
 

 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
 

November 30, 1995 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1995-38 
 
Jeffrey C. Smith, President 
Washington Policy Associates, Inc. 
1414 Prince Street 
Suite 375 
Alexandria, VA 22314 
 
Dear Mr. Smith: 
 

This responds to your letter dated October 12, 1995, requesting an advisory opinion 
concerning the application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the 
Act"), and Commission regulations to the operations of a non-connected political committee. 
 

You state that a number of private individuals, including you, wish to establish a non-
connected political committee to support candidates of both parties for Federal office. The 
committee may be named the "Entrepeneurs Fund" ("the Committee"), and you will be its 
treasurer. The Committee will solicit contributions from the general public and will contribute to 
candidates who support policies favorable to entrepeneurs. 
 

The Committee will hire Washington Policy Associates, Inc. ("WPA") to provide 
management and fundraising services and administrative support on a monthly retainer basis. 
WPA is an association management firm, providing management services to non-profit trade 
associations, professional societies, and other groups. These clients are completely separate from 
WPA and retain WPA under written agreement. 
 

You are WPA's president, and it has two other employees. You state that WPA's 
arrangement with the Committee "would be exactly the same as the one WPA has with its 
separate trade association clients, where WPA acts as manager, but none of WPA's employees 
are the client's employees." WPA would not provide any contributions or free services to the 
Committee. 



You ask whether your proposal is permissible under the Act. The focus of your concern 
appears to be the ability of your company to serve as a vendor of services to the Committee even 
though you are the Committee treasurer. 
 

Preliminarily, the Commission notes your intention that the Committee will function as a 
non-connected committee, and that WPA will not be a connected organization under the Act. See 
2 U.S.C. 431(7) and 11 CFR 100.6(a); see also 2 U.S.C. 441b(b)(2)(C) and 11 CFR 
114.1(a)(2)(iii). Your description of the relationship between the two entities indicates this to be 
the case. You have stated that you are one of several private individuals, presumably 
unassociated with WPA, establishing the Committee. In addition, the proposed arrangement as to 
the Committee's payment for WPA's services indicates that WPA will not financially support the 
Committee. See Advisory Opinion 1991-37 and 1984-12. 
 

There is nothing in the Act or Commission regulations precluding a corporation that is 
owned or controlled by a person who is also an officer of, or closely associated with, a political 
committee from functioning as a vendor of goods or services to that committee. On a number of 
occasions, the Commission has permitted a candidate-owned corporation to serve as a vendor or 
lessor to the committee as long as the committee pays the usual and normal charge for the goods 
or services. Advisory Opinions 1995-8, 1994-8, and 1992-24.1/  In addition, the Commission has 
permitted an incorporated accounting firm headed by a treasurer of a political committee to 
provide services to that committee. Advisory Opinion 1991-37. 
 

In order to avoid receiving an in-kind corporate contribution, the Committee must pay the 
usual and normal charge for the services provided by WPA, i.e., the hourly or piecework charge 
for the services at a commercially reasonable rate prevailing at that time. 2 U.S.C. 441b(b)(2); 11 
CFR 114.1(a)(1), and 100.7(a)(1)(iii)(A) and (B). The Commission assumes that the fees under 
the monthly retainer agreement will include the usual and normal charges for all the services 
provided. If WPA extends credit to the Committee for services not yet paid for, such an 
extension must be in the ordinary course of WPA's business and under terms substantially 
similar to extensions of credit to nonpolitical debtors that are of similar risk and size of 
obligation. 11 CFR 116.3(b) and (c). 
 

Based on the foregoing, the Commission concludes that your proposal is permissible 
under the Act. The Commission expresses no opinion regarding the tax ramifications of your 
proposal because these issues are not within its jurisdiction. 
 

This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or 
regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
Sincerely, 
 
(signed) 
 
Danny L. McDonald 
Chairman 



 
Enclosures (AOs 1995-8, 1994-8, 1992-24, 1991-37, and 1984-12) 
 
1 Commission regulations, however, do not permit the leasing of any part of the residence of a 
candidate or family member to an authorized committee. 11 CFR 113.1(g)(1)(i)(E)(1). 


