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Federal Election Commission Federal Express

Attn: N. Bradley Lichtfield, Esq. ?\
Office of General Counsel O
999 E Street, N.W,

Washington, DC 20463

Re: Robert E. Andrews for Congress Committee

Dear Mr. Lichtfield:

Robert E. Andrews for Congress, the political committee established to support the
candidacy of Robert E. Andrews for the First Congressional District of New Jersey (the
"Committee"), requests an Advisory Opinion to clarify the rules governing the use and refund of
excess campaign funds (i.e. funds in excess of expenses incurred by the Committee in connection
with the 1996 Congressional election) remaining in the Committee’s 1996 congressional campaign
accounts.

In September of 1996, the Committee established separate accounts for the receipt
of contributions from individuals (the "Individual Account") and for the receipt of contributions
from Political Action Committees (the "PAC Account"). The Committee intends to separately
identify the contributors to both the Individual and PAC Accounts, whose contributions potentially
constitute excess funds as defined by the Code (see 11 CFR 113.1((e) on the basis of those
contributions most recently received into both accounts. 11 CFR 104.12.

Guided by your office’s November 13, 1996 information response and subject to
the Commission’s response to the following questions, the Committee intends to refund excess
contributions to contributors while also soliciting contributions from those contributors for a state
political committee established by Congressman Andrews in support of his candidacy for the
Office of Governor of the State of New Jersey ("Andrews for Governor"). See AO 1994-16.

Specifically, the Committee seeks the Commission’s guidance on the following
issues:
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First, with respect to future expenditures from either the Individual Account or the
PAC Account, what is the source of those funds -- the oldest contributions or the most recently
received contributions. 11 CFR 104.12 would indicate that any such expenditures should be
considered to represent expenditures of the oldest contributions. Would the same rule apply to a
permissible transfer of such excess funds to, for example, a state political committee? See 11 CFR
113.2(a)(ii)(c).

Second, may the Committee use the excess funds as follows: (i) select the
contributors (whose contribution has been identified as not yet spent by the Committee) to whom
it offers refunds (AO 1987-11) irrespective of whether the Committee chooses to offer refunds to
more recent contributors; (2) offer partial refunds of excess funds; and (3) transfer any remaining
excess funds (not selected for refund or otherwise not refunded) to an "Andrews for Congress in
1998" account for lawful and permissible use in the next federal election cycle. The rule set forth
in 11 CFR 113.2 grants the Committee broad authority to utilize excess funds in any manner
permitted therein. Accordingly, there would appear to be minimal federal concern in requiring the
Committee to refund contributions in any particular order or sequence, provided only that all such
refunds are offered only to the identified contributors of excess funds. However, since we can find
no advisory opinion or law which expressly addresses the Committee’s exercise of this discretion,
we seek your guidance on this question.

Third, may the Committee identify the contributors of the excess funds by tracing
the most recent contributors to each of the separate Individual and PAC Accounts, or must it
identify those contributors irrespective of the maintenance of the separate accounts? For example,
subject to the Commission’s response to this inquiry, it is the Committee’s intent to transfer the
PAC Account contributions to an "Andrews for Congress in 1998" PAC account opened for the
next federal election cycle. Would excess funds then be determined solely from the contributors
who constitute the Andrews for Congress in 1996 Individual Account?

Finally, is the answer to any of the foregoing questions affected by the occurrence
of other permissible transfers or uses of excess funds under 11 CFR 113.2? Your guidance on
these questions is greatly appreciate. If you have any questions, please do not hesitate to call me
at the above number.

Sincerely yours,

Ronald S. Ladell
Counsel to Robert E. Andrews
for Congress
RSL
cc: Honorable Robert E. Andrews



