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In the Matter of the Complaint of ba.CK round ‘FOT
the Times Union, Rochester, New York

if v. DETERMINATION
.i FC89-7
The Committee to Elect John Bouchard .
to Congress and John Bouchard
e e e e e 0 O e e %

WHEREAS, a complaint having been filed by the Times
Union, Rochester, New York against John Bouchard and his
campaign committee, the Committee to Elect John Bouchard,
that a poll conducted by that committee and released to the
press had not been filed in accordance with §6201.2 of the
Fair Campaign Code of the State Board of Elections. (9NYCRR
6201.2), the Board having determined that a hearing was
warranted, a hearing having been conducted on January 8,
1990, and findings of fact and conclusions of law having been
issued by the hearing officer on August 21, 1990;

NOW THEREFORE, it is the determination of the Board that
based upon substantial evidence, John Bouchard and the
Committee to Elect John Bouchard violated $€6201.2 of the Fair
Campaign Code by failing to file the Committee’s opinion poll

within 48 hours after its disclosure; and

NOW THEREFORE, this Board assessaes a fine of $300 jointly
and severably against John Bouchard and the Committee to

Elect John Bouchard and orders that they pay said fine.

DATED: September 7, 1990
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NEW YORK STATE
BOARD OF ELECTIONS
1984 OFINION #1

DATE: MAY §, 1964
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QUESTION PRESENTEDy
With reference to disclosure and polling of public opinion

polls:
! o) MmmﬁquhmﬁOmemzwhg

candidates for federal office?

) If the person is not an srmounced candidate but relesses the results of his or her “iesting
the waters” poll aust the results be filed pursuart to the Fatr Campaign Code provision

9 NYCRR «2 or Is there an excinsion for “testing the waters” sincehgorshels
not yet a candidats? ol

(8) If there is & “testing the waters” poll exclusion what are the parameters of that exchs-
sion? Is the exclusion lost if a pereon formally becomas a candidate and continues to
use the pall to further his or her ? What if he or she formally beconmves »
candlidate, and points to the poll as & basis for his or ber decision to run but
doss not use it for any other purpose?

If one person commissions or contracts for the poll but a different pereon or organise-
tion pays for the poll must the name of both parties be filed pursuant to paragraph (2) of
mﬁdumm Must the name of each person contributing toward the
payment of the cost of the poll be filed?

10 Hawdm&bmﬁmdn'hﬂnghmh’plﬁﬁlhh&mtdmm
results to urge a certain person to run for a specific office, is the funding of the poll to be
desmed a corporate contribution to that person from each corporation? What if that
person uns for a different office perhaps a federal office where corporute contritutions
are barrad? Suppose that never becomes a candidate for any office? If a diffar-
mmhmdhporl::hnduuthmbwwu candidacy, s ita
contribution to that Does it make a difference if the original poll subject has no
Inowledge of the until f¢ {s concluded? Alternatively, suppose the person corsents
to having the poll conducted?

(6) What ls the difference, if any, between the Information required to be filed under pars-
graph (c) of section 6201.2 which asks for “the numaerical size of the total poll sample”
p_mpph@wﬂd;uhh‘ﬂnmofpmlnﬁnpdlww

) fapewnis to file the poll with the Hoard must he or she file the results of the
entire poll or the resulty of the poll relessed to tha general public? If only
the questions made public be filed, what is the of 9 NYCRR

2 paragraph (h) which asks that “the results of the poll” be fllad? Purthes, if only
the questions made public need be Aled does ph () which aska the “gumerical
mdm m«::::uqumd Mufnﬁ::wm

mch other or the sequance relaased questions vis-a-vis questions
entire poll whether or not released?

®) u.m-umwuuﬁ. resulty if the poll was designed stricdly for internal

(O]

use and Is shown o campaign staff members yet is somahow leaked to
the and thus published? Does the answess 1o that question change if the “leak”
can be shown not to have been against the wishes of the comunittee? (f %0

who has the burden of proof?) the results of the poll Mlmh\bpﬂd

Wﬁdmmbﬁmﬂwmﬁmmz
w a

and attributing them to the opponent’s campsign,

thus requiring tha opponent to file the true resulis?

9 Does the svwwer t0 an ot change if the true poll result are shown
w.muwvdmnmuwuhu te’s peld staff and
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consultants? To the candidate’s campaign supporters Il as the candidate’s staff? -
Tophnﬂ.umh:.wﬂumgg‘m?‘bpﬂ;m:nw;up:y‘.m
men as well as potential supporters? opponents as well as to political leaders?

DISCUSSION:

Section 62012 of the Rules and Regulations of the State Board of Elections sets forth the £ Tequire-
ments for public opinion polls. That section states: e

§6201.1 , Use of Public Opinion Polls_

No candidate, political purty or committee shall attempt 1o promote the success
deh!ofamﬁhbydﬁﬂyuhﬂmﬂydﬁdoﬂqwemwhdh:lm;
results of a poll relating to a candidate for such an office or position, unless within 48
hours after such disclosure, they provids the following informution concemning the poll
»mm«mw&mwmur?am«w
rgwmmmbhmw candidate to whomt poll

(a) The name of the person, party or organization that contracted for or who commissloned
the poll and/or paid for it.

() The rame and address of the organization that conducted the poll.

() The numerical size of the total poll sample, the geographic area covered by the poll and
w.mﬂmmammmmmmmpnm w

(d) The exact wording of the questions asked in the poll and the sequence of such
questions?

(o) The pwthod of polling—whether by personal intervisw, telephone, mail or other.
(D The time period during which the poll was conducied.

(® The rumber of mmpbnquumm«mmmw»
m.mpmmmdmmwmumnm

() The results of the poil. .
: .;mm‘:heiwvbmmh lthng\ﬂnb“::nqpl u'!tlmu eon:u”&od h.sl:d:su
any campaign...” ol tos in New o -
where the intent is to influence the voters of the Stats. '{htmhumhumm
known to the Board which would supersede the regulation of the New York State Board of Blections. -

With regard (0 the second question, the Board is of the opinion that a “testing the waters” poll Is excluded

from the poll filing requirements because the person is not the nomination nor is the pervon &
not prevent the person fro! s a oandidate person’s actions show

he or she is in fact & candidate. Such determination of candidacy must be made on a case by case basis.

{n arewer to the third question, the Board is of the opinion that the exclusion for in a “testing of
the waters” poll is lost if the person becomes a eandidate snd uses the poll to his or her candidacy.
Even if the person enly ciies the results of the poll as the reason for his or her decision to seek office and
does not use the poll after that disclosure, the poll aust be filed becaupe once the has declared his
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aswher and is, from the on, in the course of see tha tion or election, the
smﬁmwmmmpuumupnumm must be filed In accordance
with the

[he Board {s of the opinion that the fourth question should be aruwered in the affirmative. The rule is v
wmtummmmumm.mmumpmmamm ]
sagne of both parties must be filed pursuant to §6201.1(a) of the Rules and Regulations. name of exch
mmmmwhmdhpnmhwmmmﬁwmm hhmrdﬁ;

yment. However, if several peopila contribute to a comunittes ys y the name
n«mmmihmmmmwhwum:wthMmm
iisclosure reports filed by the committee pursuant to Asticle 14 of the Election Law.




In regard to quastion five, the Board is of the opinion that if a corporation or group of corporatiors funds
& “testing of tha watezs” poll In order to urge a certain person to run for public office, such funding would
not be a contribution to that pervon.  Since a “testing of the waters” poll is conducted befor a
takes any steps toward seeking the nonination or election to office, any expenditure by a for
such a poll would not be a contribution to & perscn but the corporte expenditure would be for political
ard vust be included in that $5,000 limitation on corporate expenditures for political purposes
sccordance with the provisions of section 14-116(b) of the Election Law. Howeves, if the person
becomes a candidate and uses the poll to his or her candidacy, it would be considered ¢¢ a
contribution o that candidate or the tes’ conuniites. As to that part of question five which asks
what the effect would be if the person runs for federal office where corporate contributions are barred, the
Board doss not have authority to interpret fedem] election laws as they relate 10 federal candidates, The
Federul Elaction Conunission s the proper authority tv answer such a question.

In answer to the sixth question, the information required under subdivision (c) of section 62012 sets forth
the total number of persons polled, the geographic ares and any special characteristics of the population.
The information requlred under subdivision (g) once again asks for the same total as in (c) but requires &
breakdown on how the people who made up that total responded to the poll questions.

hmbﬂnmmmhﬂhd&ew&nmﬂnﬂﬂbﬂnpnhwm
disdosed, the candidate nead only file the results of the poll o

candidate must also file those in the wﬂd\muhhdbhmdumw
thoee questions which are preparatory to the of

Subdivision (d) of section 62011 requiree that tha sequence of the questions be

prepars to the main question will be

may have influenced the answer to the nuin quastion upon which the results are

With regard fo the eighth question, the Board is of the opinion that the results of a poll must be filed even
if the poll was desigred strictly for internal use but is “leaked” to the media and published. The fact that
a campaign committee doss not have control over its members would not relieve the commities from the
requiremaent that the results of a poll mwust be fied once the results have been disclosed. If the results of
a poll are fabricated by an opponent in an attempt to force the candidate to file the trua resulty of the poll,
the candidate or the proper committee may file a statement with the filing officer stating that the resulls
disclosed are not the true results of the The filing officer will conduct & confidential investigation to
determing if the results released are the true results which must ba disclosed. [f the true results are
disclosed via an act of political espionage, the poll must be filed but the candidate or the proper commit-
tee would have a valid complaint under section 6201.1(s) of the Rules and Regulations of the State Board

of Elections which prohibit practices of political esplonage.

Finally, in answer to quastion nine, once the reslis of the poll are disclosed for the purpose of promoting
oro;’:‘uh'a -mmmmmm':num I the vresults are shovm only to tha
campaign advigers or consultants, whether volunieers or paid, the results need not be filed. How-
ever, once the resulls afe disciosed beyond the tmmediate punpaign staff, advisers and consultants, the
results must be filed becatsse any revealing of poil resukts beyond such couunittee level would
be deswmed to be for the purposs of promoting the success or defeat of & te.

This opinion is limited 10 the facts contained in the questions presented for review and is not intended to

be & broad interpretation of the regulation. Circumstances concerning tha requirement to file a public
op&lonplmﬂhﬂdﬁduhuﬂbd-ehmmm ‘
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