
 

 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
 
May 20, 1996 
 
CERTIFIED MAIL,  
RETURN RECEIPT REQUESTED
 
ADVISORY OPINION 1996-8 
 
Pamela Rochester, Counsel 
Jefferson County Democratic Executive Committee 
1250 Bardstown Road 
Louisville, KY 40204-1333 
 
Dear Ms. Rochester: 
 
This responds to your letter dated February 29, 1996, requesting an advisory opinion on behalf of 
the Jefferson County Democratic Executive Committee ("JCDEC") concerning the application of 
the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), and Commission 
regulations to the establishment of a building fund for a local party committee's headquarters. By 
letter dated April 3, 1996, the Kentucky Democratic Party ("KDP") has joined in this request. 
 
You state that the KDP is the State committee for the Democratic Party in Kentucky as defined 
in 11 CFR 100.14(a), and that the JCDEC is a subordinate committee of the KDP as defined in 
11 CFR 100.14(b). The KDP is registered with the Commission as a political committee under 
the name of the Kentucky State Democratic Central Executive Committee, while the JCDEC is 
no longer registered as a political committee.1 The JCDEC wishes to establish a building fund for 
the purpose of purchasing a headquarters, pursuant to the building fund exemption from the 
definitions of "contribution" and "expenditure' in the Act and Commission regulations. This fund 
would be established as a bank account separate from other accounts of the JCDEC, and the 
money expended from the fund would be used "only for building fund purposes in conformance 
with federal law."2 

 
Your request cites previous advisory opinions concluding that the exemption provision in the Act 
preempts application of State law prohibiting corporate donations to State party building funds. 
Kentucky election statutes prohibit the acceptance of corporate contributions by committees, 
including committees such as the JCDEC. Kentucky Revised Statutes 121.150(21) and 
121.015(3).3 You ask specifically whether the JCDEC, as a subordinate committee of a State 



party committee, may establish a separate building fund which may receive donations that are 
not subject to the prohibitions and limitations of the Act. As part of this query, you ask whether a 
"subordinate committee" would be included in the definition of "state party committee." In the 
event that the Commission concludes that a subordinate committee may not establish a building 
fund in reliance on the Act's exemption, you ask whether the KDP may establish such a building 
fund specifically designated for the purpose of building a JCDEC headquarters. The essence of 
your inquiry seems to be aimed at determining whether the JCDEC may rely on the Act's 
building fund exemption and accept corporate contributions into such a fund without being 
subject to Kentucky State law. 
 
Under the Act and Commission regulations, a gift, subscription, loan, advance, or deposit of 
money or anything of value made to a national committee or a State committee of a political 
party, that is specifically designated to defray the costs incurred for construction or purchase of 
an office facility, is not considered to be a contribution or expenditure, provided that the facility 
is not acquired for the purpose of influencing the election of any candidate in any particular 
election for Federal office. 2 U.S.C. 431(8)(B)(viii); 11 CFR 100.7(b)(12), 100.8(b)(13), and 
114.1(a)(2)(ix). The Commission has applied these sections to permit a number of State party 
committees and a national party committee to accept corporate donations to building funds set up 
for the purpose of purchasing or constructing a headquarters for those party committees. 
Advisory Opinions 1993-9, 1991-5, 1986- 40, and 1983-8. 
 
As noted above, the Commission, in the three most recent of the above-cited opinions (the 
opinions applying to State party committees), also addressed whether the Act's exemption would 
preempt State laws that appeared to prohibit corporate donations to State party organizations for 
any purpose, including the acquisition of a State party's office building. Advisory Opinions 
1993-9, 1991-5, and 1986-40. The Act states that its provisions and the rules prescribed 
thereunder "supersede and preempt any provision of State law with respect to election to Federal 
office." 2 U.S.C. 453. Commission regulations repeat this language and, more specifically, 
provide that the Act supersedes State law with respect to the organization and registration of 
political committees supporting Federal candidates, the disclosure of receipts and expenditures 
by Federal candidates and political committees, and the limitation on contributions and 
expenditures regarding Federal candidates and political committees. 11 CFR 108.7(a) and (b). 
See Federal Election Commission Regulations, Explanation and Justification, House Document 
No. 95-44, at 51 (1977). The opinions noted that, in addressing the building fund donations and 
the entities receiving them, the Act spoke to subject matter involving the areas set out in the 
regulations, and Congress explicitly decided not to place restrictions on the subject, even though 
it could have treated it as Federal activity. Thus, the building fund exemption preempted State 
law with respect to prohibitions on contributions to the State party building funds. Advisory 
Opinions 1993-9 and 1991-5 
 
You propose that the JCDEC, as a subordinate committee of a State committee, would be 
eligible for the building fund exemption. The Act and Commission regulations define "State 
committee" as "the organization which, by virtue of the bylaws of a political party, is responsible 
for the day- to-day operation of such political party at the State level, as determined by the 
Commission." 2 U.S.C. 431(15); 11 CFR 100.14(a). Commission regulations, however, 
separately define a "subordinate committee of a State committee" as "any organization which is 



responsible for the day-to-day operation of the political party at the level of city, county, 
neighborhood, ward, district, precinct, or any other subdivision of a State, or any organization 
under the control or direction of the State committee." 11 CFR 100.14(b). Moreover, the 
Commission has stated that the building fund exemption was inapplicable to the Erie County 
Democratic Committee (in New York) because it was a local, rather than a State or national, 
committee of a political party. Advisory Opinion 1988-12. The building fund exemption in the 
Act and regulations is a specific and narrow exception to the definition of contribution explicitly 
provided for the benefit of national and State party committees. It is therefore applicable neither 
to the purchase of a headquarters by the JCDEC nor to the establishment of a building fund by 
the KDP for purchasing or constructing a JCDEC headquarters. Accordingly, the preemptive 
effect of the building fund exemption in the Act and Commission regulations for national and 
State party committees would not apply to your proposal and thus would not protect against the 
application of the Kentucky State prohibition on corporate contributions. 
 
The Commission notes that this opinion does not address any issues concerning application of its 
allocation and related regulations to JCDEC because those questions were not posed in your 
request. See generally, 2 U.S.C. 431(4)(C), 433, and 434; 11 CFR 100.5(c), 102.5(b), and 106.5. 
 
This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the Act, or 
regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
Sincerely, 
 
(signed) 
 
Lee Ann Elliot 
Chairman 
 
Enclosures (AOs 1993-9, 1991-5, 1988-12, 1986-40, and 1983- 8) 
 
1 The JCDEC was registered with the Commission as a political committee on October 26, 1992, 
as the Louisville- Jefferson County Democratic Party. The Commission accepted the JCDEC's 
termination as a political committee on July 22, 1994. 
2 The KDP notes that the building fund will be "wholly owned and maintained" by the JCDEC. 
3 This opinion makes no interpretation as to the full scope of the cited Kentucky statutes. 
 


