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January 29, 1990

Bradley Litchfield, Esq

Associate General Counsel A 03 / ? ?0 — 3

Office of General Counsel -

Federal Election Commission

999 ESt,NW

Washington, DC 20463

Gentlemen
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This letter 1s to request an opinion regarding the permissibility of -
an independent non-connected Political Action Committee accepting ads
for a newsletter it uses to communicate with its members

Background

The City Political Action Committee ("CityPAC") 1s a political action
committee registered with the Federal Election Committee and

established as a pohlitical organization under §527 of the Internal Revenue
Code CityPAC has approximately 600 member/contributors, and during
the 1988 congressional election cycle contributed approximately $35,000
to congressional candidates

CityPAC "publishes” a quarterly newsletter as a method of
communicating with its members about its activities,

and to help recruit
new members The average circulation of the newsletter is 1600 copies
CityPAC desires to sell advertisements to run in its newsletter, with the
funds obtained to be used solely to defray the expenses of printing and
distributing the newsletter

Questions Presented
’

May CityPAC accept advertisements for its newsletter from
individuals or partnerships which would be entitled legally to contribute
to CityPAC, to the extent a "fair market value" 1s charged for such ads?

2 Assuming that the previous question i1s answered in the

affirmative, do funds collected by CityPAC for such advertisements need
to be reported as contributions to the PAC?



3. If CityPAC can accept such advertisements, and if such
advertisements are not deemed to constitute contributions, can
advertisements be accepted on the same basis from corporate entities?

Discussion

To clanfy the circumstances under which the PAC would accept
advertisements, 1t is our intention to charge fair market value for such
advertisements Based on preliminary discussions with professionals in
the publishing field and an assessment of the distribution of the
newsletter and demographics of the group recewving it (young
professionals, contributors) we believe that charging $150 00 to $200 00
for one 3" by 5" advertisement would reasonably approximate fair market
value Our expectation 1s that in the course of a year, we might sell up to
20 such advertisements, yielding revenues of no more than $4000

It 1s expected that the PAC would receive advertisements
from at least several individuals/businesses, so that no individual
advertiser would constitute more than an insignificant source of revenues
for our PAC, such revenues to be used solely for newsletter expenses and
not towards contributions to candidates No advertiser would have any
role or vote in determining the contributions to be made by our PAC,
except to the extent such advertiser 1s also a contributor to the PAC (in
accordance with all legal requirements) , and no advertiser/ contributor
would be entitled to any additional role or vote based upon its advertising

Based upon the above analysis, we believe that the acceptance of
advertisements on such an "incidental" basis, with the funds to be used
only to defray the cost of the newsletter, should be permissible, and that
the funds should not be reportable as contributions We respectfully
request your opinion as to the questions posed above. If you have any
further questions feel free to contact me at (708) 576-6732 We look
forward to your prompt response to this inquiry

Very truly yours,

athan A. Hattenbach
al Counsel, CityPAC



