
FEDERAL ELECTION COMMISSION
WASHINGTON. DC. 20463

Concurring Opinion
of

Commissioner Joan D. Aikens
to

Advisory Opinion 1994-27

On October 4, 1994, the Commission unanimously approved
Advisory Opinion 1994-27. During the discussion Z and some of my
colleagues expressed varying degrees of concern over who would be
deemed to be "shareholders" of Consumers Power Company ("CPS")
through their participation in the Employees' Savings and
Incentive Plan ("the Plan"). Once again the key issue in
determining whether individuals in the Plan qualified as
shareholders and were thus solicitable by the CPS' separate
segregated fund hinged on what constituted the "right to receive
dividends."

The Federal Election Campaign Act ("FECA") permits a
corporation or its separate segregated fund to solicit individual
stockholders. 2 U.S.C. S 441b(b)(4)(A)(i). The Commission's
regulations define "stockholder" to mean "a person who has a
vested beneficial interest in stock, has the power to direct how
that stock shall be voted, if it is voting stock, and has the
right to receive dividends." 11 CFR S 114.l(h); see also Advisory
Opinions 1988-36, 1988-19, 1984-5, 1983-35 and 13*1-177"

The Commission, in drafting the language of 11 CFR
S 114.l(h), relied on the legislative history of the 1976
amendments, and obviously crafted this regulation based on the
colloquy between Senators Howard Cannon and Hugh Scott. In
response to the question by Senator Scott as to who is a
stockholder, Senator Cannon replied:

Certainly, if an individual has a vested
beneficial interest in the stock with the
normal rights to vote and receive dividends,
if any, and to share in the profits or losses
of the company in proportion to his or her
percentage of ownership, all of which would
accrue to an individual under the general
concepts of corporate law, then such an
individual certainly would be considered to
be a stockholder.

122 Cong. Rec. S6481 (daily ed. May 4, 1976); see also the
Dissenting Opinion of Commissioner Joan D. Aikens in Advisory
Opinion 1983-17 and the Separate Opinion of Commissioners
Aikens, Thomson and Springer to AO 1977-49.
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The Commission regulations, as cited above, closely follow
the colloquy and list the three requirements for individuals to be
considered stockholders under the FECA. The differences of opinion
among my colleagues has never been on the first two criteria but
has consistently involved the third: the right to receive
dividends.

The Commission first confronted the issue in 1976 in a
request from the Conoco Corp. as to whether ESOP participants were
considered "stockholders" for purposes of solicitation. The
Commission was in the process of writing the regulations of
section 114 and so the response, AOR 1976-106,1/ was styled as an
information letter, not an Advisory Opinion. This letter concluded
that the Conoco ESOP participants were not stockholders because
their dividends were reinvested in the participants' account and
could not be physically received by the recipients until their
employment terminated.

In 1977-49, a request on the same issue by the Kerr-Magee
ESOP, the participants were able to withdraw their stock without
terminating employment. The draft response therefore concluded
that these ESOP participants were to be considered stockholders
for purposes of the FECA. However, the argument at the table then
became that the most significant requirement was not the
termination of the participant, it was that the participant did
not "have the right to receive dividends" unless and until a
portion of the stock was actually withdrawn. This question in the
request was left unanswered in the opinion when the Commission
could not reach a consensus of at least four votes.2/

I/ Advisory Opinion Request 1976-106 was rescinded by the
Commission in a vote of reconsideration on November 22, 1977.
On a later vote the Commission failed to adopt the same
conclusions by a 3-3 vote.

2/ Separate Opinion of Vice Chairman Joan D. Aikens,
Commissioner Vernon W. Thomson, and Commission William L. Springer
to Advisory Opinion 1977-49.
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X have consistently argued against this novel legal
interpretation of S 114.l(h) since the deliberation of the redraft
of Advisory Opinion 1977-49. It has been my opinion that based on
the legislative history and the actual language of the
regulations, it is incontrovertibly clear that an employee/
participant in a corporate Savings/Thrift Plan would not be
required to actually withdraw a portion of the stock from the Plan
before the third requirement of S 114.l(h) would be satisfied.
That the right to receive dividends is just that - a right, not
actual receipt.

Fortunately, the Commission has slowly progressed from the
rigid and, in my opinion, legally unjustifiable position espoused
by my Democratic colleagues in Advisory Opinion 1977-49 that
required the participant to actually receive the stock, to a more
realistic approach in determining whether employees had met the
"right to receive dividends" standards of S 114.l(h). in Advisory
Opinion 1983-35, the Commission found that employees of Texas-New
Mexico Power Company's Thrift Plan were considered to have
'received' dividends under the Plan even though certain
restrictions applied to the withdrawal of stock and dividends
credited to their accounts. The Commission decided that although
certain withdrawal criteria were established by the Company to
discourage employee withdrawals from their retirement accounts, it
did not view such restrictions as significantly impairing the
employee's right to receive dividends credited to their Thrift
Plan account. This was a significant step forward from the strict
interpretations advocated in Advisory Opinions 1977-49 and
1983-17.3/

Following its decision in Advisory Opinion 1983-35 to
establish a "significant restrictions" test to determine a
participant's withdrawal rights, the Commission constituted this
standard as a principal criterion for determining an individual's
"right to receive dividends" in Advisory Opinion 1984-5 to Pacific
Gas and Electric ("P6E"). The Commission decided that where
participants in the PGE Savings Plan were able to withdraw at

3/ Advisory Opinion 1983-17 permitted employees participating in
the ESOP who had withdrawn their stock to be solicited, however,
like 1977-49 it excluded those who did not actually withdraw stock
from the plan.
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least one share of stock without being subject to the type of
sanctions or suspension periods imposed in 1983-17, those PGE
participants would be considered to have met the requirements of
S 114.l(h) regarding the "right to receive dividends." Advisory
Opinion 1984-5 further validated this proposition by confirming
that employees with stock ownership plans involving the automatic
reinvestment of dividends were not required to actually withdraw
stock from the plan to be considered as having "received
dividends."

In Advisory Opinion 1988-36 to Detroit Edison Political
Action Committee ("BdPAC"), the Commission continued to sanction
the use of the "significant restrictions" test established in
1983-35 and 1984-5. The savings plan offered by Detroit Edison to
its employees was very similar to that offered by PGE in Advisory
Opinion 1984-5. However, the Commission considered that the
limited withdrawal rights afforded to some PGE employees was not
present in the Detroit Edison plan. While some minor restrictions
did exist on an employee/participant's ability to withdraw stock,
the Detroit Edison participants were able to withdraw at least one
share of stock purchased with employer matching contributions
without incurring a suspension period or other significant
sanctions, and were thus considered to have the right to receive
dividends and be considered stockholders under 11 CFR 5 114.l(h).

After a six year hiatus on this issue, we now entertain CPC's
request in this Advisory Opinion. CPC inquires as to which of its
employees and the employees of its parent company, CHS Energy
Corporation ("CMS") and its other subsidiaries, who are enrolled
in the Plan, are considered shareholders of CHS.

While no controversy remains regarding the first two
requirements of 11 CFR S 114.l(h), and the draft concedes that
both the first and second criteria of the regulation has been met,
this, once again, brings us to the third requirement - the right
to receive dividends - which has been at the heart of the debate
on this issue. As it did in 1983-35, 1984-5 and 1988-36, the
focus of the debate was centered on whether the participants were
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able to withdraw at least one share of stock purchased with
employer matching contributions without incurring significant
sanctions or a suspension period. Secondly, was a vested Plan
participant, absent the actual withdrawal of any stock, still
qualified as a shareholder under S 114.l(h).

I agree with the draft's response that employees who used the
voluntary contribution option to invest in Fund C qualified as
shareholders despite minor restrictive withdrawal provisions. I
also agree that any Plan participants who have actually withdrawn
at least one share of company stock would also qualify as
shareholders, under the Commission's interpretation. However, I
must once again strongly disagree with denying shareholder status
to those many employees who belong to the Plan and have a vested
interest in the Company's stock. Some of this stock was
accumulated as a result of reinvestment of dividends and credited
to the individual accounts. The response in Advisory Opinion
1994-27 denies these individuals shareholder status based solely
on our interpretation of what constitutes significant restrictions
on the actual withdrawal of their vested stock.

Z fully concur with Commissioner Josefiak's Statement on this
issue when he said,

...the underlying argument that unrestricted withdrawal
rights are a necessary element to "the right to receive
dividends" is based on a fictitious legal notion that the
right of receipt depends upon a right to unqualified or
immediate physical possession. Those employees partici-
pating in stock ownership plans generally have an absolute
legal right to all distributions of corporate profits
through dividends to which any other stockholder is entitled.
The right to receive dividends is not legally dependent upon
an unfettered ability to withdraw shares of stock from the
plan — to physically possess the stock certificates or to
"cash out." Limitations upon withdrawing stock which has
not been held for a sufficient time period do not deny the
employee the right to 'receive' dividends solely because
reinvested dividends may routinely be among new additions
to the account.

Employees 'own' the stock that represents reinvested
dividends, normally a small component of their account,
just as much as they 'own' the stock in their account that
has been acquired by their own or the corporation's direct
contributions.
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See the Concurring Opinion of Commissioner Thomas J. Josefiak in
Advisory Opinion 1988-36.

While we have "baby stepped" our way on this issue from
the arcane legal positions espoused in 1977-49 requiring the
•actual receipt" of dividends before meeting the "right to receive
dividends" requirement of S 114.l(h), we still have failed to
recognize the universally accepted view that dividends credited to
employee accounts in which employees are vested, constitute the
receipt of dividends and qualify them as shareholders of the
Company, under normal concepts of corporate law.

I urge my colleagues to adopt this recognized principle of
corporate law as it was discussed by Senator Howard Cannon and
Senator Hugh Scott during consideration of the Conference Report
on the 1976 amendments^/ and was clearly their intent to be the
standard used in determining stockholder status for FECA purposes.

The actual language of the regulation, the legislative
history of the Act, general principles of corporate law as well
as pure common sense dictates nothing less.

Date Joan D. Aikens
Commissioner

122 Cong. Rec. S6481 (daily ed. May 4, 1976).


