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CONCURRING OPINION OF
COMMISSIONERS AIKENS, ELLIOTT £ POTTER
TO ADVISORY OPINIONS 1992-1 & 1992-4

On February 27, 1992 and March 5, 1992, the Commission

discussed, but was unable to approve the General Counsel's

drafts affirming two candidates' right to use campaign funds to

pay themselves a salary or pay their living expenses. In our

opinion, Counsel's drafts correctly applied the Commission's

precedent which allows candidates to receive compensation from

their committees during the campaign.

) This is not an instance where the Federal Election Campaign

Act of 1971, as amended ("the Act"), and the Commission's

regulations are silent on the question we are asked to address.

Nor is this an instance where the Commission has before it a new

statutory provision not yet interpreted. Rather, the question

1. Advisory Opinion Request 1992-1 was made by Roger Faulkner,
a candidate for the U.S. Senate in Wisconsin. Mr. Faulkner
asked about the legality of entering into a contractual
arrangement with his committee granting Mr. Faulkner a monthly
salary of $3,000. The request maintains this salary will
remunerate the candidate for his management of the campaign and
the making of appearances on behalf of the campaign. Faulkner
asserts this taxable salary should enable him to meet all of his
personal expenses such as "rent, food while at home, child
support, health care, utilities and insurance."

Advisory Opinion Request 1992-4 was made by John Michael
Cortese, who is considering running as an independent in one of
California's 1992 U.S. Senate races. Mr. Cortese stated he
needs to utilize campaign contributions to defray his monthly
living expenses, because he will be working on campaign matters
full-time for a number of months.
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we face in these Advisory Opinion Requests is one where the

answer is clear upon a reading of the Act, the regulations, and

the Commission's previous advisory opinions.

The General Counsel's draft opinions in these two matters

evaluated the situations by applying Section 439a of the the

Act. That section reads:

Amounts received by a candidate as
contributions that are in excess of any amount
necessary to defray his expenditures, and any
other amounts contributed to an individual for
the purpose of supporting his or her
activities as a holder of Federal office, may
be used by such candidate or individual, as
the case may be, to defray any ordinary and
necessary expenses incurred in connection with
his or her duties as a holder of Federal
office, may be contributed to any organization
described in section 170(c) of title 26, or
may be used for any other lawful purpose,
including transfers without limitation to any
national, State, or local committee of any
political party; except that no such amounts
may be converted by any person to any personal
use, other than to defray any ordinary and
necessary expenses incurred in connection with
his or her duties as a holder of Federal
office (emphasis added). 2 U.S.C. S 439a

2. Some of our colleagues do not like what they read. They
argue the Act ought to prohibit candidates from benefiting
personally from the expenditure of any campaign funds during a
campaign. Without agreeing or disagreeing with this proposed
new requirement (although it raises questions of government's
role in reviewing each and every campaign spending decision to
determine whether it impermissably benefits a candidate), we
conclude that the Commission must leave to Congress the decision
of whether to amend the Act to read as three of our colleagues
would wish.



Aikens, Elliott « Potter
AOR 1991-2 £ 1992-4 -PAGE 3-

By its own language, Section 439a is limited to prohibiting

candidates from converting excess campaign funds to personal

use. The Commission defines "excess campaign funds" as

contributions a candidate "determines are in excess of any

amount necessary to defray his or her campaign expenditures."

11 C.F.R. 113.l(e). Accordingly, a campaign expenditure is not

made from excess funds, but is from current receipts and

reported as an expenditure under 2 U.S.C. S 434(b)(4)(A).

The Commission gives committees wide latitude in

determining what its campaign expenditures should be. The

Commission wisely has never taken on the role of second-guessing

whether a committee can or should make any given expenditure.

The Act and Commission precedent only provide that (1) excess

campaign funds may not be converted to personal use; and (2) the

determination of what is "excess" is left up to the committee.

Accordingly, an examination of Section 439a is inapplicable

to any use of campaign funds for the purpose of influencing a
A

federal election. The only proper examination is whether a

candidate's salary is within the wide discretion given

3. This is in contrast to non federal election influencing
disbursements made from excess funds, which are reported
separately on line 21 as "other disbursements."
2 U.S.C. 5 434(b)(4)(G); Advisory Opinion 1984-50.

4. The more Section 439a is relied upon in reviewing on-going
campaign expenditures, the more the Commission inches toward
making subjective value judgments about the legitimacy,
appropriateness, and ultimately, the legality of expenditures.
See Advisory Opinion 1988-13 (concurring opinion of Aikens,
Elliott & Josefiak).
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candidates to determine what constitutes a campaign expenditure.

He believe a campaign committee can reasonably conclude a

candidate's salary or living expenses are necessary campaign

expenditures. That decision is within the discretion of the

candidate, and is called for by a proper reading of the Act and

Commission precedent. See Advisory Opinions 1988-13, 1984-8 and

1980-49.

The Commission has determined candidates' principal

campaign committees have discretion to use campaign funds to

provide (to name merely a few possibilities) the use of a car,

lodging or meals consumed by the candidate while on campaign

travel. See Advisory Opinions 1980-29, 1984-8 and 1987-2. In

fact, the Commission has a history of Advisory Opinions

confirming that campaign contributions may be used for virtually

any of a candidate's ordinary and necessary personal living

expenses during a campaign. See Advisory Opinions 1976-53 and

1978-5. Advisory Opinion 1978-5 specifically stated that

payments for the requesting candidate's "personal living

expenses would be permissible expenditures under the Act

although subject to disclosure pursuant to 2 U.S.C. S 434 . . ."

Host importantly, the Commission has held that this result was

not altered by the addition of Section 439a to the Act in the

1979 Amendments.

The requestor in AO 1980-49 asked "whether the Amendment to

the Act [Section 439a] would, in your opinion, affect the use of



Aikens, Elliott * Potter
AOR 1991-2 ft 1992-4 -PAGE 5-

campaign funds, during the course of a campaign for personal

living expenses of the candidate." (emphasis in original). The

Commission responded:

"The Commission concludes that the 1979 Amendments
to the Act, specifically the provisions of S 439af
do not affect the result reached in Advisory
Opinion 1978-5. The Commission has stated in
several advisory opinions that candidates and their
respective principal campaign committees have wide
discretion under the Act as to how campaign funds
may be spent. The Commission thus concludes that
so far as the Act is concerned, your personal
living expenses during the course of the campaign
may be defrayed from your campaign funds.The
issue of whether "excess campaign funds" may be
used for the described purpose is not presented by
your request and therefore, is not reached by the
Commission." (footnote omitted, emphasis added).

In Advisory Opinion 1986-36, the Commission allowed a

candidate to utilize 5 113.1(e) of our regulations and declare

funds "excess" during the course of a campaign. However, the

Commission has never attempted to abrogate to itself the

decision of what constitutes "excess" campaign funds in the

midst of a campaign.

Advisory Opinion Requests 1991-2 and 1991-4 merely ask the

Commission to explicitly reaffirm a candidate's principal

campaign committee's discretionary authority to pay for services

rendered to the campaign by the candidate during the campaign.

Advisory Opinion 1987-1 clearly confirms the contractual

arrangement proposed by one of the candidates in the current

5. This Advisory Opinion was approved on a vote of 5-0
(Commissioners Tiernan, Friedersdorf, HcGarry, Aikens and
Reiche in favor. Commissioner Harris absent).
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requests is exactly what the Commission requires for a candidate

to be compensated for lost wages or living expenses. As noted

in Advisory Opinion 1987-1, the Commission already permits a

principal campaign committee to solicit contributions to repay a

candidate's outstanding bank loans, which were used primarily to

pay the candidate's living expenses during the campaign. See

Advisory Opinion 1982-64. Thus, some Commissioners' discussion

of the distinction between the "appropriate" purchasing of items

for the furthering of a campaign and the "inappropriate" payment

for services is not persuasive.

Not only do the Act, Commission regulations and past

advisory opinions require the Commission to conclude a

candidate's principal campaign committee has the discretion to

pay the candidate a salary or defray a candidate's reasonable

living expenses, but the practicalities dictate the wisdom of

such a conclusion. It would be impossible for the Commission to

step into a candidate's shoes and decide the daily questions of

how best to expend campaign monies; nor would it be wise for the

Commission to attempt to do so. Such an intrusive federal

6. In rejecting a candidate's post-campaign claim against his
principal campaign committee for lost wages, the Commission has
stated that Section 439a "prohibits the use of excess campaign
funds by a candidate or former candidate to confer a direct or
indirect financial benefit . . . except in those situations
where the financial benefit is in consideration of valuable
services performed for the campaign."Advisory Opinion 1987-1
CITING Advisory Opinions 1986-39 and 1983-27 (emphasis added).
In fact, Advisory Opinion 1987-1 turns on the fact that the
candidate did not previously enter into a written agreement with
his principal campaign committee that provided for compensation
in exchange for valuable services to the campaign.
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regulatory role in basic questions of campaign spending during a

campaign was clearly not contemplated by Congress when it wrote

the Federal Election Campaign Act. Of necessity, such

determinations have wisely been left to that individual with the

best understanding of the needs and priorities of his or her

campaign, the candidate.

In leaving such determinations to the candidates the

Commission should be satisfied with the knowledge that all

candidate expenditures are fully disclosed for public critique.

The press will know if a candidate is paid a salary by his

principal campaign committee, and they will ensure that

potential contributors know. Given such disclosure, the

appropriate size of a candidate's salary (if any) will properly

be the subject of public debate, and the object of public

comment by the candidate's opponent.

Lastly, we wish to note that part of the Commission's

discussion of these requests centered on the possible inequities

which could arise if challengers are allowed to receive salaries

from their campaign committees while incumbents are not. Much

was made of the fact that elected public officials are

restrained by 18 U.S.C. S 201(c) and 5 U.S.C. S 7353 from

converting contributions into salary. The conclusion that

incumbents are somehow disadvantaged by allowing challengers to

receive salaries is a non sequitur because federal office

holders continue to receive their full federal salary while

campaigning for re-election. The salaries of Members of
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Congress are not diminished one penny because of time spent away

from Congressional offices campaigning. Yet, Commission

regulations require a pro-rata reduction in the salary of any

person privately employed who campaigns on office time. To our

knowledge, no one maintains that incumbent Members of Congress

campaign only on evenings and weekends, while working full days

in Congress year round. Because the Act and the Commission's

past interpretations of the Act prohibit challengers from

receiving continued payment from their current employers without

a demonstration of the work done for that compensation, it is

only logical to allow challengers to receive compensation from

their committees for services provided. See 11 C.F.R.

110.10(b)(2), Advisory Opinions 1977-68, 1978-6, and 1980-115.
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