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AGENDA DOCUMENT NO. 97-6

FEDERAL ELECTION COMMISSION
Washington, DC 20463

A G E N D A I T E M
For Meeting ofc

*

January 9/ 1997

MEMORANDUM

TO: The Commi

THROUGH: JunnC.S
Staff Dir

FROM: Lawrence M. Noble
General Coun

N. Bradley Li
Associat Ger

Paul S. S ;
Staff Am ney

SUBJECT: Draft AO 996-52

Attached is a proposed draft of the subject advisory opinion. We request that this
draft be placed on the agenda for January 16,1997.
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ADVISORY OPINION 1996-52

Ronald S. Ladell
Attorney at Law
30 Vreeland Road, Building A
Florham Park, NJ 07932

Dear Mr. Ladell:

This responds to your letter dated December 9,1996, requesting an advisory

opinion on behalf of a political committee, Robert E. Andrews for Congress ("the

Committee11)* regarding application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as

amended ("the Act"), and Commission regulations to the use of excess campaign funds

remainin* .n Committee icrcunts <*iter the 1996 campaign.

The Committee was authorizH by Representative Andrews as his principal

campaign committee in his 1996 re-election campaign for Congress from the First

District of New Jersey. You state that the Committee holds an amount of excess

campaign funds, i.e., funds that are in excess of the expenses incurred by the Committee

during the campaign. 11 CFR 113.1 (e). These funds are in two accounts, one consisting

of contributions received from individuals [the "individual account11] and the other

holding contributions received from political action •ommittees, or PACs [the "PAC

account11].

The Committee would like to identify the individuals and PACs who contributed

the funds that remain in the two accounts. It proposes to do so separate?, for me two

accounts by identifying those individuals and PACs whose contributions were most

recently received into the two accounts. Once the Committee has identified these

contributors, it intends to use the excess funds in two ways. First, it intends to refund the
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contributions of some individual contributors, while also soliciting contributions from

these contributors for a state campaign committee established by Mr. Andrews in support

of his 1997 candidacy for Governor of New Jersey. Second, the Committee intends to

transfer the funds in the PAC account to an "Andrews for Congress in 1998" PAC

account opened for the next Federal election cycle.

You ask four questions about the application of the Act and the regulations to the

proposed disposition of the funds in these accounts. These questions will be restated and

addressed in turn.

The initial question is whether ftitui * expenditures from the two accounts would

come firs* from the oldest Contributions received by the Committee, or would instead

come first from the C'.Miu'buuu*,.* most recently received by the Committee? You also

ask whether the same rule would apply to permissible transfers from the acccuuia to a

state campaign committee? You cite 11 CFR 104.12 in support of your view that future

expenditures would come first from the oldest contributions received by the Committee.

No provision in the Act or regulations expressly states a generally applicable rule

governing the sequence in which the funds in a campaign account are depleted when the

committee makes expenditures or other disbursements. The provision you cite,) 1 CFR

104.12, describes the method that newly registering political committees must use to

identify the source of the funds in their accounts at the time of registration. Sin ̂  Nir.

Andrews* principal campaign committee for Congressional office is not a newly

registering committee, section 104.12 is not directly applicable in this situation.
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1 However, section 104.12 does reflect the Commission's general practice of

2 treating the funds in a committee's account at any particular time as consisting of the

3 funds most recently received by the committee. See, e.g., 11 CFR 110.3(c)(4) and (S)(ii).

4 If the funds in a committee's account are, at any given time, deemed to be the funds most

5 recently received by the committee, the necessary implication is that disbursemer/s made

lu 6 by the committee first deplete the funds that have been in the committee's account the

C'1h" 7 longest, i.e., the oldest contributions. Thus, the Commission concludes that future

Is g disbursements by the Committee (including payments it makes for *he purpose of
C

i 9 influencing a Federal election) would corr ? ii>*st from the oldest contributions received by
c

the CoTrTiittee.

11 With regard to vhtun: the same rule would apply to permissible transfers to a

12 state political committee, the Commission concludes that there is no basis i* the .Act o*

3 regulations for distinguishing between expenditures and transfers in determining the

4 sequence in which funds in a campaign account are depleted. Consequently, transfers of

5 excess funds to a state campaign committee would also come first from the oldest

. 6 contributions received by the Committee.

17 Next, you describe the way in which tne Committee intends to refund

18 contributions, and ask whether this plan would be permissible. The Committee proposes

19 to select certain contributors from among those whose contributions remain in the

20 Committee's accounts, and offer these contributors a ref md. i ou state that the

21 Committee would offer refunds to the selected contributors irrespective of whether it

22 chooses to offer refunds to more recent contributors. When making these refunds, the
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1 Committee would also solicit donations from the recipients of the refunds for the state

2 campaign committee established to support Mr. Andrews* campaign for Governor. Any

3 remaining funds not selected for refund or otherwise refunded would then be transferred

4 to an "Andrews for Congress in 1998" account for use in the next Congressional election.

5 You ask whether the Committee may distribute its excess campaign funds in this manner.

fa 6 The Act, at 2 U.S.C. §439a, places certain limits on the uses of excess campaign

, 7 funds. Under this section, excess funds (1) may be used to defray ordinary and necessary

Sfl
f,. 8 expenses incurred in connection with the duties of a holder of FedenJ office; (2) may be
C

M 9 contributed to any organization described in -co'ion i 70(c) of title 26; or (3) may be used

* 10 fur any oth-r lawful purpose, including trans/ers without limitation to any national, State

*>. 11 or local committee of ?jiy pomicai party; except that no such amounts may be converted

12 by any person to any personal use. The proposed uses described in your reqnrrt ore not

13 related to the duties of a Federal officeholder, nor are they donations to a section 170(c)

4 organization. However, if the proposed use of excess campaign funds does not constitute

s "personal use" and is not otherwise "unlawful," it is permissible under the Act.

6 The refund and resolicitation plan you describe appears to be an effort to facilitate

17 subsequent donations to a state campaign committee formed to support Mr. Andrews'

18 campaign for a New Jersey state office. In past advisory opinions, the Commission has

19 determined that the use of excess campaign funds for future non-federal election

20 campaigns would be a lawful purpose under section 439a. In particular, in Advisory

21 Opinion 1993-10, a former Federal candidate sought to use excess campaign funds left

22 over from his Federal campaign to run for the office of Governor of Puerto Rico. Relying

'*
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on its previous conclusions in Advisory Opinions 1986-5 and 1980-113, the Commission

concluded that the use of funds for state or local campaigns would not violate the

personal use ban in section 439a. Therefore, the requester's use of the funds in his

campaign for Governor was held permissible.

The Commission's conclusion in Advisory Opinion 1993-1 / was based, in pan,

on the requester's assurances that the funds would never be used for the candidate's

personal benefit. The Commission also noted that its conclusion was consistent with the

Internal Revenue Service's treatment of the personal use of excess campaign funds.

Under 26 U.S.C. §527(e)(l) and (.., and IRS Reg.' .527-5(c)(l), the transfer of excess

campaign funds to a political orga^zaticn whose function is to influence "the selection,

nomination, election or appointed-:,' any individual to any Federal, State or local

public office or office in a political organization" would not be considered personal»«? of

such funds. See 26 U.S.C. §S27(d).

Your request is slightly different than Advisory Opinion 1993-10 in that, instead

of using its excess funds to finance state campaign activity directly, the Committee

proposes to refund a portion of those funds to the original contributors, and then solicit

donations from them for the New Jersey gubernatorial campaign. Generally, committees

have complete discretion in refunding otherwise permissible contributions, since these

refunds are not required or limited by the Act or the regulations. However, refunds of

excess campaign funds are subject to the prohibition on the conversion or campaign funds

to personal use. In some circumstances, refunding contributions could raise personal use

issues if refunds are made on the basis of criteria that are not campaign related.
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1 Your request identifies a specific, upcoming state election campaign in which Mr.

2 Andrews plans to be a candidate. In addition, you have stated that the Committee intends

3 to make direct transfers of some of the funds currently in its account to the state

4 committee established to support his candidacy. Your request also suggests that the

5 Committee's process of selecting contributors to whom it wi! • offer refunds will He driven
|Vj

Pi* 6 by its desire to successfully solicit donations for Mr. Andrews* campaign for Governor of
Ki
~ 7 New Jersey.

'•f'|vt 8 Under these circumstances, the Commission concludes that the refund and
r

9 resolicitation plan that the C . -remittee propose? represents an effort to use excess
i / .
r}

•• 0 campaign funds in z cin.nre c .npaign for state office, and therefore is permissible under

section 439a. The Comrnisfi-'" - ^ara* it as significant that the Committee has limited its

! own discretion over these refunds by its pledge to offer them only to those contributors

whose contributions are currently in the Committee's accounts. The Commission also

notes that the Committee's plan is analogous to an approach specifically endorsed in 1 1

CFR 1 10.3(d) of the regulations. Section 1 10.3(d) prohibits transfers of funds from a

nonfederal campaign committee to a Federal campaign committee of the same candidate.

7 However, it specifically states that the nonfedei J. committee may refund contributions

1 8 and make arrangements with the Federal committee for solicitation of the same

19 contributors.

20 In the third question, you ask whether, in identifying the ?c;itributors of the excess

2 1 funds, the Committee may separately trace the most recent contributors to each of the

22 separate accounts, or whether it is instead required to identify the most recent contributors
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1 irrespective of its maintaining separate accounts? As part of this question, you explain

2 that the Committee intends to transfer the PAC account contributions to an "Andrews for

3 Congress in 1998" PAC account opened for the next Federal election cycle, and you ask

4 whether excess funds would then be determined solely from the contributors whose

5 contributions make up the individual account.

[V 6 The Commission concludes that the Committee may separately trace the most
n",
n'« 7 recent contributions to the two accounts, so long as this approach does not alter the

K 8 number or identity of the contributors who will be eligible for refunds. Thus, the pool f
O

[ ) contributors eligible for refu ids should consis* of the most recent individual contributors

!*'
* , J whose contributions, when c^jregated, equal the amount of excess funds in the individual

,? 11 account. No other contribMtc- ..uuldoe eligible for refund offers. If the Committee

12 intends to transfer the funds in the PAC account to a Federal campaign committee for the

13 1998 election cycle, the amount of funds in the PAC account should not be considered in

14 the contributor identification process, and, in particular, should not in any way enlarge the

5 pool of contributors who will be eligible for refund offers.

. 6 The Commission notes that the Committee is required to report refunds as offsets

17 to contributions, and must itemize refunds of contributions that were itemized when they

18 were received. 2 U.S.C. §434(b), (b)(S); 11 CFR 104.3(b)(2)(v); 104.8(d)(4). Authorized

19 committees are also required to identify each person who receives a refund. 11 CFR

20 104.3(b)(4Xv).

21 Finally, you ask whether the answers to any of these questions would be affected

22 by other permissible transfers or uses of excess funds under 11 CFR 113.2. However, the
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request provides no additional information on the nature or timing of these transfers. The

advisory opinion process may only be used with respect to a specific transaction or '

activity as set forth by the requester. 2 U.S.C. §437f, 1 1 CFR 1 12.1(b). Therefore, the

Commission expresses no opinion regarding impact of other transfers on the guidance

given in this opinion.

In addition, the Commission expresses no opinion as to the possible applicability

of state and Federal tax or other laws, or rules of the House of Representatives, to the

matters presented in your request, since those issues are not within its jurisdiction.

This response constitutes . *< advisory opinion concerning application of the Act,

or regulations prescribed .y <he C emission, to the specific transaction or activity set

forth in your request. See2U.S.C *-' 7f.

Sincerely,

r"^ i

••1

John Warren McGarry
Chairman

Enclosures (AOs 1993-10,1986-5 and 1980-113)


