Commission also notes your statement that the Foundation will not 
compensate any person who is  a member of Mr. Bevill’s family or was a member  of his 
Congressional office staff.  The Articles, however, provide that the Corporation is 
“authorized and empowered to pay reasonable compensation for services rendered and to 
make payments and distributions in furtherance of the purposes set forth therein.”  Article 
III, section 3.02.  The Commission assumes that your representation governs, 
notwithstanding the above quoted language, and that Foundation funds will not be 
distributed as compensation or otherwise to any member of the Bevill family, or to any 
entity that is controlled by or employs any Bevill family member.  The Commission 
further assumes that this same restriction will be followed with respect to any payments, 
made directly or indirectly from Foundation funds, to any former staff member of Mr. 
Bevill’s Congressional office.  In this regard, the Commission emphasizes that the Act 
and regulations prohibit the personal use of campaign funds not only by the candidate 
(former or current) and his or her family, but also by “any other person.”  This means that 
the Foundation as the recipient of funds from the Committee is under the same statutory 
prohibition regarding its use of the funds as applies to the Committee.  Accordingly, until 
such date as the Foundation has expended, for any lawful purpose within its governing 
Articles, an amount equal to the sum it received from the Committee, the Foundation is 
covered by the prohibition of 2 U.S.C. §439a and 11 CFR Part 113 in the same manner 
and to the same extent as would be the case if the Committee had retained the funds. 
Subject to these restrictions, the Commission concludes that the Act and Commission 
regulations would permit the Committee to donate its remaining cash balance to fund the 
Bevill Foundation.10 
 
 The Commission notes that the Committee is required to report all disbursements 
of its campaign funds.  2 U.S.C. §§434(b)(4), (b)(5); 11 CFR 104.3(b).  The Committee’s 

                                                                                                                                                                             
those considered by the Commission in Advisory Opinion 1983-27.  In that opinion, the Commission 
determined that the donation of campaign funds to a foundation in which the former candidate would serve 
as its chairman of the board would not be personal use since the application for section 501(c)(3) status was 
pending at the time of the request and the candidate (or his family) would not receive compensation for his 
services or any funds or grants from the foundation.  While the current regulations extend the prohibition 
regarding personal use beyond a candidate and his or her family, the Commission notes that the other 
aspects of this opinion remain relevant. 
9  For example, Article III states that the Foundation is “organized exclusively for charitable, religious, 
educational, literary and scientific purposes within the meaning of Section 501(c)(3) of the Internal 
Revenue Code of 1986 as amended...”  The other provisions regarding the operations of the Foundation 
also reference Federal tax law regarding self dealing, the holding of excess business holdings, investments 
and taxable expenditures, and prohibitions against political activity.  See Foundation Article III, section 
3.02; and Article IV, sections 4.02, 4.03 and 4.04. 
10  The Commission cautions you that the conclusions in this opinion are predicated on the Foundation’s 
successful application for tax exempt status as a section 170(c) organization, with the Internal Revenue 
Service.  The Foundation may not rely on this opinion should it fail to obtain or maintain such status. 
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donation to the Bevill Foundation would be reportable as other disbursements.  2 U.S.C. 
§§434(b)(4)(G),  434(b)(6)(A);  11 CFR 104.3(b)(2)(vi) and 104.3(b)(4)(vi). 
 
 The Commission expresses no opinion regarding any tax ramifications of the 
proposed activity, because those issues are not within its jurisdiction. 
 
 This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the  
Act, or regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity 
set forth in your request.  See 2 U.S.C. §437f. 
 
      Sincerely, 
 
      (signed) 
 
      John Warren McGarry 
      Chairman 
 
 
Enclosures (AOs 1996-45, 1996-40, and 1983-27) 
 
 
 


