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To the Ofﬁce of General Counsel

On behalf of the Fair Government Foundation, I am submitting the following comments on
the advisory opinion request of Lenora B. Fulani (No.1986-12). Our comments focus solely on
the legal standards in issue and we therefore express no opinion on the ongoing repayment
determination proceedings arising out of Dr. Fulani’s 1992 presidential candidacy.

Dr. Fulani has asked for guidance on'how the Commission will in the future determine
whether expenditures are “qualified campaign expenditures” under 26 U.S.C. 9002 (11) and 26
U.S.C. 9032 (9). More particularly, Dr. Fulani has sought a fuller explication of the “arms
length™ standard evidently raised but not adequately articulated by the Commission staff in
repayment proceedings. .

" The issue appears novel to us. As you know, “armis length” is neither referenced nor
defined in the Act or in the Commission’s rules. - Our concern is. that the Commission not adopt a
standard that would limit the flexibility of candidates to conduct campaign business through
vendors of their choosing, regardless of existing or prior relationships. In judging whether a
campaign expenditure is “qualified,” we believe there are only two principal considerations (in
addition to the explicit requirements of the statute): 1) Is the transaction real, in other words,
were services rendered and payment made; and 2) Was the agreed upon payment reasonable in
light of prevailing commercial standards. If both questions can be answered in the affirmative, the
expenditure should be deemed to be qualified.

There would thus appear to be little, if any, room for “arms length” analysis, unless “arms
length” is a proxy for judging whether the amount of the payment was commercially reasonable.

The Commission clearly has a duty to ensure that taxpayer dollars are properly allocated
and are used only for campaign purposes. The statute was written to balance candidate flexibility,
precluding FEC micromanagement of campaigns, with the need to provide sufficient tools to the
Commission to protect the taxpayer. That balance has generally been achieved.
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We therefore urge that a new “arms length” standard not be allowed to serve as the basis
for greater Commission entanglement in presidential campaigns.

Without the benefit of the Commission’s interpretation of “arms length” and its intended
application, our ability to comment fully is limited. We would welcome an opportunity to
comment further upon completion of a draft advisory opinion.

Thank you for the opportunity to comment.

Brent Thomp
Executive Director




