
 

 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
May 26, 1988 
 
CERTIFIED MAIL,  
RETURN RECEIPT REQUESTED
 
ADVISORY OPINION 1988-19 
 
John C. Biehl 
Ashland Oil, Inc. 
P.O. Box 391 
Ashland, KY 41114 
 
Dear Mr. Biehl: 
 
This refers to your letter dated April 7, 1988, requesting an advisory opinion concerning 
application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), and 
Commission regulations to the solicitation of voluntary contributions from employees of 
Ashland Oil, Inc. ("Ashland") who purchase stock through Ashland's Leveraged Employee Stock 
Option Plan ("LESOP"). 
 
According to your request, Ashland is planning to solicit contributions from its employees to its 
separate segregated fund. You state that while many of these employees may qualify as 
executive or administrative personnel, as defined by 11 CFR 114.1(c), some may not meet this 
definition. Because many of these employees participate in Ashland's LESOP, however, you ask 
whether they may be solicited as stockholders pursuant to 11 CFR 114.1(h). 
 
According to your request, an employee of Ashland, its affiliates, or subsidiaries, is a member of 
LESOP provided the employee has completed one year of company service, the employee is not 
compensated on an hourly basis, and is not represented by a collective bargaining unit. 
 
You indicate that in 1986 Ashland purchased and provided to a LESOP Trustee a block of 
approximately 5.35 million shares of Ashland common stock. The LESOP requires that the 
Trustee allocate the stock to the account of each participating employee over a ten year period. 
The Trustee makes the allocation twice yearly in accordance with a formula based on the salaries 
of all employees. LESOP Plan Document at art. 5; Explanatory Brochure, Allocation of Shares 
(March 29, 1988). 
 



You explain that an employee becomes vested in the stock allocated to the employee's account 
based on length of company service. For each complete year of service, ten percent (10%) of the 
allocated shares becomes vested. LESOP Plan Document at art. 6. Therefore, at the completion 
of one year of service to Ashland, 10% of the shares allocated to a participating employee's 
account are vested. Accordingly, a participating employee with more than six but less than seven 
years of service would be vested in 60% of the allocated shares. Based on Ashland's allocation 
formula, a participating employee who earns $10,000 a year is allocated twenty shares each year. 
Therefore, at the end of an employee's first year of employment, the employee has a vested right 
in two of these allocated shares. 
 
You also indicate that participating employees are given the right to vote the stock allocated to 
their accounts as exercised through the Trustee. LESOP Plan Document at Amendment 2, 8.6; 
LESOP Trust Agreement at §5(d). Before each annual or special meeting of shareholders, the 
Trustee must send each participating employee a copy of the solicitation material for such 
meeting, together with a form that requests the employee to provide instructions to the Trustee 
on how to vote the common stock allocated to the employee's account. LESOP Plan Document at 
Amendment 2, §8.6. 
 
Finally, the LESOP provides that any dividends paid to the Trust which is allocated to 
participating employees may be used to acquire common stock or at the direction of Ashland 
may be distributed to participating employees, provided the Trustee may hold such cash amounts 
as it deems advisable in accordance with the Trust Agreement. LESOP Plan Document at 
Amendment 2, 4.5. You explain that Ashland cannot make any representations about its intention 
or ability to declare dividends on its common stock. To the extent that dividends are declared, 
however, Ashland intends that LESOP members receive them, as applicable to allocated shares, 
on a quarterly basis. To date, Ashland has approved and the Trustee has distributed quarterly 
dividend checks. See letters to Employee-Stockholders/ESOP Participants from John R. Hall, 
May 16, 1986 and June 15, 1986. 
 
Given these facts, you ask whether employees participating in the LESOP would be considered 
stockholders under 11 CFR 114.1(h). 
 
Under Commission regulations, a stockholder is defined as a person who (i) has a vested 
beneficial interest in stock; (ii) has the power to direct how that stock shall be voted; and (iii) has 
the right to receive dividends. 11 CFR 114.1(h); see also Advisory Opinions 1984-5, 1983-35, 
and 1983-17. 
 
With respect to vested stock interests, those Ashland employees eligible to participate in the 
LESOP receive a 10% vested interest in Ashland Common Stock allocated to their account after 
one year of employment. Therefore, after one year of employment, participating employees 
would appear to own a vested beneficial interest in at least one share of Ashland common stock. 
 
A participant in the LESOP must also satisfy the requirement that a person has the "power to 
direct how that stock shall be voted." Before each stockholder meeting, LESOP participants 
receive background materials and forms from the Trustee that ask the employee participant to 
direct the Trustee as to how to vote that employee's shares. Accordingly, this right to instruct the 



Trustee provides the employee participant with the necessary "power to direct" the voting of 
shares. 
 
Finally, with respect to employee participants' right to receive dividends, all dividends earned on 
employees' vested shares have been approved by Ashland and distributed by the Trustee to the 
employees in cash. Moreover Ashland indicates its intent to continue such a policy in the future. 
Therefore, as long as Ashland continues this policy, an employee in the LESOP satisfies the 
dividend requirement. 
 
Accordingly, the Commission concludes that a LESOP participant who has a vested interest in 
Ashland common stock is a stockholder under 11 CFR 114.1(h). Ashland may solicit voluntary 
contributions from an employee stockholder, provided, such solicitations meet the requirement 
for a proper solicitation under the Act and regulations. See, in particular, 11 CFR 114.5(a). 
 
This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or regulations 
prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your request. 
See 2 U.S.C. 437f. 
 
Sincerely yours, 
 
(signed) 
 
Thomas J. Josefiak 
Chairman of the Federal Election Commission 
 
Enclosures (AOs 1984-5, 1983-35 and 1983-17) 
 


