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Washington, DC  20463 

 
 
September 25, 1992 
 
CERTIFIED MAIL,  
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1992-31 
 
Kathy A. Magraw, Treasurer 
LaRouche for Economic Recovery 
P.O. Box 266 
Leesburg, VA 22075 
 
Dear Ms. Magraw: 
 
This responds to your letter of July 31, 1992, requesting an advisory opinion regarding the 
application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), to the filing 
obligations of James Bevel, as a Vice Presidential candidate. 
 
You state that Mr. Bevel is the Vice Presidential running mate of Lyndon LaRouche, who is 
running as an independent candidate for President of the United States. The principal campaign 
committee designated by Mr. LaRouche is LaRouche for President- Independents for Economic 
Recovery ("the Campaign"). You emphasize that neither candidate will be the nominee of any 
party, major or minor. 
 
Both candidates constitute a "unified ticket, neither of whom is running independently of the 
other." Both are seeking "conjoint ballot status in various states." The two candidates intend to 
issue joint literature and in other respects, you state, to campaign for each other as part of a joint 
ticket. They will appear as a two candidate ticket on the state ballots where the campaign attains 
ballot access. 
 
You further explain that Mr. LaRouche has filed a Statement of Candidacy and his designated 
principal campaign committee has filed a Statement of Organization. However, Mr. Bevel has 
not filed a Statement of Candidacy, nor formed a principal campaign committee. You assert that 
he is not yet obligated to file because he has not met the threshold 
 



that applies to candidates under 11 CFR 100.3. You pose three questions regarding his future 
filing obligations: 
 
1. Must Mr. Bevel file a Statement of Candidacy? 
 
2. Must he designate a principal campaign committee? 
 
3. If he must designate a principal campaign committee, may it be the same committee 
designated by Mr. LaRouche? 
 
Your questions implicate those provisions of the Act and Commission regulations that address 
the filing and reporting obligations of a candidate for the office of Vice President and pose issues 
regarding a joint campaign effort with a Presidential candidate. In general, the Act and 
Commission regulations envision that the joint campaign of two candidates for President and 
Vice President should be treated as a single campaign for certain reporting and related 
purposes.1/ However, the Act prescribes an important qualification in that both candidates shall 
be the nominees of a political party. See 2 U.S.C. 432(e)(1) and 434(a)(10) and 11 CFR 103.4. 
 
For example, section 432(e)(1) states that a candidate for Federal office (other than the nominee 
for the office of Vice President) shall designate in writing a political committee to serve as the 
principal campaign committee of such candidate. 2 U.S.C. 432(e)(1), 11 CFR 101.1(a). This 
provision clearly exempts the Vice Presidential candidate from the requirement to designate a 
principal campaign committee provided he or she is the nominee of a political party. This implies 
that such a candidate not nominated by party would not be exempt from the filing requirement. 
The point is made explicit in the House report discussing section 432(e)(1). It explains "[a]n 
individual who has been nominated for the Office of Vice President by a political party does not 
have to designate a principal campaign committee." H.R. No 96-422, 96 Cong., 1st Sess. at 12 
(1979).2/ Similarly, section 434(a)(10) requires that the treasurer of a committee supporting a 
candidate for the office of Vice President (other than the nominee of a political party) shall file 
reports in the same manner as a candidate for the office of President. 2 U.S.C. 434(a)(10). 
 
Applying these provisions to the first and second questions, the Commission concludes that once 
Mr. Bevel becomes a candidate, he is required both to designate a principal campaign committee 
and to file a Statement of Candidacy. The Commission notes that Mr. Bevel does not expect to 
be the nominee of a political party; therefore, he cannot rely on the exception found in section 
432(e)(1). The Act and Commission regulations do not provide for an exception that would 
nullify the obligation of Vice Presidential candidates to file Statements of Candidacy. Further, 
the provision excepting a Vice Presidential candidate from the duty to file reports is expressly 
limited to Vice Presidential candidates who are the nominees of political parties. Therefore, 
when Mr. Bevel becomes a candidate under the Act, his requirements will be the same as any 
other Federal candidate. He will be required to file a Statement of Candidacy and to designate a 
principal campaign committee that must file reports with the Commission. 
 
Regarding Mr. Bevel's choice of a principal campaign committee, the Act provides that no 
political committee which supports, or has supported, more than one candidate may be 
designated as an authorized committee or a principal campaign committee. An exception, not 



applicable here, does allow a candidate for the office of President nominated by a political party 
to designate the national committee of such political party as his principal campaign committee. 
See 2 U.S.C 432(e)(3).3/ Again, neither the Act or Commission regulations provide an exception 
in section 432(e)(3) for the Vice Presidential candidate who is not the nominee of a political 
party but nonetheless linked to a Presidential candidate. Therefore, in response to your third 
question, the same committee designated by Mr. LaRouche may not be designated by Mr. Bevel 
as his principal campaign committee or as an authorized committee. 
 
The fact that Mr. Bevel must designate his own separate principal campaign committee does not 
preclude joint campaign activity with his Presidential running mate. However, all contributions, 
receipts, expenditures, and disbursements pertaining to each candidate must be reported by the 
committee accepting any receipt or making any disbursement. See 11 CFR 110.8(d)(3).4/ 
 
The special circumstances presented here, where neither candidate is the nominee of a political 
party, also raise the issue whether Mr. Bevel's campaign committee and Mr. LaRouche's have 
separate contribution limits. Under 2 U.S.C. 441a(a)(7)(C), contributions to a candidate for Vice 
President are also considered to be contributions to the presidential candidate who has been 
nominated by the same political party. See 11 CFR 110.8(f) [expenditures on behalf of candidate 
nominated by political party for the office of Vice President are attributed to the same party's 
nominee for President]. 
 
Although your request states that Mr. Bevel and Mr. LaRouche are seeking election as 
independents and will not be nominated by any political party, they are nevertheless running as a 
unified ticket on the same ballot line. Any voter who decides to vote for Mr. LaRouche will also, 
of necessity, vote for Mr. Bevel. Furthermore, for contribution limit purposes, Commission 
regulations treat independent candidates the same as those who first seek nomination by a 
political party and then qualify as candidates in the general election. 11 CFR 100.2(c)(4) 
[independent candidate may designate "primary election" date by selecting either one of two 
permissible dates]; see Advisory Opinions 1975-44 and 1975-53 [independent and minor party 
candidates who participate in general election also allowed separate contribution limit for 
"primary election"]. 
 
Given the longstanding Commission policy on contribution limits for independent candidates, 
together with the ballot unity and the combined campaigns of Mr. Bevel and Mr. LaRouche, the 
Commission concludes in this case that, for purposes of the Act's contribution limits, their 
respective principal campaign committees (as well as any other authorized committees of either 
candidate) should be considered as affiliated committees. Accordingly, all contributions received 
by any authorized committee of either candidate are considered as received by both candidates. 
11 CFR 110.3(a)(1)(i). In addition, each principal campaign committee must identify the other as 
an affiliated committee on its Statement of Organization filed with the Commission. 11 CFR 
102.2(a)(1)(ii), 102.2(b)(1)(i). 
 
This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the Act, or 
regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 



Sincerely, 
 
(signed) 
 
Scott E. Thomas 
Vice-Chairman for the Federal Election Commission 
 
Enclosures (AOs 1975-53 and 1975-44) 
 
ENDNOTES 
 
1/ For purposes of Chapter 95 of title 26, United States Code, and Commission regulations at 11 
CFR 9002.1 and 9002.2, a Vice Presidential candidate nominated by a political party and that 
party's Presidential nominee are viewed as conducting a unified campaign in that any authorized 
campaign committee of the Vice Presidential nominee is deemed to be authorized by the 
Presidential nominee. The same treatment is accorded to committees authorized by the 
Presidential nominee. This option does not reach any issues with respect to the application of 
Title 26 or related regulations to Mr. Bevel's Vice Presidential campaign. 
 
2/ This same legislative history includes language indicating that a candidate for Vice President 
"who is seeking nomination independent of any Presidential candidate will be required to 
designate a principle campaign committee." This discussion is set in the context of a primary 
campaign within a political party. The implication is that a Vice Presidential candidate under 
these circumstances who is not independent of a Presidential candidate for nomination would not 
have top designate a principle campaign committee. However, this may not be read as excusing a 
Vice Presidential candidate in the general election, who is not seeking a party's nomination and 
has a Presidential candidate running mate, from the obligation to file separately from the 
Presidential running mate. The Act and regulations are explicit in limiting the filing exemptions 
to Vice Presidential candidates who are nominees of a political party. 
 
3/ As noted above, there is no need for a party's nominee for Vice President to choose a principal 
campaign committee. However, the Vice Presidential nominee of a political party is required to 
use the same depository as the party's Presidential nominee. See 11 CFR 103.4. 
 
4/ Because the Commission regards the respective principal campaign committees of Mr. Bevel 
and Mr. LaRouche as affiliated (see discussion hereafter), Mr. Bevel's committee may choose to 
conduct all its financial activity (both receipts and disbursements) through Mr. LaRouche's 
principle campaign committee. While reports from both principal campaign committees would 
still be required, the Bevel committee could file very simple reports (with -0- entries on all lines 
of the cover pages) if, in fact, it had no distinct receipts or disbursements of its own, but instead 
conducts all activities in concert with and through the LaRouche committee. Further, transfers 
may be freely made between these affiliated committees. However, both committees must report 
these transfers. 
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