
 

 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
January 18, 1991 
 
CERTIFIED MAIL,  
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1990-26 
 
Margaret Clark, Treasurer 
Committee to Re-Elect Virginia Smith to Congress 
Box 508 
Chappell, NE 69129 
 
Dear Ms. Clark: 
 
This responds to your letter dated November 27, 1990, requesting an advisory opinion on behalf 
of the Committee to Re-Elect Virginia Smith to Congress ("the Smith Committee") concerning 
application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), and 
Commission regulations to the disposition of a computer owned by the Committee. 
 
The Smith Committee is the principal campaign committee of Representative Virginia Smith of 
Nebraska. Mrs. Smith did not run for re-election in 1990 and retired from Congress at the end of 
1990. She began her service in the House of Representatives on January 3, 1975. Your request 
indicates your belief that because Mrs. Smith was a member of Congress on January 8, 1980, her 
committee may "dispose of cash funds which were on hand as of November 30, 1989." 
 
You state that, in the summer of 1984, the Smith Committee purchased an IBM personal 
computer for use by Mrs. Smith and her staff for election purposes. It is your understanding that 
the computer "is valued at between $500 and $600 on the retail market." The Smith Committee 
seeks an opinion as to how it may dispose of the computer, and what may be done with the sale 
proceeds if it is permitted to sell the computer. 
 
Generally, the Commission has viewed the sale or commercial use of committee assets by a 
principal campaign committee or other political committee to be fundraising for political 
purposes, resulting in contributions subject to the limitations and prohibitions of the Act. 
Advisory Opinions 1989-4 and 1988-12. The Commission has reached this conclusion 
particularly with respect to proposed sales of campaign fundraising items, or unique political 
campaign materials without a genuinely independent market value. Advisory Opinions 1980-70, 



1980-34, and 1979-76. See Advisory Opinion 1990-3. In addition, the Commission has 
considered the use of committee assets to generate income through ongoing business or 
commercial ventures to be fundraising. See Advisory Opinions 1988-12 and 1983-2. 
 
The Commission has specifically concluded that contributions do not result, however, in cases of 
isolated sales of political committee assets when the assets had been purchased or developed for 
the committee's own particular use, rather than for fundraising, and had ascertainable market 
value. See Advisory Opinions 1989-4, 1986-14, and 1981-53. In addition, principal campaign 
committees with valuable campaign equipment and leftover campaign supplies that wished to 
terminate their operations have been permitted to liquidate such assets for debt retirement 
purposes, or in contemplation of prompt dissolution of the committee, without contributions 
resulting. Advisory Opinion 1985-1. See Advisory Opinion 1979-24. The Commission has 
emphasized in these opinions, however, that a contribution would result in such situations if the 
price paid to the committee exceeded the usual and normal charge as set forth in Commission 
regulations at 11 CFR 100.7(a)(1)(iii). Id. 
 
The Smith Committee intends to dispose of an asset that it purchased for its own campaign use. 
The asset has an ascertainable market value. In addition, Mrs. Smith's retirement from Congress, 
along with your question as to the disposition of excess funds, indicates that the Smith 
Committee is contemplating termination. Under these circumstances, the Commission concludes 
that the Smith Committee may sell the computer without a resultant contribution from the 
purchaser. However, the price paid for the computer may not exceed the usual and normal charge 
for the computer on the retail market at the time of the sale. See 11 CFR 100.7(a)(1)(iii)(B). 
 
If the Smith Committee sells the computer for its usual and normal charge which would exceed 
$200, it should report the name and address of the purchaser on Schedule A (Itemized Receipts) 
and, if the purchaser is an individual, the purchaser's occupation and name of employer must also 
be itemized. 2 U.S.C.  431(13) and 434(b)(3)(G); 11 CFR 100.12 and 104.3(a)(4)(vi). The 
receipt of such funds will be an "Other Receipt," to be included in the totals for such category on 
the Detailed Summary Page. 2 U.S.C. 434(b)(2)(J); 11 CFR 104.3(a)(3)(x). When the computer 
sale proceeds are distributed as part of the disposition of excess funds, no separate reporting for 
the disbursement of those proceeds is necessary. Such funds should be included in the entries 
which disclose the final disbursements from the remaining excess funds. See 2 U.S.C. 434(b)(5) 
and (6); 11 CFR 104.3(b)(4). 
 
In the event that the Smith Committee sells the computer, you wish to know how it may dispose 
of the resulting funds. Specifically, you pose the question whether the funds received from the 
sale of the computer may be added to the unobligated cash on hand amount for November 30, 
1989. 
 
Prior to the enactment of the Ethics Reform Act of 1989, the Act (at 2 U.S.C. 439a) provided as 
follows: 
 

Amounts received by a candidate as contributions that are in excess of any 
amount necessary to defray his expenditures, and any other amounts contributed 
to an individual for the purpose of supporting his or her activities as a holder of 



Federal office, may be used by such candidate or individual, as the case may be, 
to defray any ordinary and necessary expenses incurred in connection with his or 
her duties as a holder of Federal office, may be contributed to any organization 
described in section 170(c) of title 26, or may be used for any other lawful 
purpose, including transfers without limitation to any national, State, or local 
committee of any political party; except that, with respect to any individual who is 
not a Senator or Representative in, or Delegate or Resident Commissioner to, the 
Congress on January 8, 1980, no such amounts may be converted by any person 
to any personal use, other than to defray any ordinary and necessary expenses 
incurred in connection with his or her duties as a holder of Federal office. 

 
See also 11 CFR 113.2, which restates the requirements of section 439a and refers to the 
contributions in excess of the amount necessary to defray campaign expenditures as "excess 
campaign funds." 
 
In November 1989, Congress amended this provision by repealing the language that had made an 
exception to the ban on personal use of excess campaign funds for individuals who were 
members of Congress on January 8, 1980, i.e., the "grandfather clause." The amendment 
provides that for individuals who serve in the 102nd Congress [i.e., from January 3, 1991, to 
January 3, 1993], or who served in an earlier Congress, the personal use ban shall apply "to the 
use of excess amounts totaling more than the amount equal to the unobligated balance on hand 
on the date of the enactment of this Act." The Ethics Reform Act was enacted on November 30, 
1989. The amendment also provided that for individuals serving after the 102nd Congress, the 
prohibition applies "to the use of any excess amount on or after the first day of such service," 
regardless of whether the amount used exceeds the November 30, 1989, balance. 
 
Your request raises the issue of whether the unobligated balance on hand should be construed as 
including the value of unliquidated assets owned by the Committee. In past advisory opinions 
discussing the application of 2 U.S.C. 439a, the Commission has concluded that the terms 
"contributions" and "excess campaign funds" are not limited solely to cash and may include 
anything of value. Advisory Opinions 1984-50 and 1981-11. Relying on the grandfather clause, 
the Commission has specifically permitted a retired Senator to convert a car owned by his 
principal campaign committee to his personal use. Advisory Opinion 1982-33. 
 
It appears from the Senate debate on the above-stated amendment to 2 U.S.C. 439a that the 
participants were not thinking specifically of assets as being included or excluded from excess 
campaign funds; Senators used such terms as "funds," "money," "contributions," or "dollars." 
See 135 Cong. Rec. S15,966-71 (daily ed. November 17, 1989). The debate was focused on the 
ability to use excess funds, rather than on what constituted excess funds. During the debate, the 
purpose of the amendment was expressed as follows: 
 

Many of us have wanted to end this grandfather clause and to repeal it. The 
package repeals it. 
 
What it does as part of the compromise is to delay that repeal until the 102d 
Congress. That was a compromise. But another part of the compromise is you 



cannot add funds to the excess funds that you have in your possession during this 
period. You cannot improve your position during this period.  

 
135 Cong. Rec. S15970 (daily ed. November 17, 1989) (statement of Sen. Levin). 
 
The amendment accomplished the stated purpose by establishing a ceiling for excess funds that 
may be converted to personal use, i.e, the unobligated balance on hand on November 30, 1989. 
Consistent with Advisory Opinion 1982-33 and with the need for ascertaining the unobligated 
balance on November 30, 1989, the Commission offers two permissible options that take into 
account committee assets and that result in a definite dollar amount as a ceiling. 
 
METHOD A 
 
The first method involves construing the balance to be the cash on hand on November 30, 1989, 
as defined in 11 CFR 104.3(a)(1), minus the debts and obligations owed by the committee. The 
amount of excess campaign funds available for the officeholder's personal use may not exceed 
that ceiling, no matter how much the committee's unobligated balance increases from the 
November 30, 1989, amount. Consistent with the inclusion of assets within the concept of excess 
funds as set out in prior advisory opinions, the Commission concludes that such assets may be 
liquidated to bring the committee's balance back up to its November 30, 1989, total but any 
amount exceeding that total may not be converted by the officeholder for personal use. 
 
Based on the Smith Committee's 1989 year end report, the Smith Committee's unobligated 
balance on November 30, 1989, under method A, was $32,775, its net cash on hand amount.1/ If 
the Smith Committee's unobligated balance has fallen below this figure, the funds received from 
the sale of the computer may be added on to bring the excess funds available for personal use 
back to the November 30, 1989, amount. The value of the computer, however, may not be used 
to increase the November 30, 1989, amount. 
 
The Commission also notes that, under this method, unliquidated assets of a committee, which 
are not part of the committee's cash on hand, may not be converted to the officeholder's personal 
use to the extent that the assets' value, when combined with the committee's net cash on hand, 
would exceed the November 30, 1989, amount. Such a conversion would contravene the intent 
stated in the floor debate cited above to bar augmentation of that amount. For example, if on 
February 10, 1991, the Smith Committee owned a car valued at $5,000 that Mrs. Smith wished to 
convert to her personal use and also had $35,000 net cash on hand on that date, Mrs. Smith could 
only convert up to $27,775 plus the car to her personal use (for a total of $32,775). 
 
Additionally, the Commission notes that, consistent with the stated intent, any personal use of 
the committee funds after November 30, 1989, would count as a drawdown on the ceiling in the 
amount converted. Therefore, if the Smith Committee had, for example, converted $2,000 to 
personal use on January 7, 1991, the unused ceiling balance would become $30,775. 
 
METHOD B 
 



The second method available permits inclusion of the value of unliquidated committee assets in 
addition to the net cash on hand amount. The figure added would be the value on November 30, 
1989, of assets held by the committee on that date. This would include noncash assets previously 
purchased by the committee such as cars, computers, and office equipment. It would also include 
other assets received as in-kind contributions on or before November 30, 1989, but not liquidated 
until a later reporting period, e.g., contributions of stocks, bonds, and art objects. See 11 CFR 
104.13(b). The Commission would recognize the addition of these assets, however, only if a 
separate Memo Entry Schedule A is filed as an amendment to the 1989 year end report (covering 
July 1 through December 31, 1989); this Schedule A should itemize each such asset, giving the 
date of acquisition, the fair market value as of November 30, 1989, and a brief narrative 
description explaining the basis on which the asset's value was ascertained. In addition, the 
committee would have to disclose the disposition made of each such asset, including its fair 
market value at the date of sale or other disposition. This would be disclosed on the committee's 
termination report unless the asset had been sold or distributed during an earlier period and 
included in the report covering that period. Any proceeds from the sale of an asset that exceed its 
fair market value on the date of sale may not be used by a committee to bring its excess funds 
back up to the November 30, 1989, ceiling. See also the discussion of sale of committee assets 
above. 
 
By using method B, certain committee receivables could also be treated as other assets and be 
included in the unobligated balance. Given the need to ascertain a definite amount, these 
receivables may only include those debts and loans reported as owed to the committee as of 
November 30, 1989, and itemized on the committee's year end report for 1989, and provided also 
that such receivables are actually collected by the committee prior to its termination. In addition, 
committee receivables in the form of credits or deposit refunds payable to the committee by 
vendors may be included in calculating its unobligated balance. These types of receivables must 
be itemized on Schedule C or D of the committee's 1989 year end report or in an amendment 
thereto, in order to be included. 
 
As stated above with respect to method A, any personal use of the committee funds, including 
noncash assets, after November 30, 1989, would count as a drawdown on the ceiling in the 
amount converted. 
 
The application of method B in the situation presented by the Smith Committee is illustrated by 
the following discussion and example. The 1989 year end report of the Smith Committee 
discloses no debts or obligations owed to the committee. If the computer was the only noncash 
asset held by the committee on November 30, 1989, and is listed on its Memo Entry Schedule A 
filed as an amendment to the 1989 year end report, or if the computer is the only such asset listed 
on that Memo Entry, then the fair market value of the computer on November 30, 1989, may be 
added to the net cash on hand balance of that date to arrive at the appropriate ceiling. Assuming 
that the computer's value on November 30, 1989, was $700, the unobligated balance will be 
$33,475. Therefore, the combined total of funds and unliquidated assets (valued at the date of 
conversion to personal use) that is convertible to personal use may not exceed $33,475 ($32,775, 
in cash, plus $700). 
 



As provided in section 439a, the Smith Committee may make other uses of its excess funds and 
remaining assets. Such funds and assets may be used to defray any ordinary or necessary 
expenses incurred in connection with Mrs. Smith's duties as a Federal officeholder, may be 
contributed to an organization described in 26 U.S.C. 170(c), or may be used for "any other 
lawful purpose," including unlimited transfers to any national, State, or local party committee. 
The Commission expresses no opinion as to any tax ramifications, as such issues are outside its 
jurisdiction. 
 
This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or regulations 
prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your request. 
See 2 U.S.C. 437f. 
 
Sincerely, 
 
(signed) 
 
John Warren McGarry 
Chairman for the Federal Election Commission 
 
Enclosures (AOs 1990-3, 1989-4, 1988-12, 1986-14, 1985-1, 1984-50, 1983-2, 1982-33, 1981-
53, 1981-11, 1980-70, 1980-34, 1979-76, and 1979-24) 
 
1. This figure was derived by determining the net cash on hand at the end of 1989 (cash on hand 
of $32,551.52 minus $0.00 in debts and obligations owed by the committee), subtracting the 
receipts for the month of December 1989 ($230.13), and adding the disbursements made in 
December 1989 ($453.84). The year end report, which covers activity from July to December 
1989, did not indicate any unitemized receipts or disbursements. In addition, the committee's 
1990 mid-year report did not indicate that there was any debt or obligation owed by the 
committee of $500 or less that went unreported during the last 60 days of 1989. See 11 CFR 
104.11(b). 
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