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ADVISORY OPINION 1991-3

In Advisory Opinion 1991-3, the Commission considered

whether a sample "newsletter," submitted by TEX/CON Oil and Gas

Company ("TEX/CON") and TEX/CON Political Action Committee

("TEX/CON PAC"), would constitute a solicitation of contributions

by TEX/CON beyond its solicitable class in violation of 2 U.S.C.

S441b. The majority concluded that distribution of the TEX/CON

newsletter would not "constitute a solicitation to TEX/CON PAC"

and that TEX/CON may spend its corporate monies to send the PAC's

newsletter to an "audience outside of the restricted class."

Advisory Opinion 1991-3 at 4. Because the legislative history

and prior Commission advisory opinions indicate that this

corporate communication is in fact a solicitation, we dissent.

I.

The Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the

Act"), makes it "unlawful for...any corporation...to make a

contribution or expenditure in connection with any election" for
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federal office. 2 U.S.C. $441b. This general prohibition,

however, is subject to a limited number of exceptions. One such '"~>i

exception allows a corporation to pay for the costs of "the

establishment, administration, and solicitation of contributions

to a separate segregated fund to be utilized for political

purposes by a corporation...." 2 U.S.C. $441b(b)(2)(C) (emphasis

added).

A separate segregated fund and its parent organization are

restricted, however, as to whom they may solicit for fund

contributions. The Act makes it unlawful for a corporation to

solicit contributions to the fund from persons other than "its

stockholders and their families and its executive or

administrative personnel and their families." 2 U.S.C.

5441b(b)(4)(A);1 see FEC v. National Right to Work Committee, 459

U.S. 197, 201-202 (1982). Thus, Congress has authorized the use

of corporate funds to solicit only those with a direct and

immediate relationship with the corporation. A corporation may

not solicit contributions to its separate segregated fund from

the general public. Such a corporate solicitation beyond the

restricted class would not qualify as an exception to 2 U.S.C.

$441b. Rather, such a corporate solicitation if circulated

1. Under 11 C.F.R. 5114.5(g), corporations are allowed
unlimited solicitation of their stockholders and their families
a n d t h e i r administrative or executive personnel and their
families. There is no restriction on the number of times a
corporation may solicit contributions to its separate segregated
fund from those in direct relationship to it.

Section 441b(b)(4)(B) also gives a limited permission for a
corporation to solicit contributions twice yearly from its
non-management employees.
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beyond those persons who were permissible solicitees would

violate S441b.

In determining what constitutes a "solicitation," the

Commission has long held that simply "informing persons of a

fundraising activity is considered a solicitation." Advisory

Opinion 1976-27, 1 Fed. Elec. Camp. Fin. Guide (CCH) 15213. See

also Advisory Opinion 1976-96, 1 Fed. Elec. Camp. Fin. Guide

(CCH) 15227; Advisory Opinion 1978-17, 1 Fed. Elec. Camp. Fin.

Guide (CCH) 15307; and Advisory Opinion 1979-13, 1 Fed. Elec.

Camp. Guide (CCH) 15403. The Commission's construction of the

term "solicitation" is based on the legislative history of the

Act. See, e.g., Advisory Opinion 1976-96 ("the legislative

history of the Act illustrates that informing persons of a

fundraising activity is considered a solicitation."). As Senator

Allen indicated during the Senate floor debates on what

constituted a solicitation under 2 U.S.C. 5441b(b)(4)(B), the

term should be broadly construed: "When they (the corporation or

labor organization] announce setting up the fund, obviously, that

is a solicitation right there." 122 Cong. Rec. S4155 (daily ed.

March 24, 1976). As a result of the legislative history, "(p)ast

advisory opinions of the Commission have concluded that a

contributions solicitation may occur in many types of

communications which do not explicitly request the making of a

contribution but nevertheless give notice to the communication

recipient that a specific PAC exists to accept and make

contributions." Advisory Opinion 1978-97, 1 Fed. Elec. Camp.

Fin. Guide (CCH) 15385.
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Following Commission precedent and the legislative history,

we believe that the TEX/CON newsletter should be considered a ,

solicitation for contributions to TEX/CON PAC. Displayed in bold

letters and underlined, near the top of the newsletter's first

page, is the following "disclaimer:"

Contributions to the TEX/CON Oil and Gas
Company Political Action Committee are
restricted to employees of TEX/CON Oil and Gas
Company only. Any other contributions
received will be returned to the donor.

It seems clear to us that the disclaimer at issue here

informs the recipients of the newsletter that they may contribute

to TEX/CON PAC if they are employees of TEX/CON. Indeed, TEX/CON

itself characterizes the disclaimer as a notice to TEX/CON Oil

and Gas Company employees that they may contribute to TEX/CON
x

PAC: "Each newsletter carries prominently a disclaimer that only

employees of TEX/CON Oil and Gas Company may contribute."

TEX/CON February 15, 1991 Advisory Opinion Request at 1 (emphasis

added). The message is not hard to understand. The suggestion

is clear. Honey is welcome. If a contribuiton is made by an

employee, it will be accepted. Because of the disclaimer, we

believe that the newsletter is a solicitation.

2. Thus, this opinion is distinguishable from two advisory
opinions principally relied upon by the majority, Advisory
Opinion 1979-66, 1 Fed. Elec. Camp. Fin. Guide (CCH) 15455, and
Advisory Opinion 1988-2, 2 Fed. Elec. Camp. Fin. Guide (CCH)
15910. See Advisory Opinion 1991-3 at 3. There is no indication
in either of those advisory opinions that the organization
informed persons that they "may contribute" to .the organization's
separate segregated fund.
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The majority does acknowledge, as it must, that "although

Commission regulations permit a separate segregated fund to

accept an unsolicited contribution from a nonsolicitable person

(assuming it is otherwise lawful), informing any person of that

right is a solicitation. 11 C.F.R. 5114.5(j)." Advisory Opinion

1991-3 at 2 (emphasis added) (other citations omitted). Here,

the disclaimer plainly informs recipient employees that they have

a right to contribute to TEX/CON PAC. Yet the majority is not

willing to find that this is a solicitation.

The inconsistency of the majority's logic is made apparent

by their assertion that the disclaimer must be revised to state

that contributions are restricted to stockholders, executive and

administrative personnel, and their families, and that any other

contributions will be returned. Advisory Opinion 1991-3 at 4-5.

The only conceivable reasoning for insisting on such a change is

that the disclaimer would otherwise be informing non-restricted

class employees of the right to contribute—which would be an

impermissible solicitation. It is a strange approach which finds

that the act of informing nonsolicitable persons that a

corporate PAC may accept their contribution is a solicitation,

but apparently the act of informing solicitable persons that a

corporate PAC may accept their contribution is not a

solicitation.

The majority concedes that "the disclaimer makes reference

to the ability of 'employees' and inability of others to

contribute." Advisory Opinion 1991-3 at 4. The majority argues,

however/ that this language is "negated" by language in the
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disclaimer which (as revised by the majority) forbids
^

participation from outside the solicitable class. Id. in

finding that the disclaimer was not a solicitation, the majority

relies on what it considers to be the similar matter of Advisory

Opinion 1982-65, 1 Fed. Elec. Camp. Fin. Guide (CCH) 15701. In

that opinion, the Commission found that a corporate communication

was not a solicitation because of the language and certain

assurances contained in a disclaimer issued by the corporation.

The disclaimer read:

The information being provided herein with
respect to the Union Carbide Corporation
Political Action Committee is being provided
for informational purposes only and is not a
solicitation by, or an invitation to
contributefunds to, the Union Carbide
Corporation Political Action Committee. The
Union Carbide Corporation Political Action
Committee will not accept contributions from
shareholders, employees or others in response
to this information.

Advisory Opinion 1982-65 (emphasis added).

Significantly, the disclaimer in Advisory Opinion 1982-65

stated that the communication was not a solicitation and, to that

end, promised that any contribution received as a result of the

communication would be returned. With its use of the word "any,"

the corporation underscored that the communication was not a

solicitation by proposing to return even those contributions

which might otherwise be received from its solicitable class.

Given these assurances, the Commission was able to conclude that

the corporate communication in Advisory Opinion 1982-65 was not a

solicitation.
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In the present advisory opinion, by contrast, neither of
k

I ' these assurances are present. Unlike the disclaimer in Advisory

Opinion 1982-65, the TEX/CON disclaimer does not contain a

disavowal of solicitation. To the contrary, the TEX/CON

disclaimer carries the clear message that "employees of TEX/CON

Oil and Gas Company may contribute; any other contribution

received will be returned to the donor." TEX/CON February 15,

1991 Advisory Opinion Request at 1 (emphasis added). Moreover,

unlike the disclaimer in Advisory Opinion 1982-65, it is equally

clear that contributions received pursuant to the corporate

communication will be accepted and kept. TEX/CON intends to

return only those contributions received from those donors who

are not employees of TEX/CON. The failure of this disclaimer to

meet the standards carefully laid out by the Commission in

Advisory Opinion 1982-65 provides further evidence that this

disclaimer is a solicitation.

II.

In our opinion, the disclaimer contained in the TEX/CON PAC

newsletter is a solicitation. That conclusion, however, does not

end our analysis. On several occasions the Commission has

allowed a solicitation to go beyond the solicitable class but

only so long as (1) the percentage of people beyond the

permissible class is relatively small; (2) the solicitation

contained a disclaimer indicating that contributions from

individuals outside the solicitable class would not be accepted;
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and (3) there is a procedure for screening and returning

contributions received outside of the permissible class. /--x ̂

In Advisory Opinion 1978-97, 1 Fed. Elec. Camp. Fin. Guide

(CCH) 15385, the Commission allowed a labor organization to

publish solicitations in a publication for its membership where

three percent of the circulation went to persons outside the

permissible class of persons that the labor organization could

solicit. The Commission also based its approval on the

precautionary steps proposed by the labor organization to avoid

soliciting other than those it was permitted to solicit under the

Act. The Commission expressly noted that the labor organization

planned to include in the solicitation a disclaimer stating that

contributions from individuals outside of the solicitable class

would not be accepted and, further, that the labor organization
N

would implement a procedure for screening and returning nonmember

contributions. Given the incidental percentage, the use of the

disclaimer, and the labor organization's use of certain

precautionary measures to return nonmember contributions, the

Commission concluded that the solicitations would not be "viewed

as solicitations directed to persons other than those whom [the

labor organization] is permitted by the Act to solicit."

Advisory Opinion 1978-97.

Similarly, in Advisory Opinion 1981-71, 1 Fed. Elec. Camp.

Fin. Guide (CCH) 15595, the Commission allowed a labor

organization to publish a solicitation in a publication for its

membership where only .16% of the circulation went to individuals

who were not members and therefore could not be solicited for •
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contributions under the Act. In reaching its decision, the

Commission again required that the labor organization include

within the solicitation a disclaimer and implement a screening

process for returning nonmember contributions.

In Advisory Opinion 1979-50, 1 Fed. Elec. Camp. Fin. Guide

(CCH) 15434, however, the Commission concluded that a proposed

solicitation reaching persons beyond the solicitable class would

be prohibited by the statute. In that opinion a labor

organization proposed to publish a solicitation in a publication

where 15 percent of the circulation went to persons beyond the

solicitable class. "Despite the fact that the solicitation would

include a caveat, and that the PAC would return all contributions

received from non-members," the Commission found it dispositive

that "(ulnlike the solicitation proposed in Advisory Opinion

1978-97, the percentage and number of persons receiving the

3. In defense of the majority's approach, the argument was made
that it doesn't really matter whether this was a solicitation
because TEX/CON intended to return contributions received from
outside the restricted class anyway. As the above-cited language
indicates, the Commission flatly rejected this argument in
Advisory Opinion 1979-50. A promise to return some of the
contributions received in response to a communication does not
cure the communication of its status as a solicitation, indeed,
the entire line of cases of which Advisory Opinion 1979-50 is a
part illustrate that the Commission first decides whether a
communication is a solicitation. Only after a communication is
considered to be a solicitation will the Commission look at such
factors as whether measures were taken to ensure that
contributions from outside the solicitable class would be
returned.
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newspaper solicitation would not be de minimus." Advisory

Opinion 1979-50 (emphasis added). See also Advisory Opinion

1979-15, 1 Fed. Elec. Camp. Fin. Guide (CCH> 15415 (50.6 percent

of .the circulation was outside the solicitable class); Advisory

Opinion 1980-139, 1 Fed. Elec. Camp. Fin. Guide (CCH) 15586

(slightly more than ten percent of the circulation was outside

the solicitable class).

He believe that the Commission should have applied the line

of analysis used in these prior opinions to TEX/CON.

Unfortunately, we do not know from the record whether TEX/CON has

established a screening process for contributions and the extent

to which the solicitation would be sent beyond the solicitable ^

class. We only know that TEX/CON hopes to distribute the

newsletter "to selected key opinion and thought leaders,

including members of regulatory and legislative bodies, at the

local or state or national levels." TEX/CON February 15, 1991

Advisory Opinion Request at 2. Without a full knowledge of these

facts, we are not prepared to ignore our traditional line of

analysis and sanction what appears to be a corporate solicitation

beyond the solicitable class.
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III.

Congress enacted the corporate solicitation provisions as a

narrow exception to the broad, general prohibition of S441b. By

finding that the corporate communication in this advisory opinion

is not a solicitation, the majority has taken a step towards

broadening the exception at the expense of the general rule.

Accordingly, we dissent.

<a^
D a t e J Danny/Lee McDonald

Commissioner

////
Date ^ Scott E. Thomas

Commissioner


