
 

 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
 
May 15, 1992 
 
CERTIFIED MAIL,  
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1992-12 
 
Martin L. Peterson 
Campaign Manager 
LaRocco for Congress Campaign 
P.O. Box 1553 
Boise, Idaho 83701 
 
Dear Mr. Peterson: 
 
This responds to your letters of March 11, and 25, 1992, requesting an advisory opinion 
regarding the application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), 
to the lease of a van by the LaRocco for Congress Campaign (the "Committee"), the principal 
campaign committee for Representative Larry LaRocco. 
 
You state that the Committee wishes to lease a van. The van will be primarily used for 
transporting Mr. LaRocco and members of the campaign staff throughout the First Congressional 
District of Idaho for campaign related events in 1992. You state that when Mr. LaRocco is not on 
official or campaign business he may nevertheless use the van for personal purposes. On those 
occasions, however, Mr. LaRocco will reimburse the Committee for his personal use of the van. 
 
Your request letters provide the following information regarding the structure of the leasing 
arrangement which you describe as consistent with normal business practices: The long term (3 
year) lease will be with a commercial bank. Further, the Committee will be named as liable for 
the bank note financing the lease and will make the lease payments. 
 
Following the election in November 1992, there will be a change in the financial arrangements 
and use of the van. You state that Mr. LaRocco proposes to make the lease payments to the bank 
from his personal funds, and to substitute his name on the bank note in place of the Committee's 
name. He will then use the van for his own personal use, and no further campaign use is 



contemplated. You state that at the end of the lease period the van will become the personal 
property of Mr. LaRocco. 
 
You ask whether this arrangement is permissible under the Federal election laws and regulations. 
 
Under the Act, the term "contribution" includes any gift, subscription, loan, advance or deposit 
of money or anything of value made by any person for the purpose of influencing any election 
for Federal office. 2 U.S.C. 431(8)(A)(i). Commission regulations provide that "anything of 
value" encompasses providing any goods or services, including equipment, without charge or at 
a charge which is less than the usual and normal charge for such goods or services. 11 CFR 
100.7(a)(1)(iii). Goods or services provided at the usual or normal charge are not considered 
contributions. Id. 
 
The Commission has previously stated that, under the Act and Commission regulations, a 
candidate and the candidate's campaign committee have wide discretion in making expenditures 
to influence the candidate's election, but may not convert excess campaign funds to personal use. 
2 U.S.C. 431(9) and 439a; Advisory Opinions 1992-4 and 1992-1.1/ Further, the Commission has 
held on several occasions that campaign committees may purchase vehicles for campaign use. 
Advisory Opinions 1987-2, 1984-59 and 1979-48. In addition, the Commission has permitted the 
purchase specifically where the candidate proposed to make reimbursed, personal use of the 
vehicle. Advisory Opinion 1984-59.2/ 
 
You have stated that the proposed lease transaction is being conducted through a commercial 
bank and that its terms are consistent with normal business practices. The Commission expresses 
no opinion whether these arrangements are in keeping with usual trade practices since you have 
not presented that question for Commission review. For purposes of this opinion, however, the 
Commission will assume that the bank is making its usual and normal charge for the leasing 
transaction. 
 
The Commission notes your situation is nearly identical to that considered in Advisory 1984-59. 
In that opinion, a candidate's campaign committee wished to purchase a van that would be used 
to provide transportation to committee staff for campaign activities. The candidate himself 
planned occasional personal use of the van, but stated that such use would be reimbursed to the 
committee. While it is true that in your situation, unlike Advisory Opinion 1984-59, the 
candidate plans to eventually assume personal financial responsibility with concomitant use and 
future ownership of the vehicle, this distinction does not materially alter the similarity, nor is it 
significant to the result here. 
 
Therefore, the Commission concludes that your proposed arrangement is permissible under the 
Act and Commission regulations.3/ While you state that no further campaign use of the van is 
contemplated after the November 1992 general election, the Commission notes that any such use 
by Mr. LaRocco for a possible 1994 congressional campaign, will be viewed as an in-kind 
contribution from him. 
 



The Commission expresses no opinion as to any application of the rules of the House of 
Representatives to your activity, nor as to any tax ramifications, since those issues are outside the 
Commission's jurisdiction. 
 
This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the Act, or 
regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
Sincerely, 
 
(signed) 
 
Joan D. Aikens 
Chairman for the Federal Election Commission 
 
Enclosures (AOs 1992-4, 1992-1, 1987-2, 1984-59 and 1979-48) 
 
ENDNOTES: 
 
1/ Mr. LaRocco is not a "grandfathered" member of Congress and is, therefore, prohibited from 
converting campaign funds to personal use. However, because your request indicates that Mr. 
LaRocco will reimburse the Committee for his personal use of the van, the Commission need not 
address whether the personal use prohibition of 2 U.S.C. 439a would apply in this case. 
 
2/ In discussing the reporting consequences of the reimbursement, the Commission noted that the 
payments so made would not be viewed as contributions to the committee because there would 
have been no purpose to influence a Federal election where the candidate was "merely paying for 
[his] non-campaign use of a committee asset." Advisory Opinion 1984-59. The committee was 
also advised that the payments should be treated as would any other payment falling into the 
reporting category of "Other Receipts." 
 
3/ The Commission assumes that upon assuming the lease Mr. LaRocco will also accept a pro 
rata share of the financial obligations and charges attending the lease such as, for example, the 
security deposit payments. The Commission notes that the lease may provide for a discount on 
the purchase price of the van at the conclusion of the agreement. In that event, a portion of the 
discount may belong to the committee. However, the answer to this issue would depend upon the 
details of the lease agreement, and normal commercial business practices. 
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