
 

 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
July 31, 1989 
 
CERTIFIED MAIL,  
RETURN RECEIPT REQUESTED
 
ADVISORY OPINION 1989-12 
 
Edward D. Feigenbaum 
P.O. Box 383 
Noblesville, Indiana 46060 
 
Dear Mr. Feigenbaum: 
 
This responds to your letter dated June 18, 1989, in which you request an advisory opinion 
whether the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended, (the "Act" or "FECA") and 
Commission regulations preempt an Indiana statute that prohibits political contributions by and 
the awarding of contracts to certain vendors. 
 
You explain that you are the sole proprietor of a newsletter on Indiana politics and government, 
Indiana Legislative Insight, which circulates by subscription only. Your paid subscribers have 
included State agencies, and you periodically mail your subscription solicitations to all the major 
State agencies. 
 
The Indiana legislature recently established a new corporation, the Indiana Lottery Commission 
("Lottery Commission"). You "would expect to solicit a subscription" to your newsletter from 
the Lottery Commission "when it is effectively up and running." Because you are "considering 
making a contribution to a campaign for a candidate for United States Senator [from Indiana] 
after [you] see who might round out the field," however, you are concerned that you will "run 
afoul" of Indiana Code section 4-30-3-19, added by House Enrolled Act 1409, P.L. 344-1989 
(May 5, 1989)("section 19" of the "Indiana Act"). 
 
Section 19 forbids a person who enters into a contract as a "vendor" with the Lottery 
Commission to make a contribution to a "candidate for statewide elected office" during the three 
years following the last award or renewal of the contract. The section also provides that the 
Lottery Commission or its director may not enter into a contract with a person "to serve as a 
vendor" if the person has made a contribution to a "candidate for statewide elected office" within 
the three years preceding the award of the contract.1



 
Only contributions made after March 15, 1989, are subject to the Indiana Act. The knowing or 
intentional violation of the statute is a felony. 
 
Under the Indiana Act, a "vendor" is "a person who provides or proposes to provide goods or 
services to the commission. The term does not include an employee of the commission, a retailer, 
or a state agency." Indiana code § 4-30-2-8. Because you are the publisher and distributor of a 
newsletter and seek to contract with the Lottery Commission for a subscription to your 
newsletter, you appear to come within this statutory definition of "vendor." 
 
You ask, "May I make a contribution to a candidate for the U.S. Senate from Indiana in 1989 or 
1990 and still be permitted to solicit or receive a subscription from the Indiana Lottery 
Commission for my newsletter . . . . without penalty?" That is, do the Act and FEC regulations 
preempt the Indiana statute? 
 
Apparently no Indiana statute or regulation and no authoritative interpretation of Indiana law 
excludes candidates for Federal office who are elected on a statewide basis from the coverage of 
section 19. In a June 29, 1989, official opinion on the Indiana Act, the Indiana Attorney General 
noted that the "Indiana lottery legislation was patterned, but not copied exactly, after the 
Kentucky lottery legislation . . . . Indiana's statute applies to 'candidates for statewide elected 
office.' IC 4-30-3-19. Indiana, unlike Kentucky, does not distinguish between federal and state 
offices." Indiana AG Op. 89-14. For purposes of this advisory opinion, therefore, the 
Commission assumes that a contribution to a candidate for one of Indiana's U.S. Senate seats is a 
contribution to a candidate for "statewide elected office."2

 
The FECA and Commission regulations prescribed under the FECA "Supersede and preempt 
provisions of State law with respect to election to Federal office." 2 U.S.C. 453. See also 11 CFR 
108.7(a and (b). The report of the House committee that drafted the preemption clause explains 
its intent in sweeping terms: Federal law is to be "construed to occupy the field with respect to 
elections to Federal office" and is to be "the sole authority under which such elections will be 
regulated." H.R. Rep. No. 93-1239, 93D Cong., 2d Sess. 10 (1974). The conference committee 
report on the 1974 Amendments to the FECA states that "Federal law occupies the field with 
respect to criminal sanctions relating to limitations on campaign expenditures, the source of 
campaign funds in Federal races, [and] the conduct of Federal campaigns . . . . "H.R. Rep. No. 
93-1438, 93d Cong., 2d Sess. 69 (1974). 
 
As the legislative history of section 453 shows, the central aim of the clause is to provide a 
comprehensive, uniform Federal scheme that is the sole source of regulation of campaign 
financing for election to Federal office. The Act prohibits contributions by certain specified 
persons (national banks, corporations, and labor organizations using their treasury funds, and 
foreign nationals and Federal government contractors). The Act does not include persons who 
contract with state lottery commissions or other State-created corporations among those who 
may not contribute to candidates for Federal office. In several advisory opinions, the 
Commission has indicated that the Act permits any person, who is not otherwise prohibited by 
Federal law from doing so, to is not otherwise prohibited by federal law from doing so, to make a 



contribution within the Act's limits in a Federal election. See, e.g., Advisory Opinions 1984-26 
and 1979-28. 
 
Section 19 criminalizes political conduct by vendors that the Act permits. Because the Act 
occupies the field with respect to Federal election campaign contributions, the Commission 
concludes that the Act preempts section 19's prohibition of contributions by a vendor to a Federal 
candidate "for a statewide elected office during the three years following the last award or 
renewal of the [vendor's] contract" with the Lottery Commission. See Advisory Opinions 1988-
21 (Act preempts county ordinance limiting contributions by "County Influence Brokers" to 
candidates for Federal office) and 1978-66 (when State official is a candidate for Federal office, 
the act preempts State law prohibiting contributions to State officials by lobbyists). 
 
The second part of the prohibition in section 19 provides that the Lottery Commission and its 
director may not enter into contracts for goods or services with persons who have made 
contributions to "a candidate for a statewide elected office within the three years preceding 
award" of the contracts. This part does not directly prohibit the making of contributions to 
"statewide" Federal candidates by those vendors doing business with the Lottery Commission, 
nor prohibit the acceptance by those candidates for Federal office of contributions from such 
vendors. However, this restriction upon the Lottery Commission's contracting authority 
inherently imposes a commercial penalty upon those vendors who financially support candidates 
for "statewide" Federal office. 
 
The adverse business consequence for vendors contributing to those Federal candidates, and the 
inevitable restraint upon vendors' political activity to avoid such consequences, are not incidental 
or tangential effects of State regulation of activity otherwise within State authority. Rather, these 
consequences for support of Federal candidates result from the statute's specific purposes and 
broad language. Though operating through a restriction upon the official conduct of the Lottery 
Commission, the second part of the statute effectively acts as a limitation upon vendors' 
contributions to certain Federal candidates. See Advisory Opinion 1978-66. The part of section 
19 that precludes a contributor from contracting with the Lottery Commission has the same 
effect as the part precludes a contractor from contributing. 
 
Section 19 of the Indiana Act imposes restrictions and penalties upon the making of 
contributions to candidates for Federal office, and thereby encroaches upon the regulatory area in 
which the Act "occupies the field." Advisory Opinion 1988-21. See Capital Cities Cable, Inc. v. 
Crisp, 467 U.S. 691, 704-705 (1984).3 Therefore, the Commission concludes that the FECA 
preempts both the first and second parts of section 19 of the Indiana Act. 
 
This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act or regulations 
prescribed by the Commission to the specific transaction or activity set forth in your request. See 
2 U.S.C. 437f. 
 
Sincerely, 
 
(signed) 
 



Danny L. McDonald 
Chairman for the Federal Election Commission 
 
Enclosures (AOs 1988-21, 1984-26, 1979-28, and 1978-66) 
 
1/ The text of Indiana Code section 4-30-3-19 reads: 

(a) This subsection applies to contributions made after March 15, 1989. The commission or 
director may not enter into a contract with a person to serve as a vendor or to provide auditing 
services to the commission if the person has made a contribution to a candidate for a statewide 
elected office within the three (3) years preceding the award of the contract. A person that enters 
into a contract with the commission as a vendor or to provide auditing services may not make a 
contribution to a candidate for a statewide elected office during the three (3) years following the 
last award or renewal of the contract. A person is considered to have made a contribution if a 
contribution is made by:  

(1) the person;  
(2) an officer of the person; or  
(3) a political action committee (as defined in IC 3-5-2-37) of the person. 

(b) A person who knowingly or intentionally violates this section commits a Class D 
felony. 
 
2/ Indiana's Election Code fails to define the key phrase "statewide elected office." The Code 
defines "State office" to include governor, lieutenant governor, secretary of state, and several 
other offices established under the Indiana Constitution. Indiana Code § 3-5-2-48. In defining 
"Elected office," however, section 3-5-2-17 of the Code refers, inter alia, to "a federal office," 
and section 3-5-2-24 states that a "Federal office" includes United States Senator. News reports 
in the local press indicate that Indiana "vendors" and the lottery's director are assuming that the 
Indiana Act encompasses statewide campaigns for Federal elective office. See, e.g., Peter L. 
Blum, "Lottery opinion has an escape," Indianapolis News, June 15, 1989, pp. C-1, C-3; James 
G. Newland, Jr., "Vendor ban sparks clash over lottery," Indianapolis Star, June 15, 1989, p. 1; 
Mary Dieter, "Pearson's opinion may delay lottery," Louisville Courier-Journal, June 15, 1989, 
pp. A1, A16. 
 
3/ As the Commission observed in Advisory Opinion 1988-21, the court decisions that appear to 
support nonpreemption are factually distinguishable and inconsistent with the prevailing case 
law. Reeder v. Kansas City Board of Police Commissioners, 733 F. 2d 543 (8th Cir. 1984), cert. 
denied, ________ U.S. ______, 107 S.Ct. 951 (1987), and Pollard v. Board of Police 
Commissioners, 655 S.W.2d 333 (Mo. 1984) (en banc), cert. denied, 473 U.S. 907-8 (1985). 
Those decisions involved restrictions upon political contributions by public employees, and 
relied upon an interpretation of specific Congressional intent regarding Federal preemption of 
state "Hatch Acts." 
 


