
 

 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
 
August 23, 1996 
 
CERTIFIED MAIL,  
RETURN RECEIPT REQUESTED
 
ADVISORY OPINION 1996-29 
 
Stanley R. de Waal, C.P.A. 
De Waal, Keeler & Company, P.C. 
257 East 200 South #950 
Salt Lake City, Utah 84111 
 
Dear Mr. de Waal: 
 
This responds to your letter dated June 24, 1996, requesting an advisory opinion on behalf of 
Chris Cannon for Congress, Inc. concerning the application of the Federal Election Campaign 
Act of 1971, as amended ("the Act"), and Commission regulations to the attribution of in-kind 
contributions to more than one election. 
 
Chris Cannon for Congress, Inc. ("the Committee") is the principal campaign committee of Chris 
Cannon for election in 1996 to the House of Representatives from the Third District of Utah. 
You are the Committee's treasurer. Mr. Cannon ran for the Republican nomination at a State 
Republican convention on May 4. (All dates herein are in 1996.) He failed to receive the 
nomination at the convention, where no candidate received the requisite number of delegate 
votes to obtain the nomination, but gained the nomination in the primary held on June 25. 
 
You state that, on March 29, the Committee received in- kind contributions of used computer 
equipment, totaling $1,850 from Larry Lofgreen, $1,850 from Vikki Lofgreen, and $1,300 from 
Roger Kartchner.1 The Committee's April Quarterly report disclosed in-kind contributions of 
computer equipment on that date in the following increments: (1) from Larry Lofgreen -- $1,000 
for the convention and $850 for the primary; (2) from Vikki Lofgreen -- $782.48 for the 
convention, $1,000 for the primary, and $67.52 for the general election; and (3) from Roger 
Kartchner -- $1,000 for the convention and $300 for the primary. 
 
You state that the equipment was "independently appraised, and determined to have a useful life 
of at least two years." The Committee is presently using the equipment and will use it in the 



future. You note that the Committee received from each contributor a designation to allocate the 
contribution over the several elections in the 1996 cycle. You state that the Committee "allocated 
[the contribution] as specified by the contributor" because the equipment would not be consumed 
at the time of receipt, but would last through the life of the campaign and beyond. The 
Committee concluded that it should be able to "allocate the value over future elections while the 
equipment is still being used." 
 
The Committee asks whether the computer equipment "is considered to be consumed" (1) at the 
time of receipt with any value in excess of $1,000 being paid for by the Committee or otherwise 
compensated; or (2) over a specific time period so that the fair market value, if in excess of 
$1,000, can be designated to several elections. 
 
Contributions by an individual to the authorized committees of a Federal candidate are limited to 
$1,000 per election. 2 U.S.C. 441a(a)(1)(A). Under the Act and Commission regulations, the 
term "contribution" includes "anything of value" given for the purpose of influencing a Federal 
election, such as in-kind contributions of goods or services. 2 U.S.C. 431(8)(A)(i); 11 CFR 
100.7(a)(1) and 100.7(a)(1)(iii)(A). The provision of any goods or services without charge or at a 
charge that is less than the usual and normal charge for such goods or services is a contribution. 
The amount of the contribution is the difference between the usual and normal charge for the 
goods and services at the time of the contribution and the amount charged to the committee. 11 
CFR 100.7(a)(1)(iii)(A). For goods, the usual and normal charge is defined as the price of those 
goods in the market from which they ordinarily would have been purchased at the time of the 
contribution. 11 CFR 100.7(a)(1)(iii)(B). Thus, an individual's contribution for a single election 
of computer equipment valued in excess of $1,000 at the time of the donation would be in excess 
of the limits of the Act. 
 
Commission regulations, however, contemplate the ability of a contributor to make a 
contribution of funds, prior to the primary, in excess of $1,000 for an election cycle, so long as 
that person specifically designates an amount for the general election also. See 11 CFR 
110.1(b)(2) and (b)(4); Advisory Opinions 1992-15, 1991-12, and 1988-41. To designate an 
amount for the general election, a contributor should clearly indicate, on the check, money order, 
or other negotiable instrument, the particular election for which the contribution is made. 
Alternatively, the contribution should be accompanied by a writing signed by the contributor 
which clearly indicates the particular election. 11 CFR 110.1(b)(4)(i) and (ii).2 See Advisory 
Opinion 1990-30. 
 
For contributions received prior to the primary date for the general election, the committee must 
use an acceptable accounting method to distinguish between primary and general election 
contributions, e.g., by designating separate accounts or the establishment of separate books and 
records for each election. 11 CFR 102.9(e). In-kind contributions are reportable as both 
contributions and expenditures. 11 CFR 104.13(a). 
 
In-kind contributions of equipment with a long-term useful life such as an election cycle, or 
perhaps beyond, are analogous to contributions of money. Just as money contributions may be 
used or "consumed" over a period of time, and just as money contributions designated for the 
general election will be used during the general election, the computer equipment you describe 



will be used throughout all three elections in the Utah election cycle3 and may perform functions 
related to each election. A contribution of this type of equipment is distinguishable from in-kind 
contributions that are used only for one particular election, such as non-exempt contributions of 
food or beverages consumed by primary election day workers, or printing or mailing costs 
related to general election events or fundraisers.4 

 
The Commission concludes, therefore, that the donation of the computer equipment, valued in 
excess of $1,000, by the contributors is permissible. The Commission assumes that the 
designation received from each of the contributors was a written designation signed by that 
individual and given to the Committee at the time of the donation or within the time for 
redesignation allowed by the regulations. 11 CFR 110.1(b)(5)(ii).5 

 
Because the in-kind contributions in this instance did not exceed each of the three limits 
available in the 1996 election cycle, the Commission does not reach the question of the 
designation of in-kind contributions for the next election cycle to a candidate still seeking 
election during one cycle. 
 
This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the Act, or 
regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
Sincerely, 
 
(signed) 
 
Lee Ann Elliott 
Chairman 
 
Enclosures (AOs 1992-25, 1992-15, 1991-12, 1990-30, 1988-41, and 1986-17) 
 
1 The Committee's April Quarterly also discloses an in- kind contribution of $217.52 in 
"computer supplies" from Vikki Lofgreen on February 1 which, like the equipment contribution 
of $782.48, was designated for the convention. Her total of in-kind contributions for the 
convention was $1,000, and her total of in-kind contributions disclosed on this report was 
$2,067.52. 
2 The regulations also provide an opportunity for written redesignations by the contributor in 
accordance with 11 CFR 110.1(b)(5). 11 CFR 110.1(b)(4)(iii). 
3 As indicated above, Mr. Cannon has been a candidate in three elections during this cycle. 
Because the convention had the power to nominate a candidate (i.e., a candidate who received at 
least 70 percent of the votes cast would be nominated without having to run in a subsequent 
primary), the convention was an election with a separate contribution limit. Because no one 
received the requisite vote percentage at the convention, the party nominee was selected by a 
subsequent primary where a separate limit is also applicable. A third limit is applicable for the 
November general election. See Advisory Opinion 1992-25. 
4 The Commission notes that Advisory Opinion 1986-17 restricted the use of money 
contributions designated for the general election to make expenditures prior to the primary. The 



opinion addressed the limited circumstances where it is necessary to make advance payments to 
vendors for goods and services that will be provided to the committee during the general 
election, and it did not permit the use of such contributions for expenditures to purchase goods or 
services to be used in both the primary and general elections. The opinion, however, did not 
consider the situation in which, as here, an individual makes an in-kind contribution of valuable 
equipment that, by its nature, could be used for a primary election and other purposes, although 
subject to the obligation of the donee committee to compensate the contributor by making a 
timely and sufficient refund for any use that, absent a refund, would result in an excessive 
contribution under 2 U.S.C. 441a. See 11 CFR 103.3(b)(3). See also footnote 5. 
5 The Commission notes that the Committee's April Quarterly correctly reports the contributions 
as expenditures as well, and denotes the applicable elections for each contribution. It further 
notes that, had Mr. Cannon been defeated in the primary and not been a candidate in the general 
election, the Committee, acting in accord with the treatment of money contributions, would have 
had to refund the amount designated for the general election, or obtain the contributor's 
redesignation of that amount for the next election, i.e., the 1998 convention. Advisory Opinion 
1992-15. 
 


