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I concur with the result reached by the Commission in
Advisory Opinion 1991-10. I write separately to explain
my views on how the candidate in this case may mortgage
his jointly-held home.

Commission regulations allow a candidate to expend an
unlimited amount of his or her own personal funds on their
own campaign. 11 CFR 110.10(b)(1). If personal funds
are jointly held with a spouse, the candidate may only use
the "candidate's share" of the property. 11 CFR
110.10(b)(3). If a spouse's signature is required to
obligate the jointly held property, the spouse will not be
considered a contributor so long as the loan to the
campaign does not exceed the "candidate's share" of the
jointly held property. 11 CFR 100.7(a)(1)(i)(D).

A common question is what is the "candidate's share"
of jointly held property, in community property states,
or where property is held in a joint tenancy or in a
tenancy in common, the answer is simply one-half of the
equity of the property. 11 CFR 110.10(b)(3). When
property is held in a tenancy by the entirety, as is the
candidate's home in this case, this one-half division may
not be the right answer.

A tenancy by the entirety is an estate held by a
husband and wife as one person. Blacks Law Dictionary
1313-14 (5th ed. 1979). The whole estate is owned
concurrently by the two, and each spouse does not have a
separate, individual share. Id. A tenancy by the entirety
cannot be partitioned or defeated by one spouse since each
owns the whole together as one. See, e.g. Coleman v.
Jackson 286 F.2d 98 (D.C. Cir. 1960)

1. The term "personal funds" means "any asset the
candidate had legal right of access to or control over"
and has either legal title or an equitable interest.
11 CFR 110.10(b)(l).
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in Massachusetts, tenancies by the entirety retain
much of their common law glory. J. Cribbett, Principles
of the Law of Property, 96 (2nd ed. 1975). Each spouse is
seized of the whole property and neither can divide the
estate. Licker v. Gluskin, 265 Mass. 403, 164 N.E. 613
(1929). One spouse cannot obligate the other's interest
by a unilateral mortgage since there is one indivisible
estate in them both. Pineo v. White, 320 Mass 487; 70
N.E.2d 294 (1946). While one spouse may convey his or her
rights to the other spouse, the recipient spouse receives
no more property or title than he or she previously owned.
Hale v. Hale, 332 Mass. 329, 125 N.E.2d 142 (1955).
Lastly, the proceeds from a sale or mortgage of real
property held in the entirety is also held in the entirety
by both spouses as one. Smith v. Tipping, 349 Mass. 590,
211 N.E.2d 231 (1965).

In today's case, the home being mortgaged is held in
the entirety by the candidate and his wife. Because each
spouse owns the whole estate, and because the proceeds of
the mortgage are held in the entirety, the spouse's co-
signature will not cause a contribution by her even if the
amount of the loan exceeds one-half of the equity in the
estate. In my opinion, a properly executed conveyance in
this case could transfer all the equity in the home to the
campaign without causing the spouse to become a
contributor.

Additionally, for purely FECA purposes, the proceeds
from a properly executed mortgage on the whole value of a
estate by the entirety can be considered the "personal
funds" of the candidate since he has "legal right of
access" to the whole. 11 CFR 110.10(b)(1). This is, of
course, different from a tenancy in common where there is
only the legal right of access to half, or with a joint
tenancy that can be partitioned. There can be no halving
or defeating of an estate by the entirety as with these
other co-tenancies. Any severance of this estate into
equal halves is unwarranted and contrary to "applicable
state law" which our regulations specifically state we are

2. Importantly, my opinion is not based on the old
principle of a husband's estate of jure uxoris in a
wife's property. The rules for mortgaging an estate by
the entirety would be the same even if the wife was the
candidate and the husband was co-signing the mortgage.
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to follow. 11 CFR 110.10(b)(U. Any federal attempt to
change the effect of one state law to conform it with
other state laws to "level the playing field" is beyond
our authority and contrary to Buckley v. Valeo, 424 U.S. 1
(1976).

Further, just because a candidate may need his
spouse's signature to mortgage their property does not
mean he lacks a "legal right of access" to the property.
Quite the opposite, securing a co-signature is how a
spouse may access the property legally. See also
Statement of Reasons NUR 3097 Louis Dupont Smith (Jan. 14,
1991) (incompetent candidate has legal right of access to
trust funds despite requirement to obtain written approval
from the court for release of funds).

My opinion today will not affect a large number of
candidates. In fact, it may not even affect the requestor
since he is not seeking a mortgage on more than half the
value of their home. Nevertheless, I feel it is important
to respect and follow state property laws (no matter how
unique) and ensure candidates can use all the personal
funds to which they are entitled.

Elliott
Commissioner

April 16, 1991


