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Office of General Counsel
Federal Election Commission
999EStNW
Washington, DC 20463

To whom it may concern:

Our committee requests an advisory opinion clarifying the possibility of being certified
as qualifying for Presidential primary matching funds without actually taking the funds.

Governments and organizations are increasingly using matching funds qualification as
a measure of a candidate's viability. Delaware has recently passed a law that automatically
includes in its primary all candidates who have qualified for matching funds. The
Commission on Presidential Debates has specifically mentioned qualifying for matching
funds as a criterion for deciding which candidates to include in the debates they sponsor.
Many private organizations also use matching funds qualification as a criterion in deciding
which candidates to invite to speak at their events.

This development is particularly distressing to our committee because we qualify to
receive matching funds but are ideologically opposed to taking them. As a result, we are
left with the difficult quandary of having to choose between our principles and our ability to
effectively participate in the political process.

We, therefore, have several questions that we would like answered to explore whether
there is an acceptable alternative.

1) Can our committee make a submission, as outlined in 11 CFR 9033.1, and
9033.2 and have the Commission make a determination, as outlined in 11 CFR
9033.4, as to whether or not we have satisfied the minimum contribution
threshold requirements without actually accepting any of the matching funds to
which we would be entitled?

2) If the answer to question 1 is yes, can our committee also make non-threshold
submissions, as outlined in 11 CFR 9036.2, to determine more precisely how
much money our committee would have been entitled to without accepting any
of the matching funds to which we would be entitled?

3) Assuming the answer to question 1 is yes and that our committee qualifies for
matching funds without taking them, would our committee be guaranteed no
liability for repayment of funds under 11 CFR 9038.2, since we received no
funds in the first place?

4) Assuming the answers to questions 1 and 3 are yes and that our committee
qualifies for matching funds without taking them, are there any other regulatory
burdens which our committee could avoid that would normally be expected of a
committee receiving matching funds? For example, can we avoid the audit
outlined in 11 CFR 9038.1?



Every day that this issue goes unsettled we miss important opportunities, so we would
appreciate receiving as prompt a reply as possible. If you need any clarification, please
contact me at (202) 986-3580.

Yours,

Stuart Reges
Custodian of Records



FEDERAL ELECTION COMMISSION

Washington, DC 20463

January 26, 1996

Stuart Reges, Custodian of Records
Harry Browne for President
1500 Adams Ave.
Suite 105
Costa Mesa, CA 92626

Dear Mr. Reges:

This refers to your letter dated January 17,1996, on behalf of Harry Browne for
President ((<the Committee"), concerning the application of the Federal Election
Campaign Act of 1971, as amended ("the Act'O, and Commission regulations to
qualifying for matching funds without subsequently accepting them.

According to records on file at the Commission, Harry Browne is seeking the
nomination of the Libertarian Party for President of the United States. You indicate that
the Committee has received sufficient contributions in enough states to qualify to receive
matching funds, but is ideologically opposed to taking them. You note, however, that
governments and organizations are increasingly using matching funds qualification as a
measure of a candidate's viability, e.g., for ballot access in Delaware, for inclusion in
presidential debates, and as a criterion in deciding whom to invite as a speaker. Hence,
you wish to explore the possibility of Mr. Browne qualifying for matching funds,
without accepting them and without being subject to other requirements.

Specifically, you ask whether the candidate may make a submission for matching
payments, pursuant to 11 CFR Part 9033, and have the Commission make a
determination as to whether the Committee has satisfied the minimum threshold
requirements without accepting any matching funds; whether the Committee, assuming it
initially qualifies for matching funds, may make non-threshold submissions under 11
CFR 9036.2 to determine how much more money the Committee would have been
entitled to; whether the Committee would be guaranteed no liability for repayment under
11 CFR 9038.2 since it would have received no funds; and whether the Committee would
be subject to other requirements including submission to a Commission audit pursuant to
11 CFR 9038.1.
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The Act authorizes the Commission to issue an advisory opinion in response to a
"complete written request" from any person with respect to a specific transaction or
activity by the requesting person. 2 U.S.C. §437f(a). Commission regulations explain
that requests on behalf of a requesting person, such as a committee or corporation, must
be made by an "authorized agent of such person." 11 CFR 112.1 (a). The request must
concern a specific transaction or activity that "the requesting person plans to undertake or
is presently undertaking and intends to undertake in the future." An inquiry presenting a
general question of interpretation or posing a hypothetical situation does not qualify as an
advisory opinion request. 11 CFR 112.1 (b). The regulations further explain that this
office shall determine if a request is incomplete or otherwise not qualified as an advisory
opinion request. 11 CFR 112.1(d).

In order to satisfy the above requirements, a request from the Committee should
be submitted by the treasurer, the candidate, or someone specifically designated by them.
Moreover, in view of the requirements for qualifying for matching funds, the nature of
your request is hypothetical.

Although the Committee may have received a sufficient total of contributions
from the requisite number of states to satisfy the eligibility requirements set out at 26
U.S.C. §9033(b)(3) and (4), other requirements must be met in order to qualify for
matching funds. Principally, the candidate and his committee must also certify that they
will not incur qualified campaign expenses in excess of the limits of 2 U.S.C.
§441a(b)(l)(A). 26 U.S.C. §9033(b)(l). In addition, the candidate must agree that he
has the burden of proving that the campaign's disbursements are qualified campaign
expenses, and that he will obtain, keep, and furnish documentation and other information
as to receipts and disbursements. 26 U.S.C. §9033(a); 11 CFR 9033.1. Based on the
foregoing, this office has determined that your request is not qualified as an advisory
opinion request at this time.

If you have any questions about the advisory opinion process or this letter, please
contact the undersigned.

Sincerely,

Lawrence M. Noble
General Counsel

By:
N. Bradley Litchfield
Associate General Co
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February 15, 1996

N. Bradley Litchfield ?SjS
Office of General Counsel
Federal Election Commission «
999 E Street, N.W. ~
Washington, D.C. 20463

Dear Mr. Litchfield:

I am writing in response to your letter of January 26, 1996.

First, let me verify that Stuart Reges was acting as my agent in writing his letter of January
17, 1996, requesting an advisory opinion about whether or not we can apply for Presidential
matching funds without actually taking them. I enclose a copy of his original request.

In your letter you point out that the advisory opinion process cannot be used to answer
hypothetical questions. We have, therefore, taken the time to consider more fully exactly what we
plan to do.

Harry Browne intends to make the candidate certifications outlined in 1 1 CFR 9033. 1 and
1 1 CFR 9033.2 and our committee intends to make a threshold submission as outlined in the same
sections, provided that we can do so without actually taking the matching funds to which we
would be entitled, and provided that we would not be subject to any repayment of funds as
outlined in 1 1 CFR 9038.2.

Therefore, since we intend to take these actions, we would appreciate receiving answers
to our questions 1 and 3. We similarly would like an answer to question 4 because although we
intend to proceed whether or not we are subject to the audit outlined in 1 1 CFR 9038. 1, we
would like to be able to plan accordingly.

HARRY BROWNE FOR PRESIDENT * 1500 ADAMS AVENUE, SUITE 105 * COSTA MESA CA 92626
PHONE: (714) 437-7911 * FAX: (714) 432-1468
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We have not at this time decided whether or not to make non-threshold submissions as
outlined in 11 CFR 9036.2, so please ignore question 2 of our original request.

I look forward to your reply.

Sincerely,

Sharon Ayres
Treasurer

cc: Stuart Reges


