
 

 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
 

January 11, 1996 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1995-42 
 
The Honorable Jim McCrery 
McCrery for Congress 
P.O. Box 4650 
Shreveport, LA 71134-0650 
 
Dear Mr. McCrery: 
 

This refers to your letter dated November 1, 1995, concerning the application of the 
Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), to the use of campaign funds to 
provide child care to your infant son. 
 

You are currently serving as a member of the U.S. House of Representatives representing 
the 5th Congressional District of Louisiana and are campaigning for re-election. Your principal 
campaign committee is McCrery for Congress ("the Committee"). You explain that your wife 
often accompanies you to campaign-related events such as receptions, press conferences and 
finance meetings, which are inappropriate for your infant (20 months) son.1  You state that your 
wife "is an integral part of my campaign team, and her presence at these events is vital."2  In 
addition, you note that "you have a large district that stretches across north Louisiana." You are 
required to travel extensively within the district at various times, often including an overnight 
stay. For all these reasons, you assert that occasional child care for your son is necessary. You 
state that you believe this expense is directly related to your candidacy, and that it would not 
exist irrespective of your campaign duties and those of your wife. Therefore, you ask if 
Commission regulations permit your Committee to use campaign funds to pay for this expense. 
 

Under the Act and Commission regulations, a candidate and the candidate's campaign 
committee have wide discretion in making expenditures to influence the candidate's election, but 
may not convert excess campaign funds to personal use. 2 U.S.C. 431(9) and 439a; 11 CFR 
113.1(g) and 113.2; see also Advisory Opinions 1995-26, 1995-23 and 1995-20. 
 



The Commission's regulations provide guidance regarding what would be considered 
personal use of campaign funds. Personal use is defined as "any use of funds in a campaign 
account of a present or former candidate to fulfill a commitment, obligation or expense of any 
person that would exist irrespective of the candidate's campaign or duties as a Federal 
officeholder." 11 CFR 113.1(g). 
 

Child care expenses are not listed among those expenditures that would be considered per 
se personal use.3  The regulations state that the Commission will determine on a case by case 
basis whether other uses (not listed as per se personal use) of funds in a campaign account would 
fulfill a commitment, obligation or expense that would exist irrespective of the candidate's 
campaign or duties as a Federal officeholder, and, therefore, would be personal use. 11 CFR 
113.1(g)(1)(ii). 
 

You state that your wife is "an integral part of [your] campaign team" and attends 
campaign-related events because her participation "is vital." Some of these events apparently 
require her to travel to your Congressional district in order to participate. Using the standard 
established by section 113.1(g)(1)(ii), her travel expenses to attend your campaign-related events 
are attributable to her participation in your campaign for re-election. Therefore, campaign funds 
could be used to pay for your wife's travel in those cases.4 
 

The Commission concludes that you also may use campaign funds to pay for child care 
expenses in the limited circumstances you present. This is because you and your wife both 
occasionally need to attend the campaign events involved and because the child care expenses 
will be incurred only as a direct result of campaign activity and would not otherwise exist. See 
11 CFR 113.1(g)(1)(ii)(A); see also Advisory Opinion 1995-20. 
 

The Commission expresses no opinion regarding the application of any rules of the U.S. 
House of Representatives or any tax ramifications of the proposed activity, because these issues 
are not within its jurisdiction. 
 

This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or 
regulations prescribed by the Com mission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
Sincerely, 
 
(signed) 
 
Lee Ann Elliott 
Chairman 
 
Enclosures (AOs 1995-26, 1995-23, and 1995-20) 
 
1 The location(s) of the campaign events you describe are not fully explained in your request. 
The Commission assumes, however, for purposes of this opinion, that some of the campaign 



events described will be held in your home district and others may be held elsewhere, including 
the Washington DC area. 
2 You have not presented the question of compensation to your wife for any campaign services 
she provides to the Committee. Therefore, the Commission does not address the application of its 
regulations at 11 CFR 113.1(g)(1)(i)(H). In considering payment from campaign funds to 
members of a candidate's family for bona fide campaign services, the Commission noted "that 
family members should be treated the same as other members of the campaign staff. So long as 
the family member is providing bona fide services to the campaign, salary payments to that 
family member should not be considered personal use." Federal Register, February 9, 1995 (60 
Fed. Reg. 7862, 7866). The regulations, however, provide that "any salary payment in excess of 
the fair market value of the services provided is personal use." See 11 CFR 113.1(g)(1)(i)(H). 
3 Under section 113.1(g)(1)(i), personal use includes but is not limited to funds used for the 
following items: household food items; funeral, cremation or burial expenses; clothing; tuition 
payments not associated with training campaign staff; mortgage, rent or utility payments; tickets 
to non-campaign or non-officeholder entertainment; dues, fees or gratuities to nonpolitical 
organizations unless related to a specific fundraising event; and salary payments to family 
members unless paid for bona fide, campaign-related services. 
4 Because your request describes only campaign-related events, rather than events directly 
connected to your bona fide official responsibilities as a Federal officeholder, the travel expenses 
related to your wife's participation would not be permitted under the regulations at 11 CFR 
113.2(a)(1). 


