
 

 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
 
October 25, 1993 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1993-17 
 
Maureen E. Garde, Executive Director 
Massachusetts Democratic Party 
45 Bromfield Street 
Boston, MA 02108 
 
Dear Ms. Garde: 
 
This responds to your letter dated August 26, 1993, on behalf of the Massachusetts Democratic 
Party ("the Party") concerning application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as 
amended ("the Act"), and Commission regulations to the allocation of the Party's expenditures 
for its Federal and non-Federal activities when the State law mandates its own payment 
procedures for the Party's administrative expenses. 
 
Your request indicates that there is a conflict between the way the Party interprets Commission 
regulations on the allocation of state party administrative expenses and the interpretation by the 
Office of Campaign & Political Finance of the Commonwealth of Massachusetts ("OCPF") as 
put forth in an interpretive bulletin issued in April 1993. The differences pertain to the 
percentage of state party administrative expenses allocated for Federal activity and for non-
Federal activity, based upon "points" assigned to each type of activity. 
 
According to Commission regulations, state party committees with separate Federal and non-
Federal accounts must allocate their administrative expenses and generic voter drive costs 
between those accounts using the "ballot composition method." This method is based on the ratio 
of Federal offices to total Federal and non-Federal offices expected on the ballot in the state's 
next general election. 11 CFR 106.5(d)(1)(i). The ballot composition ratio is determined at the 
start of each two-year Federal election cycle, in accordance with a point system set out in 11 
CFR 106.5 (see below). 
 



The Party has disclosed on its Schedule H1 (the Commission disclosure page showing the point 
allocation and percentage) for the 1993-94 election cycle an allocation of two Federal points and 
four non-Federal points for a Federal to non-Federal allocation of 33 percent to 67 percent. This 
ratio is based on having one point each for the U.S. Senate and the U.S. House, and one point 
each for the governor, other statewide offices, state senate, and state representative. No points 
were allocated for local candidates. 
 
The Party's allocation for Federal activity is higher than the percentage set out by the OCPF's 
interpretive bulletin, based on the assignment of fewer non-Federal points than is required by the 
OCPF. You present a number of reasons for the Party's allocation formula, including the Party's 
belief that (a) the use of the word "may" in the Commission's "Instructions for Preparing the 
Method of Allocation Schedule H-1" indicates the discretionary nature of counting non-Federal 
points, and (b) the "local candidates" category should include no points because the Party does 
not participate in any local elections and these local elections "are almost exclusively non-
partisan in nature." 
 
OCPF asserts, however, that the Party's non-Federal account must pay the full amount of the 
state share permitted by Federal regulation for any mixed activity. OCPF contends that Federal 
law does not preempt State law where Federal law permits payment of the state share of a mixed 
expense while the State law mandates such payment. Specifically, OCPF has required a 25/75 
Federal/state allocation for state party committees, unless the party committee adds to the ratio 
an extra non-federal point permitted in the regulation (thus resulting in a 22/78 allocation). The 
25/75 ratio is derived by assigning two Federal points, one each for the U.S. Senate and the 
House, and six non-Federal points, one for governor, two for other statewide offices, one for 
state senate, one for state representative, and one for local candidates. 
 
In a comment letter submitted to the Commission, OCPF addressed the Party's assignment of 
zero points to the category for local candidates. It points out that, although the Party does not 
participate in local elections, other state committees of other parties might, and the Party may do 
so in the future. In addition, although most local elections in Massachusetts are non-partisan, 
there are still 25 communities with "partisan preliminaries or caucuses." 
 
You seek an advisory opinion as to whether the non-Federal points are discretionary or 
mandatory, according to Commission regulations. You also refer to the possible preemption of 
Massachusetts regulations by Commission regulations, and ask whether the Party may pay for all 
of its administrative costs out of its Federal account. 
 
Commission regulations describe the ballot composition method as follows: 
 

In calculating a ballot composition ratio, a state or local party committee shall 
count the federal offices of President, United States Senator, and United States 
Representative, if expected on the ballot in the next general election, as one 
federal office each. The committee shall count the non-federal offices of 
Governor, State Senator, and State Representative, if expected on the ballot in the 
next general election, as one non-federal office each. The committee shall count 
the total of all other partisan statewide executive candidates, if expected on the 



ballot in the next general election, as a maximum of two non-federal offices. State 
party committees shall also include in the ratio one additional non-federal office if 
any partisan local candidates are expected on the ballot in any regularly scheduled 
election during the two-year congressional election cycle. Local party committees 
shall also include in the ratio a maximum of two additional non-federal offices if 
any partisan local candidates are expected on the ballot in any regularly scheduled 
election during the two-year congressional election cycle. State and local party 
committees shall also include in the ratio one additional non-federal office. 11 
CFR 106.5(d)(1)(ii). 

 
Discretionary Nature of the Non-Federal Points 
 
The Commission notes language throughout 11 CFR 106.5(d)(1)(ii) using the word "shall." 
Although the word "shall" carries a presumption that it is used in the imperative, legislative 
history and purpose are relevant in making such a determination. See Sutherland Statutory 
Construction 57.01-57.05 (5th Ed.). The Explanation and Justification of the regulation as 
initially promulgated in June 1990, and, as amended in March 1992, indicates the non-imperative 
nature of the assignment of non-Federal points. In March 1990, when the Commission 
promulgated comprehensive regulations on allocation, the Commission expressed its view that  
 

allocating a portion of certain costs to a committee's non-federal account is a 
permissive rather than a mandated procedure. Thus, the amounts that would be 
calculated under the rules for a committee's federal share of allocable expenses 
represent the minimum amounts to be paid from the committee's federal account, 
without precluding the committee from paying a higher percentage with federal 
funds. 55 Fed. Reg. 26058, 26063 (June 26, 1990). 

 
When discussing the points for "other partisan statewide executive candidates," the Explanation 
and Justification referred to independently elected lieutenant gubernatorial candidates, and stated 
that that office "may be counted separately from the governor." [emphasis added]. Id. at 26064. 
In addition, when the Commission amended the rules on allocation of administrative costs by 
state and local party committees, the Explanation and Justification stated that party committees 
"may add an additional non-federal point" and "may also include non-federal point(s) for local 
offices if partisan local candidates are expected on the ballot in any regularly scheduled election 
during the two-year congressional election cycle." [emphasis added]. 57 Fed. Reg. 8990 (March 
13, 1992). In further discussing the additional points for local office races, the Commission 
referred to the Notice of Proposed Rulemaking, whose approach was being affirmed, as 
proposing that "(d)(1)(ii) be amended to allow" the inclusion of the points [emphasis added]. Id. 
at 8991. 
 
Based on the foregoing, the Commission concludes that the non-Federal points are not 
mandatory under Federal law. The allocation regulations impose a floor on Federal points and a 
ceiling on non-Federal points. A state party committee may take the highest number of non-
Federal points allowable and must take the minimum number of Federal points that are required. 
A state party committee that proposes to apply a ratio entailing a higher Federal percentage may 
do so.1/ 



 
Federal Preemption of State Law 
 
Although the Commission has determined that the non-Federal points in the allocation ratio are 
discretionary, the practical effect of this determination with respect to your request depends upon 
whether Federal law preempts the application of State requirements. 
 
The Act states that its provisions and the rules prescribed thereunder, "supersede and preempt 
any provision of State law with respect to election to Federal office." 2 U.S.C. 453. The House 
committee that drafted this provision intended "to make certain that the Federal law is construed 
to occupy the field with respect to elections to Federal office and that the Federal law will be the 
sole authority under which such elections will be regulated." H.R. Rep. No. 93-1239, 93d Cong., 
2d Sess. 10 (1974). According to the Conference Committee report on the 1974 Amendments to 
the Act, "Federal law occupies the field with respect to criminal sanctions relating to limitations 
on campaign expenditures, the sources of campaign funds used in Federal races, the conduct of 
Federal campaigns, and similar offenses, but does not affect the States' rights" as to other areas 
such as voter fraud and ballot theft. H.R. Rep. No. 93-1438, 93d Cong., 2d Sess. 69 (1974). The 
Conference report also states that Federal law occupies the field with respect to reporting and 
disclosure of political contributions to and expenditures by Federal candidates and political 
committees, but does not affect state laws as to the manner of qualifying as a candidate, or the 
dates and places of elections. Id. at 100-101. 
 
These principles are codified in the Commission regulations which provide for Federal 
preemption with respect to the organization and registration of political committees supporting 
Federal candidates, disclosure of receipts and expenditures by Federal candidates and political 
committees, and the limitations on contributions and expenditures regarding Federal candidates 
and political committees. Federal Election Commission Regulations, Explanation and 
Justification, House Document No. 95-44, at 51. 11 CFR 108.7(b). 
 
Through its allocation regulations, the Commission has asserted broad authority with regard to 
allocable expenses that by their very nature are inextricably intertwined with Federal election 
activity. For example, the full amount of such expenses must be disclosed at the Federal level, 
along with the allocation formulas used, and an explanation of the transfers from the non-Federal 
account. 11 CFR 104.10. 
 
The Commission's allocation regulations were clearly designed to allow affected committees the 
flexibility to pay for more than the minimum Federal share of allocable expenses with funds 
raised under the Federal restrictions. Recognizing that the allocation rules would be imposing 
more Federal responsibilities on committees (e.g., the need to disclose even the non-Federal 
share of disbursements), the Commission intended to leave committees with the option of paying 
for allocable expenses in a way that is less burdensome if they so choose. This intent is reflected 
in the language in the Explanation and Justification of the regulations quoted above on pages 3 
and 4. 
 
The OCPF interpretive bulletin contradicts the Commission's allocation regulations in that it 
would deny the Party the flexibility to pay more than the Federal minimum share with Federally 



restricted funds. Accordingly, the Commission concludes that the applicable part of the 
interpretive bulletin is preempted by Federal law.2/ 
 
This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or regulations 
prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your request. 
See 2 U.S.C. 437f. 
 
Sincerely, 
 
(signed) 
 
Scott E. Thomas 
Chairman 
 
P.S. Vice-Chairman Potter voted against approval of this opinion and will submit a dissenting 
opinion at a later date. 
 
ENDNOTES 
 
1/ If a state party committee chooses to pay a higher than minimum Federal share for any 
particular administrative expense, it may not make adjustments in other administrative 
expenditures in order to "recapture" the difference between that optional higher Federal share 
and the required Federal minimum share. 
 
2/ Since you have not raised it, the Commission does not reach the issue of whether the portion 
of the interpretive bulletin that would require the Party to disclose the non-Federal share of 
allocable disbursements at the State level also would be preempted. 
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