
 

 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
 
February 4, 1993  
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1993-1 
 
The Honorable Dan Burton 
2411 Rayburn House Office Bldg. 
Washington, D.C. 20515 
 
Dear Mr. Burton: 
 
This responds to your letter of January 5, 1993, requesting an advisory opinion regarding 
application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), to your plan 
to build and lease a campaign storage facility. 
 
You represent the Sixth Congressional District of Indiana. The Dan Burton for Congress 
Committee (the "Committee") is your registered principal campaign committee. You state that 
you would like to build a medium-sized storage shed to store your campaign records and 
assorted campaign materials. You plan to build this shed on your "personal property" and pay for 
it with your personal funds. You would then charge rent to the campaign for the use of the 
facility. The rent, you state, would be equivalent to that charged by temporary storage facilities 
in the same area. You further state that "the shed is intended for campaign materials while the 
campaign is paying rent, and the campaign will cease paying rent when the shed is no longer 
being used for campaign purposes." You ask whether this arrangement is permissible under the 
Act and Commission regulations. 
 
Under the Act, the term "contribution" includes any gift, subscription, loan, advance or deposit 
of money or anything of value made by any person for the purpose of influencing any election 
for Federal office. 2 U.S.C. 431(8)(A)(i). Commission regulations provide that "anything of 
value" encompasses providing any goods or services, including equipment, without charge or at 
a charge which is less than the usual and normal charge for such goods or services. 11 CFR 
100.7(a)(1)(iii). Goods or services provided at the usual or normal charge are not considered 
contributions. Id. The regulations define "usual and normal charge" for goods to be the price of 



those goods in the market from which they ordinarily would have been purchased at the time of 
the transaction. 11 CFR 100.7(a)(1)(iii)(B). 
 
The Commission has previously stated that, under the Act and Commission regulations, a 
candidate and the candidate's campaign committee have wide discretion in making expenditures 
to influence the candidate's election, but may not convert excess campaign funds to personal use. 
2 U.S.C. 431(9) and 439a; Advisory Opinions 1992-4, 1992-1 and 1992-12.1/ 
 
In past opinions, the Commission has held that campaign committees may pay a portion of the 
candidate's rent where campaign staff use a candidate's apartment for lodging, may pay rent to a 
candidate for campaign office space in a candidate's house, and may pay a portion of the rent of a 
candidate's residence where a part of the house is used for campaign equipment storage. See 
Advisory Opinions 1985-42, 1983-1 and 1978-80. In particular, your situation is similar to that 
considered in Advisory Opinion 1988-13 where a candidate who owned a building, wished to 
rent storage and office space in the building to his campaign. The Commission agreed that such 
payments would not violate the Act.2/ Given these precedents, the Commission concludes that 
your proposed arrangement is permissible under the Act and Commission regulations.3/ The 
rental payments should be disclosed by the Committee as operating expenditures as required by 
the Act and Commission regulations. See 11 CFR 104.3(b)(2). 
 
The Commission expresses no opinion as to any application of the rules of the House of 
Representatives to your activity, nor as to any tax ramifications, since those issues are outside the 
Commission's jurisdiction. 
 
This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the Act, or 
regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
Sincerely, 
 
(signed) 
 
Scott E. Thomas 
Chairman 
 
Enclosures (AOs 1992-12, 1992-4, 1992-1, 1988-13, 1985-42, 1983-1 and 1978-80) 
 
ENDNOTES 
 
1/ You are a Member of the 103rd Congress and are, therefore, prohibited from converting 
campaign funds to personal use. However, the issue of personal use would not appear to arise in 
this opinion since you intend to use your own personal funds to build the storage facility, to 
charge rent to the Committee at the comparable commercial rate and to charge rent only for the 
period while the facility is used for campaign purposes. See also discussion at footnote 2 below. 
 



2/ However, the Commission also stated "[i]f such rental payments by a candidate's campaign 
committee represent more than the usual and normal charge for the use of the facilities in 
question, the amount in excess of the usual and normal charge would be subject to the personal 
use ban of 2 U.S.C. 439a." Advisory Opinion 1988-13. 
 
3/ You have stated that the Committee will pay the same rent it would have paid if it had rented 
storage facilities elsewhere. An issue in past opinions is whether a payment or lease agreement 
between a candidate and his committee is consistent with normal business practices. If a 
Committee pays less than it otherwise might, this would constitute a contribution by the 
candidate to the Committee which, though legal, would need to be reported. See Advisory 
Opinions 1988-13 and 1983-1. 
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