
 

 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
 
November 17, 1989 
 
CERTIFIED MAIL,  
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1989-21 
 
Elaine Sandra Abramson 
State Artist Nominee 
P.O. Box 330008 
Fort Worth, Texas 76163-0008 
 
Dear Ms. Abramson: 
 
This responds to your letters dated August 22, 1989, and September 14, 1989, requesting an 
advisory opinion concerning the application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as 
amended ("the Act"), and Commission regulations to the production of items by you in order to 
raise funds for Federal candidate committees and party committees. 
 
You state that you are a free-lance artist doing business as "Create-a-Craft," a sole 
proprietorship. You are proposing to candidates and committees, including Federal candidates 
and party committees supporting Federal candidates, that their campaigns use merchandise 
designed by you for the purpose of raising funds. Such merchandise would include t-shirts, 
sweatshirts, posters, post cards, mugs, and similar items which would display cartoon-like 
characters drawn by you, known as "THOSE CHARACTERS FROM COWTOWN." You state 
that each piece of merchandise would include a design with one of the characters "and/or a 
likeness of the candidate next to the character along with a small notation as to which office the 
candidate is [seeking]." From the sample designs submitted by you, it appears that these 
characters will be portrayed as advocating a vote for a particular candidate. 
 
You wish to offer a fundraising plan whereby you would customize designs for each campaign 
that used them, hire the manufacturer to manufacture and ship the order to each person ordering 
a shirt, create the solicitation flyer, take all the orders, and send ten percent of the retail price to 
the committee. Out of the remaining ninety percent, you would cover the costs of the project, 
including payment to the manufacturer, and you would make a small profit. In the sample 
proposal letter to campaign managers and fundraisers enclosed by you, you state that the 



committee should include in its print advertising an order blank which the purchaser would mail 
to Create-a-Craft, and that the committee should provide a mail order phone number in its 
television advertising. 
 
You state that you will be charging the usual and normal charge for the merchandise sold to the 
public. You also state that you have suggested that candidates, their staff members, and 
volunteers wear the attire at political functions, and you anticipate that the committees will use 
postcards and mugs as "campaign giveaways." Such merchandise will be sold to the committees 
at reduced prices, and "no donation would be given to the campaign" on such a sale. 
 
You ask whether the Act and regulations permit implementation of your proposed plan, and 
whether the merchandise purchasers or you would be making contributions under the described 
plan. You also ask what difference there would be if you decided to incorporate your business or 
to trademark your characters.1 
 
The term "contribution" includes "any gift, subscription, loan, advance, or deposit of money or 
anything of value made by any person for the purpose of influencing any election for Federal 
office." 2 U.S.C. 431(8)(A)(i). See also 11 CFR 100.7(a)(1). It appears that you will be providing 
some goods and services, and perhaps funds, before receiving payment from those purchasing 
the items. This would include materials and time used in creating the designs and solicitation 
fliers, and funds to the extent that the manufacturer will require a deposit or a minimum 
purchase. As such you will be advancing or, in effect, loaning funds to assist the participating 
committees in fundraising. Such funds are contributions to the committee that benefits, and 
remain contributions to the extent that you remain unpaid. 11 CFR 100.7(a)(1)(i)(B). 
Accordingly, you must keep records as to the amounts expended by you for each committee and 
ensure that such amounts do not exceed the limits of 2 U.S.C. 441a. In addition, for 
recordkeeping and reporting purposes, you must inform the committees of your outlays in time 
for the committees to file timely reports in accordance with 2 U.S.C. 434(a) and 11 CFR 104.5. 
 
Your proposal is distinguishable from the proposals considered by the Commission in three prior 
advisory opinions. Advisory Opinion 1988-17 involved a plan by Election Concepts, Inc. 
("ECI") to provide medallions to Federal candidates' campaigns which would display the names 
and likenesses of the candidates and be used for fundraising. Under that proposal, each 
individual campaign would, upon signing a contract with ECI, provide ECI with funds for the 
design and casting of the die and ECI would then pay the mint for the artwork and the die. In 
your proposal, you, and not the campaigns, would be forwarding or putting up funds for the 
production of the fundraising items. Advisory Opinion 1976-50 involved a plan whereby a 
corporation would produce and market T-shirts at its own expense for a political committee, 
receive payment from individual purchasers, and send a portion of the purchase price on to the 
committee. The Commission concluded that the plan could not be implemented because it 
involved advances by the corporation. As a sole proprietor, you are subject to the limitations of 2 
U.S.C. 441a, rather than the prohibition set out at 2 U.S.C 441b. 
 
Advisory Opinion 1979-36 involved an agreement between a direct mail fundraising company 
and a principal campaign committee whereby the company would use direct-mail fundraising 
techniques to obtain contributions for the committee. Under the agreement, three-quarters of the 



proceeds would be deposited in the committee's account and designated to cover the company's 
cost and profits on a monthly basis. One-quarter of the contribution proceeds would be available 
for other committee uses. The company would incur initial expenses in the earliest mailings of 
the fundraising materials. If, during the initial testing period, the company determined that the 
program was less successful than anticipated, all the funds raised would be available only to the 
company. The Commission concluded that, since, within the direct mail industry, the proposed 
agreement represented an ordinary mode of operation, the amounts expended by the company 
would not be contributions. 
 
Similarly to your proposal, the company was making the initial outlays; the committee was not 
putting up funds. Nevertheless, even if some contributions were successfully solicited by the 
direct mail company, the company might retain all of the funds and the committee might not 
benefit. In your proposal, even if not enough contributions are received to make the program a 
success, the committee is guaranteed the retention of the contribution proceeds to be forwarded 
by you and, thus, will receive something of value from your advances. 
 
In addition, the ordinary course of business of a direct mail firm is fundraising and, in Advisory 
Opinion 1979-36, advances were being made as part of a standard fundraising program with 
safeguards for the company. You are not ordinarily in the business of fundraising, and advances 
by you for a committee that would forego almost nothing, regardless of the degree of the success 
of your fundraising efforts, would constitute contributions. 
 
Under the Commission's regulations, the entire amount paid as the purchase price for a 
fundraising item sold by a political committee is a contribution. 11 CFR 100.7(a)(2). In the 
proposed situation, you will be authorized by the individual committees to receive payment for 
the items you produce. Therefore, the amount paid by a purchaser, not just the portion that you 
will forward to the committee, will be a contribution by the purchaser subject to the limitations 
and prohibitions of the Act. See Advisory Opinions 1988-27, 1982-24, and 1977-22. 
 
Based on the facts of your request, committees participating in your fundraising plan would 
authorize you as their "agent... to receive contributions and make expenditures" (see 11 CFR 
102.9), an action which imposes particular obligations upon you under the Act. First, any 
solicitation created by you or by a particular committee for the sale of the items must contain a 
disclaimer stating the name of the committee authorizing the activity and the person paying for 
the solicitation. 2 U.S.C. 441d(a); 11 CFR 110.11(a)(1). In addition, since the proceeds of the 
sales are considered contributions to the committees, you must obtain and forward to the 
respective committees the information necessary to comply with the recordkeeping and reporting 
requirements of the Act. This includes the name and address of any person contributing in excess 
of $50, together with the date and full amount of such contribution, and the same information 
along with the occupation and employer for contributors whose contributions to the particular 
committee aggregate over $200. 2 U.S.C. 432(c)(2) and (3) and 434(b)(3)(A); 11 CFR 
102.9(a)(1) an (2), and 104.3(a)(4)(i).2  See Advisory Opinion 1980-99 with respect to 
recordkeeping for contributions of $50 or less. In addition, you will need to inform the 
committee of the amounts used by you from proceeds to defray your costs. Such amounts are 
repayments by the committee of goods, services, or funds you have advanced for fundraising 
purposes and are, therefore, operating expenditures of the committee reportable under the Act. 2 



U.S.C. 432(c)(5) and 434(b)(5)(A); 11 C 102.9(b) and 104.3(b)(3) and (4). Such information as 
to contributions and proceeds must be forwarded in a timely manner to ensure the committees' 
compliance with 2 U.S.C. 434(a) and 11 CFR 104.5. 
 
It appears that those purchasing items will be sending their money in the form of check, money 
order, or currency to your business, Create-a-Craft. According to your proposal, it appears that 
checks and money orders will be made out to Create-a-Craft and deposited into the account of 
Create-a-Craft.3  You will then send one-tenth of that amount to the appropriate committee. The 
Act and regulations, however, provide that all funds of a political committee shall be segregated 
from and may not be commingled with the personal funds of any individual. 2 U.S.C. 432(b)(3); 
11 CFR 102.15. Therefore, none of the contributions received by you on behalf of the 
committees may be deposited in any of your existing accounts or the present accounts of Create-
a-Craft. You will need to establish a separate bank account with respect to each committee at a 
bank or depository institution designated by the committee. 2 U.S.C. 432(h)(1); 11 CFR 103.2. 
See Advisory Opinion 1980-42. All contributions received by you must be deposited in the 
appropriate designated account, i.e., the account of the committee benefiting, within 10 days of 
your receipt. 11 CFR 103.3(a). Disbursements to pay for the costs of the merchandise and for 
any advances by you should come from the appropriate designated account as expenditures of 
the committee after proceeds from the sales have been received. If funds from your existing 
personal accounts or those of Create-a-Craft are used for these disbursements, they will count as 
contributions to the committee as discussed above. 
 
Absent your adherence to these requirements as a fundraising agent of the political committees, 
receipts given to the committees from the sale of merchandise for which the committees had no 
obligation to pay a "usual and normal charge" could, among other consequences, constitute 
contributions to the committees from the vendor/seller and would be subject to the applicable 
limitation for your individual contributions of $1,000 per candidate, per election, under 2 U.S.C. 
441a(a). 
 
Also, as a practical matter, the Commission recognizes that entrepreneurial activity involving 
candidate-related merchandise is commonplace. Under the Act, such vendor activity would not 
necessarily constitute an "expenditure" or "contributions" by the purchasers. The Commission 
would consider such factors as whether the sales did not involve any fundraising activity or 
solicitations for political contributions, the activity was engaged in by the vendor for genuinely 
commercial purpose, the items were sold at the vendor's usual and normal charge, and the 
purchases were made by individuals for their personal use in political expression. 
 
Finally, you state that you plan to sell merchandise at reduced prices to the committees to be 
worn by candidates and campaign staffers and volunteers at functions or to be used as campaign 
giveaways. Commission regulations state that if goods and services are provided at less than the 
usual and normal charge, the difference between the usual and normal charge and the amount 
actually charged to the political committee constitutes an in-kind contribution from the seller. 11 
CFR 100.7(a)(1)(iii)(A). In past advisory opinions addressing the sale of goods or services by a 
vendor to a political committee, the Commission has determined that, if the charges assessed by 
the vendor that involve a discount or a rebate are usual and normal charges offered to its non-
political customers in the ordinary course of business, a contribution would not result. Advisory 



Opinions 1985-28 and 1982-30. See also Advisory Opinion 1978-45. You have given no 
indication that such a discount is a usual and normal charge offered to your non-political clients 
in the ordinary course of business. Based on the information submitted by you, the amount of 
any discount would be a contribution by you which, along with the above-discussed 
contributions, would be subject to the limits of 2 U.S.C. 441a. 
 
Although you ask how the Commission's interpretation would differ if you incorporate your 
business, you state that your attorney and accountant have advised you against doing so. It 
appears that incorporation is a step that you are merely considering at the moment. Commission 
regulations state that a request posing a hypothetical situation does not qualify as an advisory 
opinion request. See 11 CFR 112.1(b). As such, the Commission declines to address this specific 
part of the request. 
 
It appears that if you were to trademark your characters, you would, under your proposed plan, 
retain the rights to the trademark and not transfer such rights to the committees. It appears, 
therefore, that a decision to trademark would not alter the responses provided by the 
Commission. 
 
This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act or regulations 
prescribed by the Commission to the specific transaction or activity set forth in your request. See 
2 U.S.C. 437f. 
 
Sincerely, 
 
(signed) 
 
Danny L. McDonald 
Chairman for the Federal Election Commission 
 
Enclosures (AOs 1988-27, 1988-17, 1985-28, 1982-30, 1982-24, 1980-99, 1980-42, 1979-36, 
1978-45, 1977-22, and 1976-50) 
 
1/ The Commission's opinion is limited to the proposed implementation of your plan for Federal 
candidates and for party committees that qualify as political committees under the Act. 
 
2/ The Commission notes that the order blank that you have enclosed with your sample proposal 
letter to campaign managers does not request information as to the employer or occupation of the 
contributor. 
 
3/ Because, according to the list of potential clients listed by you, there are no Presidential 
candidates (who may receive public financing), the Commission does not address the issue of 
whether checks for the purchase of items must be made out to the particular committees, rather 
than to Create-a-Craft. See 11 CFR 9034.2(c). 
 


