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The Office of the General Counsel and my fellow
Commissioners have labored long to reach the Advisory Opinion
that the Commission issues today in AO 1993-6. I regret that I
am unable to join in that Opinion. However, the Commission is
conducting business as usual when Congress has issued a rare
directive for change. Congress clearly intended to change the
status quo when it revoked the "grandfather" provision and
stated that henceforth current and future Members of Congress
could not use excess campaign funds for personal use. See
Ethics Reform Act of 1989, Pub. L. 101-194. See also
2 U.S.C. S 59e(d); House Rules 43 and 45; and Senate Rule 38.
Congress evidently took these steps in response to public
outrage over reports of ex-Members walking away from office with
thousands of dollars of campaign contributions. We owe it to
Congress to show equal determination when it comes our turn, as
it does here, to interpret and enforce these provisions.

This Advisory Opinion Request stems from former Congressman
Panetta's appointment as Director of the Office of Management
and Budget on January 22, 1993. Prior to that time Mr. Panetta
had served as a Member of Congress since January 1977 (the 95th
Congress), and was sworn in as a Member of the 103rd Congress on
January 5, 1993. Thus, Mr. Panetta is the first Member of the
103rd Congress to leave congressional office and ask us to
interpret the new "no personal use" law now applicable to all
current and future Members of Congress. Ex-Congressman Panetta
and his campaign committee are to be commended for recognizing
these as novel issues and raising them with the Commission.
Less honorable public servants might have acted first, and
sought legal guidance only if questioned.

Ultimately, the question before the Commission is whether
we follow past practices of allowing campaign funds to serve as
a "slush fund" for former Members, or whether we enforce the new
congressional prohibition on converting campaign funds to
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personal use once campaigns are completed. Unfortunately, this
Advisory Opinion includes language which will serve to allow,
perhaps even encourage, the conversion of campaign funds to
personal use by former Members of Congress.

First, the Commission here allows a former Member to pay
some portion of his own and his family's Inaugural hotel bills
on the assertion that the hotel suite was*also used for business
or campaign meetings. This is a mistake. As noted on page
seven of today's majority opinion, the Commission has in the
past concluded that "payment of living expenses of a
senator-elect and his family would be impermissible because
those expenses would have existed whether or not the
senator-elect had been elected . . .." Citing Advisory Opinion
1980-138. To me AO 1980-138 is exactly on point. Mr. Panetta
and his family would have had hotel expenses in Washington
during the Inaugural, whether or not the hotel suite was also
used for some campaign committee purposes, or other non-personal
business. In my view, former Members should not be permitted to
mix expenditures for personal and campaign committee use of
facilities, such as hotel suites. There is simply no way for
the public or the Commission to monitor such use, or to
determine whether the allocation of costs for the suite was
fair. Instead, expenses should be separately incurred, and
separately paid. Here, for instance, the Commission should have
permitted the ex-Member's Committee to pay only for a separate
conference or meeting room in the hotel used only for campaign
or business purposes. The Committee should not have been
allowed to pay for any of the hotel suite actually used
personally by the Congressman and his family during the
Inaugural.

Secondly, the Commission here allows a former Member's
campaign committee to issue checks directly to the former Member
as payment for travel. This is also a mistake. There will be
no way to adequately monitor such expenditures and it will

1. This case presents none of the complexities inherent in the
regulation of the use of campaign funds by current, on going,
campaigns. Ex-Members of Congress who are not currently
candidates (such as Mr. Panetta) cannot avail themselves of a
candidate's usual "wide discretion" to determine what is
campaign related. However, some on-going campaign activities
also have the clear potential to undermine public confidence in
the federal political system. I note that the National
Association of Business Political Action Committees has recently
called for campaign finance reforms, including "tightening the
definition of campaign expenditures to eliminate questionable
spending and all personal use." NABPAC Position Statement,
April 23, 1993, Summary Page, item 4. Accordingly, I agree with
those of my colleagues who believe that the Commission should
engage in a Rulemaking on the entire question of personal use by
candidates.
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promote the appearance of the personal use of excess campaign
funds. How will the Commission or the public know whether the
travel was for a single day's legitimate political event, such
as a local party fundraiser, or for a two week family ski
vacation? What happens if there is arguably some political
purpose to the two week ski vacation? Instead of the misguided
approach taken in this Advisory Opinion, I would prefer the
method already provided by the Act and Commission regulations.
See 2 U.S.C. 5 439a, 11 C.F.R. 114.2(c). Under these provisions
candidates may transfer campaign funds to any national, State,
or local committee of a political party. Those funds then may
be used by the recipient committee, in its discretion, to pay
for any former Member's travel to attend party fundraisers, etc.
Under this approach the public record will reflect the transfer
to an entity independent of the ex-Member, and may also show the
expenditure by the party committee for a stated purpose. Such
an arms-length transaction, and the accompanying reporting,
would go far to reassure the public that the travel was not a
prohibited conversion of excess campaign funds to personal use.

I hope my colleagues will reverse course on these two
issues if we conduct a rulemaking on the issue of personal use.
To leave this precedent on the books will only invite mischief.

Finally, I agree with those of my colleagues who argued
that committees of former Members should have a definite ending
point. Unless the Committee has ongoing tax or legal matters,
this ending point should be within a period of a few months
following departure from Congress. This too, should be included
in any Commission Rulemaking concerning the personal use of
campaign funds.

Trevor Potter
Vice Chairman

Dated: May 14, 1993


