
 

 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
 
June 30, 1995 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1995-20 
 
The Honorable Tim Roemer 
Hoosiers for Tim Roemer 
P.O. Box 4400 
South Bend, Indiana 46634 
 
Dear Mr. Roemer: 
 

This refers to your two letters dated June 22 and May 24, 1995, concerning the 
application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), to the use of 
campaign funds for the travel-related expenses for your two-year old son. 
 

Hoosiers for Tim Roemer ("the Committee") is your principal campaign committee. You 
state that your wife serves as your senior campaign advisor and is an integral part of your 
campaign team. Several times a year, she accompanies you back to your district in Indiana where 
she is directly involved in campaign-related activities. You state that you have two small 
children, one age two and the other ten months. You state that because of their ages, you feel it is 
necessary for the children to accompany you and your wife when you travel to Indiana on 
campaign-related business "even though they are not directly involved in campaign activities." 
Your June 22 letter further explains that "there are times when my children will be directly 
involved in campaign-related activities. For example, they will accompany my wife and me to 
Indiana when we take the photographs for our family Christmas card and for campaign-related 
mailings. I also plan to have my children with me when I attend certain political events such as 
picnics." You further state that because the oldest child is two, you are obligated to purchase an 
airline ticket for him. You ask, in light of the new regulations regarding the personal use of 
campaign funds, if it is permissible for your committee to use campaign funds to pay for your 
two-year old son's ticket.1/ 
 

Under the Act and new Commission regulations, a candidate and the candidate's 
campaign committee have wide discretion in making expenditures to influence the candidate's 



election, but may not convert excess campaign funds to personal use. 2 U.S.C. 431(9) and 439a; 
11 CFR 113.1(g) and 113.2. 
 

The Commission's revised regulations provide guidance regarding what would be 
considered personal use of campaign funds. Personal use is defined as "any use of funds in a 
campaign account of a present or former candidate to fulfill a commitment, obligation or expense 
of any person that would exist irrespective of the candidate's campaign or duties as a Federal 
officeholder." 11 CFR 113.1(g). 
 

Travel expenses are not listed among those expenditures that would be considered per se 
personal use.2/  The regulations state that the Commission will determine on a case by case basis 
whether uses of funds in a campaign account for travel purposes would fulfill a commitment, 
obligation or expense that would exist irrespective of the candidate's campaign or duties as a 
Federal officeholder, and, therefore, would be personal use. 11 CFR 113.1(g)(1)(ii). If a 
committee uses campaign funds to pay expenses associated with travel that involves both 
personal activities and campaign-related activities, the incremental expenses that result from the 
personal activities are personal use, unless any person benefiting from this use reimburses the 
campaign account within thirty days for the amount of the incremental expenses. 
 

You have stated that your wife is your senior campaign advisor and will be traveling to 
your home district because she will be directly involved in campaign-related activities. Using the 
standard established by section 113.1(g)(1)(ii), her travel expenses for these campaign trips are 
clearly attributable to her participation in your campaign for re-election. Therefore, campaign 
funds could be used to pay for your wife's travel. 
 

The situation regarding your children requires a different analysis. You state that because 
of their ages, the children need to accompany you and your wife when you both travel to the 
district for campaign events. On some occasions the children may participate in campaign events 
such as picnics, while on others they will only travel to remain near their parents. In this sense, 
the expenditure is (1) only required because of the campaign, and (2) campaign-related travel in 
that it is to the district in order for you and your wife to participate in campaign events. This is 
not the same as family travel to vacation locales, or other examples of personal uses of campaign 
funds. 
 

For these reasons, and in these specific circumstances, the Commission concludes that 
travel by children accompanying their parents between the Washington, D.C. area and the 
candidate's district would not constitute the personal use of campaign funds provided that the 
parents are traveling for campaign purposes, and the children are minors. 
 

The cost of airfare for travel consistent with this advisory opinion should be reported as 
an operating expenditure by your Committee, with the purpose noted. See 11 CFR 104.3(b)(2) 
and (b)(4)(i). 
 

The Commission expresses no opinion regarding any tax ramifications of the proposed 
transaction, because these issues are not within its jurisdiction. 
 



This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or 
regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
Sincerely, 
 
(signed) 
 
Danny L. McDonald 
Chairman 
 
1 The relevant regulations were published in the Federal Register on February 9, 1995, (60 
Fed.Reg. 7862) with an effective date of April 5, 1995 (60 Fed.Reg. 17193). The rules will be 
published in the 1996 edition of the Code of Federal Regulations at 11 CFR 100.8(b)(22), 
104.3(b)(4), 113.1(g), and 113.2. 
2 Under section 113.1(g)(1)(i), personal use includes but is not limited to funds used for the 
following items: household food items; funeral, cremation or burial expenses; clothing; tuition 
payments not associated with training campaign staff; mortgage, rent or utility payments; tickets 
to non-campaign or non-officeholder entertainment; dues, fees or gratuities to nonpolitical 
organizations unless related to a specific fundraising event; and salary payments to family 
members unless paid for bona fide, campaign-related services. 


