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August 10, 1992 
 
CERTIFIED MAIL,  
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1992-20 
 
Frederick T. Spahr, Ph.D. 
Executive Director 
American Speech-Language-Hearing Association 
10801 Rockville Pike 
Rockville, MD 20852 
 
Dear Dr. Spahr: 
This responds to your letter dated May 27, 1992, as supplemented by letters dated July 1 and 
July 6, 1992, requesting an advisory opinion on behalf of the American Speech-Language-
Hearing Association ("ASHA") and ASHA Political Action Committee ("ASHA-PAC") 
concerning application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), 
and Commission regulations to the acceptance of checks from incorporated practices and 
incorporated state association accounts for administrative purposes. 
 
ASHA is an incorporated membership organization that you refer to as a professional 
association. It is the connected organization of ASHA-PAC, a separate segregated fund 
registered with the Commission. ASHA's membership consists of approximately 64,000 
individual members, who are speech- language pathologists and audiologists, most of whom 
work in hospitals and school settings. Seven percent of the members have independent practices. 
You state that, in accordance with the Act, ASHA solicits only its members for contributions to 
ASHA-PAC.1/ Although each solicitation includes the statement, "ASHA-PAC cannot accept 
corporate checks," occasionally (10 to 15 instances per year) a member who owns an 
incorporated private practice will make a contribution to ASHA-PAC using a check drawn on 
that practice. You add that individual ASHA members who are presidents of separate state 
associations have made contributions to ASHA-PAC drawn on those incorporated state 
associations. The state associations are not members of ASHA. 
 
In the past, ASHA has returned such checks to the contributors, but has now become aware of 
advisory opinions that permit members, including corporate members, of membership 



organizations to defray the organization's costs for SSF administration and solicitation in certain 
circumstances. You therefore ask whether ASHA members may make contributions to ASHA-
PAC with checks drawn on their independent practices if such checks are deposited in ASHA's 
general treasury funds, recorded in a separate administrative account, and used for the purpose of 
defraying ASHA's expenses in running the PAC. You also ask whether checks drawn on 
incorporated state associations, which are submitted by ASHA members who are presidents of 
such associations, may be deposited and used in the same manner. Additionally, you ask whether 
such checks, made out to "ASHA-PAC" and not ASHA, may be recorded in such an 
administrative account for administrative purposes if the checks are endorsed to ASHA on the 
backs of the checks. You state that, if the Commission approves these activities, ASHA would 
inform such contributors of the handling of their contributions and that they have the opportunity 
to have the checks returned. 
 
Under the Act, a corporation is prohibited from making any contribution or expenditure in 
connection with a Federal election. 2 U.S.C. 441b(a). The Act provides, however, that the term 
"contribution or expenditure," does not include the establishment, administration, and solicitation 
of contributions to a separate segregated fund to be utilized for political purposes by a 
corporation, labor organization, membership organization, cooperative, or corporation without 
capital stock. 2 U.S.C. 441b(b)(2)(C); 11 CFR 114.1(a)(2)(iii). The Commission has previously 
held that members of an incorporated trade association may donate funds or merchandise to the 
association or a separate administrative account to defray the administration and solicitation 
expenses of the association's SSF. Advisory Opinions 1986-13, 1982-36, and 1980-59. The 
Commission has applied this principle to the professional corporation accounts of individual 
members of an incorporated membership organization, allowing the use of such accounts to 
make combined payments of dues to the connected organization and donations for administration 
of the SSF. The donation portion of the payment could not be deposited in the separate 
segregated fund itself and used for the purpose of influencing Federal elections, but could be 
deposited in an account used only for the administrative and solicitation costs of the SSF. Such 
an account would function as a treasury account of the connected organization. Advisory 
Opinions 1990-4 and 1982-61. 
 
You propose to have donations that are made by ASHA members from their corporate practice 
accounts deposited in an ASHA general treasury account with separate book records showing 
that the funds will only defray administrative and solicitation expenses of ASHA-PAC. In 
addition, you plan to avoid the deposit of such funds in an ASHA-PAC account, used for 
contributions to Federal candidates, by having checks made out to the SSF endorsed to ASHA. 
In view of the cited advisory opinions, the Commission concludes that the proposed treatment of 
donations from corporate practice accounts is permissible.2/ 
 
The Commission does not reach the same conclusion, however, with respect to donations by 
presidents of non-member state associations who submit checks drawn on the association 
accounts. Although the presidents may have been solicited as individual members of ASHA, 
their donations are unlike those from incorporated private practice accounts in that the latter 
accounts are under the control of the member due to a proprietary relationship. As such, although 
the corporate account of the practice is not a member, the member's use of the account for this 
purpose is so inextricably identified with the member's professional vocation as to present a 



situation that is materially indistinguishable from those corporate members who may contribute 
funds to defray administrative costs. The relationship between the state association and its 
president is of a very different nature. The Commission concludes, therefore, that the proposed 
treatment of the donations from the state association presidents is not permissible. 
 
This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or regulations 
prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your request. 
See 2 U.S.C. 437f. 
 
Sincerely, 
 
(signed) 
 
Joan D. Aikens 
Chairman for the Federal Election Commission 
 
Enclosures (AOs 1990-4, 1987-5, 1986-13, 1982-61, 1982-36, and 1980-59) 
 
ENDNOTES: 
 
1/ You state that individuals who are certified by ASHA, but are not ASHA members, and 
international affiliate members are not solicited. The Commission assumes the ASHA will solicit 
only those individuals who meet the standards for membership as set out in previous advisory 
opinions. See Advisory Opinion 1987-5. 
 
2/ You state that, if the Commission approves ASHA's proposed activities, ASHA would inform 
contributions using their practice accounts of the handling of their contributions and give them 
the opportunity to have their checks returned. Commission regulations require that solicitations 
for contributions to separate segregated funds meet certain standards ensuring the voluntariness 
of contributions. 11 CFR 114.5(a). A solicitation to a member for a contribution to an SSF must 
inform the member of the political purposes of the fund and must inform the member of his or 
her right to refuse to so contribute without any reprisal. 11 CFR 114.5(a)(3) and (4). This 
information must be provided at the time of the solicitation. These regulations, however, do not 
require that the solicitation state that contributions on a corporate account will be deposited in an 
ASHA account. Nevertheless, the Commission notes its approval of your proposed notification 
procedure. 
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