
 

 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
December 1, 1989 
 
CERTIFIED MAIL,  
RETURN RECEIPT REQUESTED
 
ADVISORY OPINION 1989-26 
 
Trey Rogers 
Dick Bond for Congress 
P.O. Box 790 
Greeley, Colorado 80632 
 
Dear Mr. Rogers: 
 
This responds to your letter dated September 14, 1989, which was received on October 19, 1989, 
and included prior letters as well as other documents, submitted on behalf of Dick Bond for 
Congress ("the Committee"). Your letters request an advisory opinion concerning application of 
the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), and Commission 
regulations to the use of a system for automatic fund transfers from a contributor's bank account 
to a Committee account. 
 
You state that the Committee would like to solicit contributions that would be made by 
individuals on a monthly installment basis. With the cooperation of the Committee's bank and a 
contributor, you would set up a system whereby, on a predesignated date each month, a certain 
amount would be transferred from the contributor's bank account to the Committee's bank 
account. You indicate that you intend to keep records of cumulative totals with respect to these 
contributions. You state that the Committee will accept no transfers from corporate accounts or 
other accounts from which you could not accept contributions under 11 CFR 110.4, 114.2, and 
Part 115. With respect to accounts held by more than one person, you state that the Committee 
will meet the requirements of 11 CFR 110.1(k) as to joint accounts and reattribution and 11 CFR 
110.1(1) as to supporting evidence. 
 
You enclose a sample form, to be signed by the contributor, that would authorize the Committee 
to "initiate debit entries" to the contributor's checking account and would authorize the 
contributor's bank to debit the account. In filing out the form, the contributor would provide the 
name of his or her bank, the bank's "Transit/ABA number," and his or her account number. The 
agreement provides the option of two boxes to be checked for the amount of the monthly 



withdrawal. The contributor may authorize a monthly withdrawal of $15 or a monthly 
withdrawal of a different amount chosen by the contributor. The form also provides hat the 
authorization would remain in effect through November, 1990, or until the Committee and its 
depository have received written notification from the contributor of the authorization's 
termination in sufficient time and manner to afford a reasonable opportunity to act on it. 
 
You also enclose an agreement between the Committee and its campaign depository, Union 
Colony Bank, providing for the debiting of accounts of the contributors whose accounts are with 
member banks of the Rocky Mountain Automated Clearing House Association. The agreement 
requires that the Committee obtain the above-described form from all of the participating 
contributors. The agreement also requires that, before the initiation of any debit entries on behalf 
of the Committee to the accounts of its contributors, the Committee shall have sent notification, 
through Union Colony, to the Automated Clearing House ("ACH") for distribution to the 
member banks that hold accounts of contributors. This notification would explain that the 
Committee intends to request debits to the contributors' accounts, pursuant to their previously 
executed authorizations. The committee may then submit its requests for such debits no less than 
ten days after the prenotification has been transmitted by the ACH, unless any of the 
contributors' banks shall have sent their own notices to the ACH, for distribution to Union 
Colony, that the contributors' banks will not honor or perform the requested debit entries. 
 
In the agreement, the Committee warrants to Union Colony that each requested debit entry is 
documented with an authorization executed by a contributor and held by the Committee. The 
Committee also warrants that, at the time a request for a debit entry is transmitted for collection, 
the Committee has no actual knowledge of the revocation or termination of the authorization by 
the contributor or by operation of law. The agreement also provides that the Committee will pay 
Union Colony a $200 original set up fee, $25 per month in handling fees, and $.08 per entry. 
 
The Act and Commission regulations define the term "contribution" to include a gift or "deposit 
of money" by any person for the purpose of influencing any election for Federal office. 2 U.S.C. 
431(8)(A)(i). While the Act prohibits contributions of currency which, in the aggregate, exceed 
$100, it does not require that contributions be made only by check or similar draft. See 2 U.S.C. 
441g. The inclusion of "deposit of money" within the cited definition indicates that if otherwise 
lawful contributions are made in the form of bank deposits into the account of a political 
committee, the fact that a check is not used would not in itself preclude the contribution. 
Commission regulations do require that all contributions, whether made by check, money order, 
or other written instrument, be properly attributed to the actual donor.1  11 CFR 104.8(c) and 
(d)(1), and 110.1(k). This same attribution requirement, which is intended, in part, to assure 
compliance with another provision of the Act and Commission regulations that prohibits 
contributions by one person in the name of another person, would also apply to the deduction 
system you have proposed. See 2 U.S.C. 441f and 11 CFR 110.4(b)(1) and (b)(2). 
 
The Commission has not previously considered a procedure involving monthly contributions by 
authorized deduction from the bank accounts of individuals whose contributions are thereby 
deposited in the bank account of a principal campaign committee. The Committee has, however, 
allowed contributions not involving a check to be made through properly documented use of the 
contributor's credit card. Advisory Opinion 1978-68; see also Advisory Opinion 1984-45. 



Similarly, in the situation you present, the Commission concludes that nothing in the Act or 
Commission regulations precludes the implementation of your proposed contribution deduction 
system, provided that certain safeguards are followed. 
 
You have stated that the Committee will keep records of the cumulative totals of contributions. 
The Act and regulations provide that, for contributions in excess of $50, the Committee shall 
keep records of the name and address of the contributor and the date and amount of the 
contribution. 2 U.S.C. 432(c)(2); 11 CFR 102.9(a)(1). For contributions from any person 
aggregating more than $200 during a calendar year, the Committee's records shall include the 
above information and the occupation and employer of the contributor. 2 U.S.C. 431(13) and 
432(c)(3); 11 CFR 100.12 and 102.9(a)(2). In addition to the information provided, your 
contributor authorization form should also include the information enabling you to comply with 
the above requirements. 
 
In order to report these contributions correctly, the Committee should take note of when it must 
itemize the contributions. When a contribution from an individual when added to his or her 
previous contributions exceeds $200 for the calendar year, the Committee should disclose the 
name, address, occupation, and employer of the contributor, along with the date of receipt and 
the amount on the next report due. Each additional contribution from that individual should also 
be so itemized. 11 CFR 104.8(b). Although the Committee will be delivering its requests for 
debit entries to Union Colony no later than 15 days prior to the date the contributors' accounts 
are debited, the date of receipt of the contributions will be the date on which the Committee's 
account is credited with the funds debited from contributors' accounts. In this situation, that is the 
date on which the Committee's account will receive the funds. 
 
Your proposal contemplates the continuance of deductions through November, 1990, i.e., up to 
the general election and, perhaps, beyond, if made on a November date after the general election. 
The authorization form, however, does not provide for the designation of contributions for the 
primary or the general election. If no such designation is made by the contributor in writing, the 
deductions will be considered contributions for the next election for that office. 11 CFR 
110.1(b)(2)(ii). Therefore, according to the Commission's Explanation and Justification for 
regulations pertaining to designation, undesignated contributions are counted toward the primary 
election if made on or before that election, toward the general election if made after the primary 
date, and toward the next election if made after that. 52 Fed. Reg. 761 (January 9, 1987).2  If the 
Committee chooses to have contributors designate the election in writing, such designation may 
be made on the deduction authorization form, or on an amendment to the form with respect to 
contributions made after the amendment is submitted, since the form or an amendment to it 
constitutes the writing that authorizes the making of the contributions. See 11 CFR 110.1(b)(4). 
 
Because your contributor authorization form for debit entries states that such entries may 
continue through November 1990, the Commission points out the applicability of its regulations 
pertaining to contributions designated for a particular election, restrictions on contributions after 
the primary if the candidate is not running in the general election, and the required redesignation 
and reattribution of contributions in some circumstances. 11 CFR 110.1(b)(3), 110.1(b)(5), and 
110.1(k); see Advisory Opinion 1988-41. You should note, depending upon the factual situation, 
these rules may require the Committee to terminate the program after the primary if Mr. Bond is 



not a candidate in the general election. For example, if Mr. Bond is not a candidate in the general 
election, all contributions made for the general election will have to be returned or refunded to 
the contributors, or reattributed or redesignated as appropriate, to the extent that is permissible 
without exceeding the Committee's net primary debts and without exceeding the limit of 2 
U.S.C. 441a. 
 
The expenses of Union Colony Bank, an incorporated entity, in providing services facilitating 
this program would be a prohibited contribution by the bank, if uncompensated. 2 U.S.C. 
441b(a); 11 CF 114.2(b). The agreement between Union Colony and the Committee provides for 
payment by the Committee to the bank for the establishment of the program and for the costs of 
the continuing deductions. The Commission conditions its opinion on the assumption that the 
charges listed in the agreement are not less than the usual and normal charges for the services 
provided. 11 CFR 100.7(a)(1)(iii)(A). See Advisory Opinion 1978-68. 
 
In keeping with the underlying concept of your proposal--a contribution is made each month in 
the actual amount of the monthly withdrawal (and not in any cumulative amount, or projected 
value, at the time of the authorization)--the ability of the contributor to revoke his or her 
deduction authorization must be made clear. Such ability is explicitly referred to on the sample 
deduction authorization form and is also recognized in the agreement between the Committee 
and Union Colony. In addition to stating that the request will remain in effect until Union Colony 
and the Commission have received written notification of revocation in a manner affording "a 
reasonable opportunity to act on it," the Committee should also state on the deduction 
authorization form what it considers to be a reasonable time to act on a revocation request, 
perhaps with specific reference to terms of the agreement with Union Colony. In order to further 
ensure the contributor's control over the funds and his or her ability to revoke the authorization, 
the Committee should provide refunds to those contributors who inform the Committee of the 
desire to revoke before the next scheduled transfer of funds from the contributor's account, but 
after the deadline for a "reasonable" opportunity to act on the request. Cf. 11 CFR 110.1(b)(6).3
 
This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act or regulations 
prescribed by the Commission to the specific transaction or activity set forth in your request. See 
2 U.S.C. 437f. 
 
Sincerely, 
 
(signed) 
 
Danny L. McDonald 
Chairman for the Federal Election Commission 
 
Enclosures (AOs 1988-41, 1984-45, and 1978-68) 
 
1/ Compare the regulations applicable to presidential candidates who qualify for matching 
Federal funds. These regulations require that matchable contributions be made on a written, 
negotiable instrument. 11 CFR 9034.2(a)(1), (b), and (c). 
 



2/ Under the Commission's regulations, a contribution is considered "made" when the contributor 
relinquishes control. 11 CFR 110.1(b)(6). In the situation you propose, the Commission would 
view the date a contributor's account is debited as the date the contribution is made. 
 
3/ The Commission notes that any dispute with reference to the effective date of a contributor's 
notice of revocation to the Committee, or the Committee's forwarding such notice to Union 
Colony, is subject to State law and generally outside the purview of the Act except to the extent 
that such circumstances raise any issues with regard to the making of an unlawful contribution 
by the contributor's bank or Colony Bank. See 2 U.S.C. 441b. 
 


