
 

 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
 
March 29, 1996 
 
CERTIFIED MAIL,  
RETURN RECEIPT REQUESTED
 
ADVISORY OPINION 1996- 7 
 
Sharon Ayres, Treasurer 
Harry Browne for President 
1500 Adams Avenue, Suite 105 
Costa Mesa CA 92626 
 
Dear Ms. Ayres: 
 
This responds to your letters dated February 15, and January 17, 1996, concerning the 
application of the Presidential Primary Matching Payment Account Act ("the Fund Act"), and 
Commission regulations to a proposal by the Harry Browne for President Committee ("the 
Committee") regarding its application for matching funds. 
 
According to records on file at the Commission, Harry Browne is seeking the nomination of the 
Libertarian Party for President of the United States. You indicate that the Committee has 
received sufficient contributions in enough states to qualify to receive matching funds, under the 
Fund Act, but is ideologically opposed to taking them. You note, however, that State 
governments and organizations are increasingly using Federal matching funds qualification as a 
measure of a Presidential candidate's viability, e.g., for ballot access in Delaware, for inclusion in 
presidential debates, and as a criterion in deciding whom to invite as a speaker. Hence, you wish 
to explore the possibility that Mr. Browne would seek to qualify for matching funds, without 
accepting them, and without being subject to other requirements that apply to presidential 
candidates who qualify for matching funds. 
 
Specifically, you ask whether the candidate may make a submission for matching payments, 
pursuant to 11 CFR Part 9033, and have the Commission make a determination as to whether the 
Committee has satisfied the minimum threshold requirements without accepting any matching 
funds; whether the Committee, assuming it initially qualifies for matching funds, may make non-
threshold submissions under 11 CFR 9036.2 to determine how much more money the Committee 
would have been entitled to; whether the Committee would be guaranteed no liability for 



repayment under 11 CFR 9038.2 since it would have received no funds; and whether the 
Committee would be subject to other requirements including submission to a Commission audit 
pursuant to 11 CFR 9038.1. 
 
Under the Fund Act and Commission regulations, to be eligible to receive Presidential primary 
matching funds a candidate shall, in writing— 
 

(1) agree to obtain and furnish to the Commission any evidence it may request of qualified 
campaign expenses,  

(2) agree to keep and furnish to the Commission any records, books and other information it 
may request, and  

(3) agree to an audit and examination by the Commission under section 9038 and to pay any 
amounts required to be paid under such section. See 26 U.S.C. 9033(a). 

 
Commission regulations further delineate the documentation requirements a candidate must 
agree to as part of establishing eligibility for matching funds. 11 CFR 9033.1. The Commission 
will not consider a candidate's threshold submission until that candidate has submitted a 
candidate agreement that accepts these requirements. See 26 U.S.C. 9033(a) and 11 CFR 
9033.1(a)(2). The importance of a candidate's personal assent to these preconditions has been 
emphasized. See LaRouche v. Federal Election Commission, 996 F.2d. 1263, 1266 (D.C. Cir. 
1993). 
 
In your request, you state that the candidate is "ideologically opposed" to accepting matching 
funds. You further state that the campaign's purpose would be to make a threshold submission, as 
outlined by the regulations, but not to accept the matching payments or become subject to the 
various conditions described in 26 U.S.C. 9033(a) or 11 CFR 9033.1, 9038.1 and 9038.2, 
including repayment requirements, agreement to an audit of the campaign, and the obligation to 
maintain certain documents. The request of the candidate and his committee for matching funds 
would be only for the limited purpose of satisfying criteria established by other entities for his 
participation in various campaign events. The Commission concludes that in these circumstances 
the candidate could not be viewed as having given the necessary assent to the candidate 
agreement, under 26 U.S.C. 9033(a) and 11 CFR 9033.1(a)(2), and to all the conditions stated 
therein. Consequently, the Commission may not consider his eligibility for matching funds. 
 
Given that the circumstances you propose could not objectively be considered an assent by the 
candidate, the Commission could not, therefore, make a determination as to whether the 
Committee satisfied the minimum threshold for matching funds. Having answered your first 
question in the negative, a response to your further questions (regarding the Committee's ability 
to make further submissions, its obligations for repayment of funds, its other obligations such as 
a Commission audit) is unnecessary. 
 
This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the Fund Act, or 
regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
Sincerely, 



 
(signed) 
 
Lee Ann Elliott 
Chairman 
 


